De warmtepomp, je bondgenoot voor een lage energiefactuur

Een warmtepomp is een knap staaltje techniek dat warmte uit de lucht, de grond of water haalt. Zelfs op een winterdag met vriestemperaturen. Ze heeft enkel elektriciteit nodig, vandaar dat we ze steeds in combinatie met zonnepanelen plaatsen. Bij een goed geïsoleerde woning is het elektriciteitsverbruik van je warmtepomp minimaal. Je geniet van aangename temperaturen, zowel in de winter als in de zomer. Je warmtepomp kan namelijk ook voor verkoeling zorgen.


aangename-leefomgeving-met-warmtepomp

Niet elke woning is even geschikt voor een warmtepomp

Een warmtepomp komt volledig tot zijn recht in een goed geïsoleerde woning en in combinatie met vloerverwarming. Een warmtepomp verwarmt water namelijk tot een veel lagere temperatuur dan een traditionele gasketel. Die laatste verwarmt het water tot 70 à 90°C. Een warmtepomp slechts tot 35 à 50°C. Daardoor verbruikt de warmtepomp ook veel minder energie en kan die best aangesloten worden op een lage temperatuurverwarming zoals vloerverwarming.

Wat zijn de ideale voorwaarden om je huis via een warmtepomp op te warmen?

  1. Je woning moet perfect geïsoleerd zijn. Een warmtepomp werkt met een lagere watertemperatuur, dus hoe meer de warmte ontsnapt, hoe harder je warmtepomp zal moeten werken. 
  2. Je hebt vloerverwarming of speciale radiatoren nodig die op een lage temperatuur kunnen verwarmen.
  3. Je hebt zonnepanelen. Een warmtepomp verbruikt elektriciteit. Weliswaar veel minder dan een traditionele, elektrische verwarming, maar ze werkt best in combinatie met zonnepanelen. Zo blijft je elektriciteitsrekening laag.

Zoals je leest, komt een warmtepomp het best tot zijn recht in een nieuwbouwwoning. Een nieuwbouwwoning heeft namelijk een perfect geïsoleerde buitenschil, balansventilatie die de warmte netjes verspreidt en meestal ook vloerverwarming en andere energietechnieken. Je nieuwbouwwoning verwarmen met een warmtepomp is de dag van vandaag een ideale keuze. 

Sinds 2022 heeft elke nieuwe Durabrik-woning zonnepanelen en een lucht-water-warmtepomp. Het is een laagtemperatuurversie die we combineren met vloerverwarming. Dat levert telkens een energiepeil E10 of lager op, maar vooral een beperkte energiefactuur en vijf jaar lang een vrijstelling van onroerende voorheffing. Ook in Durabrik-appartementen wordt nu systematisch overgeschakeld naar alternatieven voor gas, zoals warmtepomp of een aansluiting op een stadswarmtenet. Zo maken we onze woningen stap voor stap klaar voor het verbod op aardgas in nieuwbouwwoningen vanaf 2026. Maar vooral bieden we een antwoord op de buitensporige gasprijzen waarmee je geen rekening meer hoeft te houden. Dat betekent een gigantisch verschil op je energiefactuur!


De grote voordelen van een warmtepomp


Een warmtepomp kan je woning koelen via de vloerverwarming, maar is geen airco

In de winter zorgt een warmtepomp er voor dat je woning aangenaam warm is. In de zomer kan je ze omgekeerd inschakelen. Dan kan ze meehelpen om je woning te koelen. Toch werkt ze niet hetzelfde als een airco.

Een airco bevat ook een warmtepomp. Een lucht-luchtwarmtepomp. Bij een echte airco onttrekt die warmte uit de lucht en blaast de binnen-unit dan koele lucht de ruimte in. Daar ligt het grote verschil. Een echt aircotoestel koelt of verwarmt via luchtverplaatsing. Je hebt blazers die meestal aan het plafond hangen.

Schakel je je warmtepomp in voor verkoeling? Dan gaat ze je water koelen, in plaats van het te verwarmen. Dat koele water wordt dan via de vloerverwarming door je woning verspreid. Het effect is lager dan bij een traditionele airco, maar toch kan een gewone warmtepomp de temperatuur in je woning zo’n 4°C koelen.
 


Hoeveel verbruikt een warmtepomp?

Hoeveel een warmtepomp verbruikt hangt van zoveel factoren af dat er geen eenduidig antwoord voor bestaat. Je warmtepomp haalt warmte uit de lucht, de grond of water. Als het in de winter vriest, dan is ze daar nog steeds toe in staat. Toch zal ze dan meer elektriciteit nodig hebben dan tijdens een milde herfstdag. Is je woning niet goed geïsoleerd? Dan ligt het verbruik veel hoger. Vandaar dat een warmtepomp pas echt tot zijn recht komt in een nieuwbouwwoning. 

Hoeveel je warmtepomp verbruikt hangt ook af van het type en model van je warmtepomp. Elke warmtepomp heeft een rendement dat de COP genoemd wordt (Coefficient of Performance). Hoe hoger de COP, hoe efficiënter je warmtepomp is. Een warmtepomp met een COP van 5 heeft bijvoorbeeld 1 kWh aan elektriciteit nodig om 5 kWh warmte uit de omgeving te halen. Je krijgt in dit geval 4 kWh aan warmte gratis als rendement. Hoe hoger de COP van je warmtepomp, hoe minder elektriciteit ze nodig heeft om je woning te verwarmen. 

Een gewone elektrische verwarming verbruikt veel meer. De COP daarvan is 1. Dus voor 1 kWh warmte verbruik je ook echt 1 kWh elektriciteit. 

Onze bouwadviseurs kunnen je meer informatie geven over de soort warmtepomp die in jouw woning gebruikt zal worden en wat de COP daarvan is. 

Ontdek onze nieuwbouwwoningen in jouw buurt via onderstaande knop.
 

Woonprojecten in jouw buurt >> 

Waarom je een warmtepomp best combineert met zonnepanelen

Zoals we reeds toegelicht hebben is een warmtepomp zeer efficiënt. Ze heeft weinig elektriciteit nodig om je woning te verwarmen. Zeker in vergelijking met traditionele elektrische verwarming of een mazoutketel.

Als je de elektriciteit voor een deel via je zonnepanelen opwekt, dan bespaar je nog meer op je energiefactuur. Vandaar dat we onze nieuwbouwwoningen met warmtepomp steeds ook van zonnepanelen voorzien.

Ontdek wat we nog doen om je woning zeer energiezuinig te maken.
 

Duurzaam bouwen met Durabrik >>