Duurzaam bouwen en mijn energieverbruik laag houden: hoe doe ik dat?

Op deze pagina lees je meer over de mogelijkheden van duurzaam bouwen, duurzaam wonen en de slimme combinatie van technieken, maar ook over de belastingsvermindering die je kan genieten en de waarde die je woning erdoor krijgt bij verhuur of verkoop. Zo kun je slimme keuzes maken als je gaat bouwen.

1. De normen voor duurzaam wonen

Wat is EPB?

Alle nieuwbouw- en renovatiewoningen moeten aan bepaalde energienormen voldoen. Deze normen worden steeds strenger en maakt energiezuinig bouwen steeds urgenter. De energie-eisen worden de EPB-normen genoemd. EPB staat voor Energieprestaties en Binnenklimaat.

Het EPB wordt getoetst aan verschillende parameters:

 • thermische isolatie: het S-peil, de U- en R-waarden (die zeggen hoeveel warmte een scheiding doorlaat of hoeveel warmteweerstand ze biedt)
 • energieprestatie: het E-peil en het aandeel aan hernieuwbare energie
 • binnenklimaat: ventilatie en oververhitting.

Wat betekent E-peil?

Het E-peil toont hoeveel energie je woning nodig heeft. Dat hangt af van de oriëntatie van je woning, de isolatie, luchtdichtheid, verwarming en ventilatie. Hoe lager de E-score, hoe minder energieverbruik. Een deel van de energie die je woning nodig heeft, moet hernieuwbaar zijn. Ze mag met andere woorden het leefmilieu niet schaden.

Welk E-peil is verplicht?

Wat het verplichte E-peil is voor jouw woning hangt af van:

 • de aard van de werken: bouwen of verbouwen
 • de datum van de bouwaanvraag. Als je bijvoorbeeld in 2017 een aanvraag indient voor een nieuwbouw, mag je huis maximaal E50 hebben. In 2018 is dat nog E40 en vanaf 2020 E35.

Op de website van de Vlaamse overheid kan je de duurzaamheidseisen voor jouw woning berekenen.

Het verplichte E-peil voor een nieuwbouw wordt stapsgewijs verlaagd. Tegen 2021 moeten nieuwe woningen bijna-energieneutraal zijn (E-peil = E30).

 • Tip 1: Ga je bouwen? Mik dan op een zo laag mogelijk E-peil. Zo is je woning in de toekomst meer waard als je ze verkoopt of verhuurt.
 • Tip 2: Bouw je nu al een bijna-energieneutrale of BEN-woning, dan heb je recht op speciale premies en subsidies.
   

Bekijk de speciale premies en subsidies

Wat betekent S-peil?

Het S-peil (of schilpeil) houdt rekening met de isolatie en luchtdichtheid van de ‘schil’ van je gebouw, met de compactheid van je woning, met de grootte en oriëntatie van je glaspartijen en met zonnewering.
Hoe lager het S-peil, hoe minder energie je nodig hebt om je huis te verwarmen of koel te houden.

Wat betekent K-peil?

Het K-peil toont hoe goed je woning geïsoleerd is. Hoe lager de K-score, hoe beter de isolatie. Voor de berekening van het K-peil bekijkt men de isolatie en de bouwknopen. Dit zijn de zogenoemde koudebruggen waar je woning extra warmte verliest.
Voor bouwaanvragen vanaf 1 januari 2018 wordt het K-peil vervangen door het S-peil.

Welk K-peil is toegelaten?

Wat het maximaal toegelaten K-peil is voor jouw woning hangt af van:

De aard van de werken: bouwen of verbouwen

De datum van de bouwaanvraag
 

Bereken de eisen voor jouw woning op de website van de Vlaamse overheid.

Ook Durabrik heeft een fijn uitgekiende duurzaamheidsstrategie!
Via onderstaande knop ontdek je onze video met de verrassende resultaten uit onze duurzaamheidsenquête en hoe dit matcht met onze duurzaamheidsambitie!

2. Hoe maak je jouw nieuwbouw energiezuinig?

Een laag E-peil bereik je niet door enkel te isoleren of alleen maar zonnepanelen op je dak te installeren. Het is de combinatie van allerlei ingrepen en technieken die de grootste impact heeft op je energiefactuur.

1. Buitenschil isoleren

In de gemiddelde Vlaamse woning gaat 2/3e van de energiefactuur naar verwarming. De grootste besparing realiseer je door goed te isoleren. Want hoe minder energie er verloren gaat langs vloeren, muren, ramen en dak, hoe minder energie je zal nodig hebben in je woning. Het is daarom belangrijk om je woning goed te isoleren: de isolatie is zoals een schil die om je huis ligt. Installeer je een warmtepomp in een oud huis zonder de isolatie grondig aan te pakken, dan is dat een maat voor niets. Want je blijft veel energie nodig hebben om je huis te verwarmen. Maar als de isolatieschil daarentegen perfect in orde is, dan renderen andere energiezuinige technieken, zoals een warmtepomp, onmiddellijk op hun best. Je architect zorgt ervoor dat de isolatie zo min mogelijk zwakke plekken of koudebruggen vertoont waarlangs de energie zomaar naar buiten stroomt.

Tijdens het bouwen letten wij op de luchtdichtheid van je huis. Zo voorkomen we dat er ongewenst koude lucht binnenkomt in de winter en warme lucht in de zomer. Met een goede luchtdichtheid houd je meer dan 80% van dit ongewenste temperatuurverlies tegen. Isoleer dus muren en je vloeren. Voor je ramen – traditioneel de plekken waar veel warmte verloren gaat – kies je voor hoogrendementsglas of beter. Dit glas isoleert twee tot drie keer beter dan gewoon dubbel glas en vier tot vijf keer beter dan enkel glas. Investeren in goede isolatie heeft een enorme impact op je energieverbruik. Bovendien geniet je in bepaalde gevallen ook een korting op je onroerende voorheffing.
 

2. Hogerendementsketel plaatsen

Een hogerendementsketel zet (quasi) alle energie uit aardgas of stookolie om in bruikbare warmte. Ook de warmte uit de uitstootgassen wordt namelijk gerecupereerd, via condensatie. Het water hoeft ook niet constant op temperatuur gehouden te worden. Er gaat dus heel weinig energie verloren. Bij nieuwbouw is een hogerendementsketel standaard. Ook in een bestaande woning loont het de moeitje om je traditionele ketel te vervangen door een condenserende gasketel. De kostprijs verdien je snel terug doordat je minder uitgeeft aan verwarmingskosten. Het label op je ketel geeft aan hoe zuinig hij is.
 

3. Balansventilatie Installeren

Een gemiddeld huishouden produceert zowat tien liter water per dag door te zweten, te ademen, te koken, te wassen en te poetsen. Om de lucht binnen gezond te houden, moet je goed verluchten en is ventileren van groot belang. Maar in een duurzame woning mag je ventilatiesysteem natuurlijk geen energievreter worden. Een ventilatiesysteem D is ideaal en zeker aan te raden in een nieuwbouwwoning. Zo’n balansventilatie recupereert de warmte uit de vervuilde binnenlucht en verwarmt er de buitenlucht mee die je woning binnenkomt.
 

4. Warmtepomp

Wil je minder afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen zoals aardgas en aardolie?
Kies dan voor een warmtepomp. Een goede warmtepomp haalt minstens 75% van je verwarming gratis uit de lucht of de bodem. De overige 25% kun je zelf opwekken met fotovoltaïsche zonnepanelen, zo heb je een echte energie-neutrale woning.
 

5. Zonnepanelen

Het ziet er niet naar uit dat de energiefacturen snel zullen dalen. Het is dan ook een duurzame oplossing om dankzij de zon je eigen energie op te wekken. Zonnepanelen kosten vandaag minder dan vroeger en leveren meer rendement. De investering in zonnepanelen verdient zich dan ook gemakkelijk terug en geeft je daarna een effectieve besparing van 500 à 800 euro per jaar. Let bij de aankoop op de duurzaamheid van de zonnepanelen. Zonnepanelen in combinatie met een goed geïsoleerde buitenschil kunnen wel eens dé oplossing zijn om het E-peil van je woning te doen dalen. Door te kiezen voor zonnepanelen en/of een warmtepomp kun je het E-peil van je woning gemakkelijk onder E20 en zelfs tot E0 krijgen. Afhankelijk van je E-peil krijg je hiermee vijf jaar lang tot 100% vermindering op je onroerende voorheffing. Een bijkomend voordeel dat kan oplopen tot 3.500 euro en meer.

Denk je eraan om zonnepanelen op het dak van je nieuwe woning te plaatsen?

Bereken dan hier je terugverdientijd

3. Welke premies kun je krijgen als je duurzaam bouwt?

De overheid en de netwerkbeheerders stimuleren duurzaam bouwen hoe langer hoe meer en voorzien dan ook in belastingvermindering en premies voor energiezuinige woningen. Hier vind je de voordelen in een notendop.

1. Korting op onroerende voorheffing (Vlaamse Overheid)

Bouw je een huis met een E-peil van 30 of minder, of verbouw je je woning met een ingrijpende energetische renovatie tot E-peil 90 of minder, dan geniet je vijf jaar lang een korting van 50% op je onroerende voorheffing. Is het E-peil van je nieuwbouw 20 of lager, of van je ingrijpende energetische renovatie 60 of lager, dan krijg je zelfs 100% korting. Deze percentages worden mogelijk in de toekomst aangepast, bijvoorbeeld wanneer de E-peileis verstrengt.
 

2. E-peilpremie van je netwerkbeheerder

Voor de verbetering van de isolatie, ventilatie of verwarming van je bestaande woning zijn er heel wat premies van je netwerkbeheerder. Bouw je een nieuwe woning met bouwaanvraag vóór 1 januari 2017, dan kun je een E-peilpremie krijgen als je woning voldoende energiezuinig is.

Vraag de E-peilpremie aan bij je netwerkbeheerder

TIP: Wil je exact weten op welke premies en belastingvermindering je recht hebt?

Bereken hier je subsidies

7 extra tips voor instant energiebesparing & duurzaam wonen!

1. Verwarm energiezuinig

De goedkoopste energie is nog altijd de energie die je niet verbruikt.

 • Zet je thermostaat één graad lager en je bespaart 7% energie.
 • Heb je radiatoren? Stel de dagtemperatuur in op max 20° en de nachttemperatuur op 16°.
 • Heb je vloerverwarming? Kies dan voor 20° dagtemperatuur en bij lange afwezigheid voor een lagere temperatuur.
 • Zet je verwarming een uur voor het slapengaan al op nachtstand: je zit nog even comfortabel en bespaart ongemerkt energie.
 • Regel in elke kamer de temperatuur apart met thermostaatkranen.

2. Hou in de zomer de warmte buiten

In de zomer houd je met enkele eenvoudige ingrepen de warmte beter buiten. Zo moet je de airco minder opzetten en verbruik je minder energie.

 • Sluit alle gordijnen en screens, dek je dakvlakramen af.
 • Hou ramen en deuren zo veel mogelijk dicht.
 • Zet je ventilatie iets lager, zodat je minder warme lucht naar binnen trekt. Bij ventilatie met warmterecuperatie kun je 80% van de koelte binnen houden.
 • Zet ‘s avonds wanneer het buiten frisser wordt dan binnen, alle ramen open. Zo kan je huis sneller afkoelen.

3. Verbruik minder warm water

Een gemiddeld Vlaams gezin geeft tweehonderd euro per jaar uit aan het verwarmen van sanitair water. Heb je een elektrische boiler? Dan kunnen die kosten oplopen tot 750 euro per jaar.

 • Met een goede spaardouchekop verbruik je 40% minder water – en dus ook 40% minder energie – dan met een klassieke douchekop.
 • Neem vaker een douche dan een bad: voor een bad heb je dertien emmers water van tien liter nodig, terwijl je voor een douche slechts vijf emmers verbruikt.
 • Laat de kraan niet open staan tijdens het tanden poetsen of het scheren.

4. Ga de strijd aan tegen sluipverbruik

De stand-by lichtjes en stand-by oogjes die dag en nacht aan blijven gebruiken nog steeds heel wat stroom. In een huis vol recente toestellen kom je aan 50 à 100 kWh sluipverbruik per jaar, met wat oudere toestellen kan dit oplopen tot 200 kWh en meer

 • Schakel de TV, video, hifi, spelconsole, computerscherm, tablet, laptop, printer, koffiezet, enz. steeds uit met de aan-uitknop op het toestel en/of met een schakelaar aan het stopcontact.
 • Trek de opladers van je smartphone, laptop, elektrische tandenborstel enz. uit het stopcontact als ze volledig opgeladen zijn.
 • Ga naar het menu van je digicorder en selecteer ‘slimme energiestand’.

5. Kies energiezuinige verlichting

Je verlichting is verantwoordelijk voor 5% van je energieverbruik.

 • Met LED-verlichting verbruik je 85 tot 90% minder energie voor eenzelfde hoeveelheid licht. Bovendien gaat LED-verlichting twintig tot zestig keer langer mee.
 • Steek het licht niet aan wanneer het niet nodig is en doe je licht uit wanneer je de kamer verlaat.

6. Haal je verbruik in de keuken omlaag

Onze huishoudelijke toestellen zijn samen verantwoordelijk voor 15 à 20% van de energiefactuur, de juiste keuze kan veel geld besparen.

 • Kies een koelkast en diepvries op maat van je gezin: een te groot toestel zal te veel energie verbruiken.
 • Laat steeds voldoende afstand vrij tussen het toestel en de muur en let erop dat je de vrije luchtcirculatie niet blokkeert.
 • Laat de deur van je koelkast en diepvries niet te lang open staan, zo vermijd je energieverlies en voorkom je ijsvorming op de wand.
 • Ontdooi je koelkast en diepvriezer regelmatig, ijsvorming tegen de wand jaagt je energieverbruik de hoogte in.
 • Kies een vaatwasser met label A+++. Je bereikt de grootste besparing als je de vaatwasser op eco-stand gebruikt.
 • Kook zo veel mogelijk met het deksel op de pot, de warmte blijft beter in de pot en je water kookt dan sneller. Met een snelkookpan kook je nog sneller en bespaar je 40 tot 70 % energie.
 • Laat diepvriesproducten in de koelkast ontdooien, zo gaat de kou niet verloren. Warm eten (etensresten, verse soep,…) laat je best goed afkoelen voor je ze in de koelkast stopt.

7. Energiezuinig wassen

 • Let bij de aankoop van een wasmachine of droogkast op de grootte van het toestel.
 • Een A+++ wasmachine voor 10 kg gebruikt per jaar tot 3.000 liter water meer dan een A+++ toestel voor 7 kg.
 • Was waar mogelijk bij een lagere temperatuur, de meeste was geeft ook bij 40° een perfect resultaat.
 • De meeste besparing behaal je natuurlijk door je was zo veel mogelijk aan de waslijn te drogen.

Duurzaam bouwen - conclusie

De energiefacturen zullen de komende jaren alleen maar stijgen. Ook de energienormen voor onze huizen worden strenger.
Twee goede redenen om als je (ver)bouwt goed na te denken over hoe je jouw energieverbruik kan beperken.

Er zijn alvast heel wat betaalbare mogelijkheden, die onmiddellijk een impact hebben op je energiefactuur en ook in de toekomst positief uitdraaien wanneer je je woning aan een hogere prijs kan verkopen.

Heb je vragen over energiezuinig bouwen of verbouwen, dan kun je daarmee vrijblijvend bij Durabrik terecht. Met onze partner EcoPuur bekijken we wat voor jou de beste oplossing is.

Ook Durabrik heeft een fijn uitgekiende duurzaamheidsstrategie! Ontdek ze via onderstaande knop.

Ga naar Duurzaam bouwen met Durabrik