Sommigen zien het brede plaatje en kiezen de locatie van hun woning heel bewust in functie van bereikbaarheid ten opzichten van scholen, winkels en werk. Anderen gaan compacter wonen. Want in een kleinere woning heb je minder energie nodig. Weer anderen besteden veel aandacht aan de isolatie en luchtdichtheid van hun woning.
Op deze pagina lees je meer over de mogelijkheden van duurzaam bouwen en de slimme combinatie van technieken, maar ook over de belastingvermindering die je kan genieten en de waarde die je woning erdoor krijgt bij verhuur of verkoop. Zo kun je slimme keuzes maken als je gaat bouwen. Ontdek alle info hieronder of download meteen onze infogids over duurzaam bouwen.
Alle nieuwbouw- en renovatiewoningen moeten aan bepaalde energienormen voldoen. Deze normen worden steeds strenger. De energie-eisen worden de EPB-normen genoemd. EPB staat voor Energieprestaties en Binnenklimaat.
Het EPB wordt getoetst aan verschillende parameters:
Het E-peil toont hoeveel energie je woning nodig heeft. Dat hangt af van de oriëntatie van je woning, de isolatie, luchtdichtheid, verwarming en ventilatie. Hoe lager de E-score, hoe minder energieverbruik. Een deel van de energie die je woning nodig heeft, moet hernieuwbaar zijn. Ze mag met andere woorden het leefmilieu niet schaden.
Welk E-peil is verplicht?
Wat het verplichte E-peil is voor jouw woning hangt af van:
Op de website van de Vlaamse overheid kan je de duurzaamheidseisen voor jouw woning berekenen.
Het verplichte E-peil voor een nieuwbouw wordt stapsgewijs verlaagd. Tegen 2021 moeten nieuwe woningen bijna-energieneutraal zijn (E-peil = E30).
Bekijk de speciale premies en subsidies
Het S-peil (of schilpeil) houdt rekening met de isolatie en luchtdichtheid van de ‘schil’ van je gebouw, met de compactheid van je woning, met de grootte en oriëntatie van je glaspartijen en met zonnewering.
Hoe lager het S-peil, hoe minder energie je nodig hebt om je huis te verwarmen of koel te houden.
Het K-peil toont hoe goed je woning geïsoleerd is. Hoe lager de K-score, hoe beter de isolatie. Voor de berekening van het K-peil bekijkt men de isolatie en de bouwknopen. Dit zijn de zogenoemde koudebruggen waar je woning extra warmte verliest.
Voor bouwaanvragen vanaf 1 januari 2018 wordt het K-peil vervangen door het S-peil.
Welk K-peil is toegelaten?
Wat het maximaal toegelaten K-peil is voor jouw woning hangt af van:
De aard van de werken: bouwen of verbouwen
De datum van de bouwaanvraag
Bereken de eisen voor jouw woning op de website van de Vlaamse overheid.
Ook Durabrik heeft een fijn uitgekiende duurzaamheidsstrategie!
Via onderstaande knop ontdek je onze video met de verrassende resultaten uit onze duurzaamheidsenquête en hoe dit matcht met onze duurzaamheidsambitie!
Een laag E-peil bereik je niet door enkel te isoleren of alleen maar zonnepanelen op je dak te installeren. Het is de combinatie van allerlei ingrepen en technieken die de grootste impact heeft op je energiefactuur.
1. Buitenschil isoleren
In de gemiddelde Vlaamse woning gaat 2/3e van de energiefactuur naar verwarming. De grootste besparing realiseer je door goed te isoleren. Want hoe minder energie er verloren gaat langs vloeren, muren, ramen en dak, hoe minder energie je zal nodig hebben in je woning. Het is daarom belangrijk om je woning goed te isoleren: de isolatie is zoals een schil die om je huis ligt. Installeer je een warmtepomp in een oud huis zonder de isolatie grondig aan te pakken, dan is dat een maat voor niets. Want je blijft veel energie nodig hebben om je huis te verwarmen. Maar als de isolatieschil daarentegen perfect in orde is, dan renderen andere energiezuinige technieken, zoals een warmtepomp, onmiddellijk op hun best. Je architect zorgt ervoor dat de isolatie zo min mogelijk zwakke plekken of koudebruggen vertoont waarlangs de energie zomaar naar buiten stroomt.
Tijdens het bouwen letten wij op de luchtdichtheid van je huis. Zo voorkomen we dat er ongewenst koude lucht binnenkomt in de winter en warme lucht in de zomer. Met een goede luchtdichtheid houd je meer dan 80% van dit ongewenste temperatuurverlies tegen. Isoleer dus muren en je vloeren. Voor je ramen – traditioneel de plekken waar veel warmte verloren gaat – kies je voor hoogrendementsglas of beter. Dit glas isoleert twee tot drie keer beter dan gewoon dubbel glas en vier tot vijf keer beter dan enkel glas. Investeren in goede isolatie heeft een enorme impact op je energieverbruik. Bovendien geniet je in bepaalde gevallen ook een korting op je onroerende voorheffing.
2. Hogerendementsketel plaatsen
Een hogerendementsketel zet (quasi) alle energie uit aardgas of stookolie om in bruikbare warmte. Ook de warmte uit de uitstootgassen wordt namelijk gerecupereerd, via condensatie. Het water hoeft ook niet constant op temperatuur gehouden te worden. Er gaat dus heel weinig energie verloren. Bij nieuwbouw is een hogerendementsketel standaard. Ook in een bestaande woning loont het de moeitje om je traditionele ketel te vervangen door een condenserende gasketel. De kostprijs verdien je snel terug doordat je minder uitgeeft aan verwarmingskosten. Het label op je ketel geeft aan hoe zuinig hij is.
3. Balansventilatie Installeren
Een gemiddeld huishouden produceert zowat tien liter water per dag door te zweten, te ademen, te koken, te wassen en te poetsen. Om de lucht binnen gezond te houden, moet je goed verluchten en is ventileren van groot belang. Maar in een duurzame woning mag je ventilatiesysteem natuurlijk geen energievreter worden. Een ventilatiesysteem D is ideaal en zeker aan te raden in een nieuwbouwwoning. Zo’n balansventilatie recupereert de warmte uit de vervuilde binnenlucht en verwarmt er de buitenlucht mee die je woning binnenkomt.
4. Warmtepomp
Wil je minder afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen zoals aardgas en aardolie?
Kies dan voor een warmtepomp. Een goede warmtepomp haalt minstens 75% van je verwarming gratis uit de lucht of de bodem. De overige 25% kun je zelf opwekken met fotovoltaïsche zonnepanelen, zo heb je een echte energie-neutrale woning.
5. Zonnepanelen
Het ziet er niet naar uit dat de energiefacturen snel zullen dalen. Het is dan ook een duurzame oplossing om dankzij de zon je eigen energie op te wekken. Zonnepanelen kosten vandaag minder dan vroeger en leveren meer rendement. De investering in zonnepanelen verdient zich dan ook gemakkelijk terug en geeft je daarna een effectieve besparing van 500 à 800 euro per jaar. Let bij de aankoop op de duurzaamheid van de zonnepanelen. Zonnepanelen in combinatie met een goed geïsoleerde buitenschil kunnen wel eens dé oplossing zijn om het E-peil van je woning te doen dalen. Door te kiezen voor zonnepanelen en/of een warmtepomp kun je het E-peil van je woning gemakkelijk onder E20 en zelfs tot E0 krijgen. Afhankelijk van je E-peil krijg je hiermee vijf jaar lang tot 100% vermindering op je onroerende voorheffing. Een bijkomend voordeel dat kan oplopen tot 3.500 euro en meer.
Denk je eraan om zonnepanelen op het dak van je nieuwe woning te plaatsen?
De overheid en de netwerkbeheerders stimuleren duurzaam bouwen hoe langer hoe meer en voorzien dan ook in belastingvermindering en premies voor energiezuinige woningen. Hier vind je de voordelen in een notendop.
1. Korting op onroerende voorheffing (Vlaamse Overheid)
Bouw je een huis met een E-peil van 30 of minder, of verbouw je je woning met een ingrijpende energetische renovatie tot E-peil 90 of minder, dan geniet je vijf jaar lang een korting van 50% op je onroerende voorheffing. Is het E-peil van je nieuwbouw 20 of lager, of van je ingrijpende energetische renovatie 60 of lager, dan krijg je zelfs 100% korting. Deze percentages worden mogelijk in de toekomst aangepast, bijvoorbeeld wanneer de E-peileis verstrengt.
2. E-peilpremie van je netwerkbeheerder
Voor de verbetering van de isolatie, ventilatie of verwarming van je bestaande woning zijn er heel wat premies van je netwerkbeheerder. Bouw je een nieuwe woning met bouwaanvraag vóór 1 januari 2017, dan kun je een E-peilpremie krijgen als je woning voldoende energiezuinig is.
Vraag de E-peilpremie aan bij je netwerkbeheerder
TIP: Wil je exact weten op welke premies en belastingvermindering je recht hebt?
1. Verwarm energiezuinig
De goedkoopste energie is nog altijd de energie die je niet verbruikt.
2. Hou in de zomer de warmte buiten
In de zomer houd je met enkele eenvoudige ingrepen de warmte beter buiten. Zo moet je de airco minder opzetten en verbruik je minder energie.
3. Verbruik minder warm water
Een gemiddeld Vlaams gezin geeft tweehonderd euro per jaar uit aan het verwarmen van sanitair water. Heb je een elektrische boiler? Dan kunnen die kosten oplopen tot 750 euro per jaar.
4. Ga de strijd aan tegen sluipverbruik
De stand-by lichtjes en stand-by oogjes die dag en nacht aan blijven gebruiken nog steeds heel wat stroom. In een huis vol recente toestellen kom je aan 50 à 100 kWh sluipverbruik per jaar, met wat oudere toestellen kan dit oplopen tot 200 kWh en meer
5. Kies energiezuinige verlichting
Je verlichting is verantwoordelijk voor 5% van je energieverbruik.
6. Haal je verbruik in de keuken omlaag
Onze huishoudelijke toestellen zijn samen verantwoordelijk voor 15 à 20% van de energiefactuur, de juiste keuze kan veel geld besparen.
7. Energiezuinig wassen
De energiefacturen zullen de komende jaren alleen maar stijgen. Ook de energienormen voor onze huizen worden strenger.
Twee goede redenen om als je (ver)bouwt goed na te denken over hoe je jouw energieverbruik kan beperken.
Er zijn alvast heel wat betaalbare mogelijkheden, die onmiddellijk een impact hebben op je energiefactuur en ook in de toekomst positief uitdraaien wanneer je je woning aan een hogere prijs kan verkopen.
Heb je vragen over energiezuinig bouwen of verbouwen, dan kun je daarmee vrijblijvend bij Durabrik terecht. Met onze partner EcoPuur bekijken we wat voor jou de beste oplossing is.
Ook Durabrik heeft een fijn uitgekiende duurzaamheidsstrategie! Ontdek ze via onderstaande knop.