Duurzaam bouwen en energiezuinig wonen

Energiebesparend wonen met meer comfort en grip krijgen op je energieverbruik, hoe doe je dat? Een woning die op een slimme manier met energie omspringt is belangrijker dan ooit. Het is een essentieel onderdeel van duurzaam bouwen. Het leuke is dat dit niet ten koste van je wooncomfort gaat. Integendeel! Als je energiezuinig bouwt krijg je bijvoorbeeld gezonde binnenlucht en een aangename temperatuur in ruil. Het hele jaar door. Het feit dat je je minder zorgen hoeft te maken over torenhoge energierekeningen is natuurlijk ook mooi meegenomen. En daar blijft het niet bij. 

Een energiezuinige woning behoudt veel beter haar waarde. De overheid steunt je ook door je 100% korting te geven op je onroerende voorheffing. En dat 5 jaar lang! Je hoeft er enkel een energiepeil van E10 of lager voor te behalen. Dat is bij onze recente nieuwbouwwoningen het geval. Vele banken geven je ook betere leningsvoorwaarden voor een energiezuinige woning.

Ontdek hier waarom een nieuwbouwwoning de beste keuze is nu de energieprijzen zo hoog zijn.


buitenschil-isolatie

Bij Durabrik is energiezuinig bouwen een bewuste keuze. De « dura » in Durabrik verwijst al meer dan 50 jaar lang naar duurzaamheid. Dankzij die halve eeuw ervaring bouwen we energiezuinige woningen waarin je zeer comfortabel woont. Je woning haalt een energieprestatiepeil van E10 of lager. Wat veel beter is dan de norm of de E30 die de wet verplicht. Dat is goed voor het milieu en voor je portemonnee. 


We passen daar verschillende energietechnieken voor toe. Om een duurzame woning te bouwen is een goede isolatie essentieel. Onze isolatie van de buitenschil scoort dan ook zeer goed. Hierdoor kost het minder energie om je woning in de winter op te warmen en in de zomer af te koelen.


zonnepanelen-buitengevel

We plaatsen zonnepanelen om je elektriciteitsverbruik te verminderen. Die zonnepanelen richten we optimaal naar de zon, zodat ze jouw energierekening zo veel mogelijk verlagen. 
Een warmtepomp of andere duurzame techniek zorgt voor de verwarming. Je zonnepanelen voorzien je warmtepomp van de nodige elektriciteit. Net door die combinatie creëren we een extra laag energieverbruik.

Zo geniet je van een maximale besparing op je energiefactuur. Bij sommige van onze projecten gebruiken we zelfs een warmtenet. Dankzij een warmtenet ben je voor je verwarming energie-onafhankelijk en CO² neutraal. In ons woonproject in Roeselare maken we gebruiken van het warmtenet van de stad. Ontdek er hier alles over.
 


Je wooncomfort is natuurlijk ook belangrijk. We verdelen de warmte of koelte doorheen je hele woning dankzij een moderne balansventilatie. Koude voeten zijn ook verleden tijd dankzij de aangename vloerverwarming. Zo woon je in alle comfort in een duurzame woning die slim met energie en dus jouw centen omspringt.  

We voorzien ter aanvulling nog een Energie Management Systeem. Daarmee kan je je energieverbruik opvolgen en toestellen op een intelligente manier sturen. Je wasmachine laten draaien wanneer de zonnepanelen veel energie geven? Dat is geen probleem en kan volledig automatisch gebeuren. Zo krijg je extra grip op je energiefactuur. 

Ontdek hier op welke manieren een nieuwbouwwoning bijdraagt aan het verlagen van je energierekeningen.

Een energiezuinige nieuwbouwwoning >> 


Onze pijlers rond energiezuinig bouwen en wonen

isolatie

Een perfecte isolatie van de buitenschil

Je woning is pas echt duurzaam wanneer de warmte niet snel kan ontsnappen. Anders is er immers veel energie nodig om je woning aangenaam warm te houden. In de zomer geldt het omgekeerde. Dan wil je de warmte buiten houden zodat het binnen lekker koel blijft. 

Wanneer je buitenschil niet perfect geïsoleerd is, kunnen koudebruggen ontstaan. Die kunnen dan weer vochtplekken en muffe geuren veroorzaken waardoor je in een ongezond binnenklimaat leeft. Bij Durabrik gaan we dus altijd voor een perfecte isolatie van de buitenschil in combinatie met een uitstekend ventilatiesysteem. 

Leer hier meer over hoe een Durabrik woning geïsoleerd is.

Isolatie >>

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen kunnen je elektriciteitsrekening fors omlaag duwen. Ze zijn niet meer weg te denken uit een energiezuinige woning en zijn ook verplicht te installeren bij een nieuwbouwwoning. Dankzij de goede oriëntatie van onze woningen, zorgen we ervoor dat je zonnepanelen maximaal renderen. 

Zonnepanelen combineren met een thuisbatterij wint steeds meer aan belang, al zijn er voor en tegenstanders. Een groot voordeel is dat je de opgewekte elektriciteit niet meteen hoeft te gebruiken. Ze gaat dus niet meer verloren en kan op andere momenten nog steeds ingezet worden.

Leer hier meer over hoe we zonnepanelen inzetten.

Zonnepanelen >>

Warmtepomp

Warmtepomp

Wens je echt energiezuinig of energieneutraal te wonen? Dan is een warmtepomp onontbeerlijk. Mazoutketels werden al naar de uitgang verwezen en gasketels volgen binnen enkele jaren. Ze verbruiken niet alleen fossiele brandstoffen, ze zijn gewoon niet efficiënt.

Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, de grond of water. Ze is daar zeer efficiënt in en kan dat zelfs in het putje van de winter. Ook wanneer het vriest. Om daarin te slagen heeft ze gewoon wat elektriciteit nodig. Vandaar dat je ze perfect kan combineren met zonnepanelen. 

Leer hier meer over de warmtepomp.

De warmtepomp >>

Balansventilatie

Balansventilatie voor gezonde lucht

Een goede balansventilatie heeft een grote impact op je wooncomfort en het binnenklimaat in je woning. In elke Durabrik woning zorgt een balansventilatie voor een goede verdeling van de lucht. Hierdoor heb je geen koude of kille plaatsen in huis. In de zomer zorgt de ventilatie dan weer voor de koelte, ook in de slaapkamers onder het dak. De temperatuur is overal stabiel en aangenaam, het hele jaar door.

Balansventilatie hoort ook bij energiezuinig wonen omdat de warmte gerecupereerd wordt. De verse lucht die we binnenzuigen wordt eerst opgewarmd door de warme lucht die je woning verlaat.

Leer hier meer over hoe balansventilatie je wooncomfort verhoogt

Balansventilatie >>

waterbesparing

Waterbesparing

Duurzaam wonen betekent dat je rekening houdt met het milieu en toekomstige generaties. Het gaat dus veel verder dan enkel energie besparen. Onze wadi’s zijn daar een mooi voorbeeld van. Wadi’s zijn plaatsen waar het regenwater opgevangen wordt en terug in de bodem kan infiltreren. Zo overbelast het de riolering niet. Fauna en flora genieten ter plekke van het water en het grondwaterpeil stijgt. Door de lange droge periodes is dat tegenwoordig heel belangrijk geworden. 

Water besparen doen we natuurlijk ook. Elke woning heeft een grote regenwaterput van 10.000 liter wat boven de wettelijke norm is. Dat water wordt voor de tuin, toiletten en wasmachines gebruikt. 

Meer details over hoe we met water omspringen, lees je hier.

Waterbesparing >>

Slim energieverbruik

Slim energieverbruik

We plaatsen in elke nieuwe Durabrik woning een Energie Management Systeem. Dat systeem denkt met je mee en helpt je om nog meer energie te besparen. Het kan ook andere apparaten aansturen. Zo kan je bijvoorbeeld je wasmachine ’s ochtends vullen en naar je werk vertrekken. Het energiesysteem schakelt de wasmachine dan overdag in wanneer de zonnepanelen veel elektriciteit opwekken. 

Je kan ook inplannen wat er moet gebeuren wanneer je de woning verlaat. Alle lichten kunnen bijvoorbeeld automatisch uitgaan, de verwarming wordt enkele graden lager gezet enzovoort. Je krijgt natuurlijk ook een gedetailleerd zicht op je verbruik. Zowel van je elektriciteit als je water. 

Leer hier meer over het Energie Management Systeem.

Energie Management Systeem >>

Duurzame verplaatsingen

Duurzame verplaatsingen

Energie besparen en duurzaam wonen stopt natuurlijk niet bij je woning zelf. Hoe je je verplaatst speelt ook een grote rol. Bij Durabrik denken we heel goed na over de locaties van onze woonprojecten. We zorgen ervoor dat belangrijke zaken zoals scholen, crèches, winkels enzovoort dichtbij zijn. In sommige gevallen zelfs op wandelafstand. Zo kan je heel wat verplaatsingen met de wagen uitsparen. Én dure tankbeurten.

Ook voor verre afstanden voorzien we oplossingen. Bus of tramhaltes en treinstations zijn steeds vlot bereikbaar. Gebruik je toch graag een wagen? Dat is geen probleem! Onze woonprojecten hebben parkeerhavens en in vele gevallen ook laadpalen voor elektrische voertuigen. Ook deelwagens behoren tot de mogelijkheden. 

Ontdek hoe we duurzame verplaatsingen vergemakkelijken.

Duurzame verplaatsingen >>


Energiezuinige Durabrik-woningen in je buurt

Wil je weten waar we in jouw buurt woningen bouwen? We geven je graag een overzicht.
Ontdek onze woonprojecten in jouw buurt.

Ontdek onze nieuwbouwprojecten

51 Nieuwbouwprojecten Sorteren op