Nieuwbouw? Dat betekent een goede isolatie!

Elke Durabrik woning is perfect geïsoleerd. Dat is een absolute must om je energiefactuur drastisch te verlagen. Dankzij een perfecte isolatie geniet je bij een nieuwbouwwoning van een veel lager energieverbruik. Je houdt de temperatuur in je woning beter vast. Je hoeft niet continu bij te warmen in de winter en in de zomer blijft het aangenaam koel. Van alle energietechnieken is dit ontegensprekelijk de belangrijkste. Durabrik woningen scoren uitzonderlijk goed op de isolatie van de buitenschil.


Energie besparen start bij de isolatie van je woning.

Je hoort in de media regelmatig termen vallen als warmtepompen en zonnepanelen wanneer het gaat over energie besparen. Wat we echter niet over het hoofd mogen zien is dat alles staat of valt bij je isolatie. De energievraag van je woning, de energie die nodig is om ze op te warmen bijvoorbeeld, moet zo laag mogelijk liggen. Warmteverlies moet dus zoveel mogelijk vermeden worden.

Wil je dat optimaal doen? Dan kom je automatisch bij een nieuwbouwwoning uit. Daar werd vanaf het ontwerp al goed met de isolatie rekening gehouden. Een nieuwbouwwoning scoort hoog op luchtdichtheid.

In combinatie met een goede ventilatie krijg je een optimaal leefklimaat in ruil. Goed isoleren gaat hand in hand met slim ventileren. In een Durabrik woning gebeurt dat via een balansventilatie D.
 


Nieuwbouwwoningen zijn bijna energieneutraal, mede dankzij de goede isolatie

De huidige nieuwbouwwoningen moeten aan strenge energie-eisen voldoen, waaronder een laag energiepeil. Dat is wettelijk verplicht. Elke nieuwbouwwoning mag een energiepeil van maximaal E30 hebben. Daardoor zijn ze bijna energieneutraal

Bij Durabrik gaan we nog verder dan de norm. Vele van onze woningen hebben een energiepeil van E10 of lager. Zij scoren dus uitzonderlijk goed. Dat doen we door een combinatie van meerdere energietechnieken zoals zonnepanelen en een warmtepomp harmonieus te doen samenwerken. Maar alles staat of valt bij een perfecte isolatie van de buitenschil.
 


Een perfect geïsoleerde buitenschil, wat is dat dan?

De buitenschil van je woning is de volledige oppervlakte die in contact staat met de buitenwereld. Denk hier aan je dak, je muren en je gevel, maar ook je vloeren, je ramen en je deuren. Dat geheel moet overal goed geïsoleerd worden. Warmte ontsnapt immers via de zwakke plekken.
Je kan het vergelijken met in de winter een dikke winterjas dragen. Rits je die niet dicht? Dan heb je er niet veel aan. Hij moet je lichaam volledig ontsluiten en mooi inpakken. Zo creëer je een thermische barrière. 

Om tot die perfecte isolatie te komen isoleren we de spouw, de vloer, de muurvoet (waar wanden en vloeren op elkaar aansluiten) en je dak. De ramen en deuren hebben allemaal super isolerende beglazing en sterk isolerende pvc-profielen.

Het is heel belangrijk dat alles perfect op elkaar aansluit. Niet enkel om warmteverlies te voorkomen, ook om problemen zoals koudebruggen te vermijden. Welke nadelige gevolgen die koudebruggen hebben, lees je hieronder.

Dankzij het goed isoleren van de buitenschil kunnen andere energietechnieken zoals een warmtepomp ingeschakeld worden. Is je woning niet goed geïsoleerd? Dan heeft een warmtepomp zoveel elektriciteit nodig dat ze niet rendabel is. Zelfs met veel elektriciteit zal ze nog steeds onvoldoende verwarmen. 

In een goed geïsoleerde woning is een warmtepomp daarentegen een echte bondgenoot. Met de hulp van een klein beetje elektriciteit, die deels via je zonnepanelen komt, maak je je woning aangenaam warm. Dit levert een stevige energiebesparing op.

Wat gebeurt er wanneer ik een huis koop dat niet goed geïsoleerd is? 

Een slechte geïsoleerde woning zorgt natuurlijk voor verspilling en heel hoge energiefacturen. Maar er is meer. Slechte isolatie zorgt er ook voor dat je bijvoorbeeld koudebruggen creëert. Dat zijn plaatsen waar je van goed geïsoleerd naar slecht geïsoleerd gaat. Denk hier aan de balk boven een raam of de plek waar je muur eindigt en je dak begint. Als de isolatie daar niet perfect doorloopt en dus niet even goed isoleert, creëer je een koudebrug. Die plaatsen zijn dan kouder dan de muur errond.

Koudebruggen hebben spijtig genoeg de eigenschap dat ze vocht aantrekken en vasthouden. Je kent het wel: waterdruppels op de muren en vochtplekken. Blijft dat zo enige tijd doorgaan? Dan krijg je ook schimmelvorming, muffe geuren, hout dat begint te rotten, ongezonde binnenlucht die gezondheidsproblemen kan veroorzaken enzovoort. Leuk is dat niet. 

Voorkomen is in dit geval véél beter dan genezen! Vandaar dat onze woningen met een perfecte isolatie gebouwd worden. Zonder koudebruggen en andere imperfecties. Nu isolatie zo’n grote rol speelt is het belangrijker dan ooit om met een betrouwbare en ervaren bouwpartner in zee te gaan.

 

Niet alleen een perfecte isolatie zorgt voor een lage energieverbruik. Dankzij de combinatie van verschillende energietechnieken bespaar je met een nieuwbouwwoning tot 71% op je energiefactuur. Wil je weten hoe we aan dit cijfer komen? Bekijk dan zeker onze infographic.

 

Bekijk onze infographic >>