Een intelligent Energie Management Systeem om elektriciteit te besparen

Het leuke aan een nieuwbouwwoning is dat je ook op technisch vlak van de nieuwste snufjes geniet. We rusten onze woningen met een intelligent Energie Management Systeem uit. Dat denkt met jou mee en bespaart energie waar nodig. Zo kan het je was bijvoorbeeld pas overdag opzetten wanneer de zonnepanelen maximaal energie geven. Je krijgt hierdoor nog meer grip op je energiefactuur.

Je bent goed op de hoogte van je verbruik

Meten is weten! Een goed Energie Management Systeem gaat slim met je elektriciteitsverbruik om. Via speciale stopcontacten weet het exact hoeveel energie elk aangesloten toestel verbruikt. Dat is belangrijk. Misschien heb je bepaalde toestellen die veel elektriciteit verbruiken, terwijl je dat niet wist. Ligt je algemeen verbruik plots uitzonderlijk hoog? Dan kan je zelfs een melding op je telefoon krijgen. 

Je leert ook hoeveel procent van je totale energieverbruik van het net gehaald wordt en hoeveel energie je zelf via je zonnepanelen aanmaakt.
Injecteren je zonnepanelen energie in het net? Dan creëren ze meer energie dan je zelf verbruikt. Dan wordt ook dat aangegeven. 


Schakel je zonnepanelen optimaal in

Overdag produceren je zonnepanelen veel elektriciteit. Soms meer dan jij nodig hebt. Die elektriciteit wordt dan in het net geïnjecteerd en jij krijgt daar van je netbeheerder een vergoeding voor. Het is natuurlijk optimaal om de elektriciteit van je zonnepanelen zoveel mogelijk zelf te gebruiken aangezien de vergoeding die je krijgt voor injectie vele malen lager is dan de kostprijs van elektriciteit die je van het net haalt.

Ons Energie Management Systeem houdt een oogje in het zeil. Via je digitale meter en de koppeling met je zonnepanelen weet het goed wanneer je meer energie opwekt dan je zelf verbruikt. Is dat het geval? Dan kunnen bepaalde apparaten automatisch ingeschakeld worden. Je wasmachine, vaatwasmachine of droogkast bijvoorbeeld. Maar ook je boiler die je water opwarmt of je elektrische fiets die nog moest opgeladen worden. Zelfs je elektrische of hybride wagen. Zo verlaag je je elektriciteitsfactuur gevoelig. 

Ben je benieuwd geworden naar welke interessante woonprojecten wij in jouw buurt bouwen? 

 
Woonprojecten in jouw buurt >> 

Hoe weet ik dat mijn apparaten hiervoor geschikt zijn?

Het Energie Management Systeem werkt goed met zogenaamde slimme toestellen van de grote merken. Dat zijn meestal toestellen die bijvoorbeeld een WIFI-verbinding hebben. Maar geen nood, je kan zelfs je gewone, oudere toestellen hier in vele gevallen voor gebruiken. 

Ben je benieuwd of dit kan bij jouw toestel? Test het zo: Je vult de wasmachine, voegt de zeep toe, je kiest het programma en je activeert de wasmachine. Op het moment dat het programma start trek je de stekker uit en wacht enkele seconden. Steek de stekker weer in. Wat gebeurt er nu? Gaat je machine verder met de wascyclus alsof er niets aan de hand was? Dan is je wasmachine geschikt voor het Energie Management Systeem.

Via het Energie Management Systeem is de werking gelijkaardig. Je zet het toestel zoals je wasmachine aan en start je wascyclus. Het Energie Management Systeem voelt dat en zet de elektriciteit naar dat apparaat meteen tijdelijk uit. Het wacht dan op het optimale moment gedurende de dag. Produceren je zonnepanelen veel elektriciteit? Dan wordt de toevoer van elektriciteit naar je wasmachine weer geactiveerd tot de was volledig gedaan is.  


Het capaciteitstarief maakt een Energie Management Systeem nog belangrijker

In Vlaanderen wordt sinds 2023 een zogenaamd capaciteitstarief gehanteerd. Dat betekent dat een deel van je nettarief aangerekend wordt volgens de netcapaciteit die je gebruikt. Eenvoudig uitgelegd betekent dit: zet je je vaatwasser, droogkast en wasmachine tegelijk aan? Dan gebruik je meer vermogen van het net dan wanneer je ze verspreid over de dag inschakelt. Hoe meer vermogen je tegelijkertijd gebruikt, hoe hoger je nettarief. Mensen die voor grote pieken zorgen betalen dus meer.

Ook hier kan het Energie Management Systeem je bondgenoot worden. Je wordt via een app op je telefoon verwittigd wanneer er pieken zijn, zo kan je ingrijpen. De apparaten die veel verbruiken kan je dan gespreid inschakelen in plaats van allemaal samen. En via je zonnepanelen kunnen bepaalde toestellen ook jouw eigen energie gebruiken. Zo ligt je piekverbruik lager. 

Een goed Energie Management Systeem helpt je dus op vele manieren om te besparen op je energiefactuur. 
 


Wil je weten hoe je ook op andere manieren energie kan besparen in een Durabrik nieuwbouwwoning? Ontdek het via onderstaande knop.  
 

Energie besparen in een nieuwbouwwoning >>