Balansventilatie, overal aangename en gezonde lucht

De balansventilatie verspreidt de aangename temperatuur doorheen je hele woning. Kille plekken behoren tot het verleden. De lucht wordt ook continu ververst, zonder warmteverlies. Daarnaast is een goed geventileerde woning ook gezonder. Virussen en andere kwalijke stofjes worden automatisch verwijderd. Lees hier alles over balansventilatie.
 

Waarom is een ventilatiesysteem zo belangrijk?

Tijdens de recente gezondheidscrisis werd er meer dan ooit aandacht besteed aan het goed verluchten van binnenruimtes. Daar hechten we bij Durabrik al jaren veel belang aan bij het bouwen van onze nieuwbouwwoningen.

Wanneer je een woning niet verlucht, stapelen ongezonde stoffen zich op. Denk aan koolstofmonoxide, eventuele virussen en vluchtige organische stoffen. Ook vochtige lucht in de badkamer of keuken mag niet te lang aanwezig blijven. Anders krijg je schimmels en andere problemen. 

In oudere huizen was er wat natuurlijke ventilatie. De isolatie was verre van perfect en hier en daar waren er kleine kiertjes. Daarnaast werd er verlucht via de ramen die af en toe opengezet werden. Dat de chauffageketel een extra tandje moest bijsteken, was minder erg. De energieprijzen lagen veel lager dan nu en weinig mensen waren met duurzaam wonen bezig. 


Nieuwe woningen worden echter goed geïsoleerd. Zeker bij Durabrik. We behalen in onze nieuwbouwwoningen een energiepeil van E10 of lager. Dat betekent dat die woningen luchtdicht zijn. Er zijn geen kieren of spleten waardoor natuurlijke ventilatie ontstaat. We houden de warmte binnen en verlagen zo je energiefactuur.

In ruil is het bij goed geïsoleerde woningen een noodzaak om een ventilatiesysteem te voorzien. Daarbij wordt de lucht automatisch ververst. Dat gebeurt meestal via een mechanisch ventilatiesysteem waarbij speciale ventilators helpen om de lucht te zuiveren.

Mechanisch verluchten is ook veel handiger dan via het openen van enkele ramen. In dat laatste geval hangt je verluchting af van of er wind is, hoeveel je de ramen opent en hoe groot de ruimte is. Ongezonde geuren kunnen ondanks het openen van de ramen toch blijven hangen. Bij een echt mechanisch ventilatiesysteem is dat niet het geval. 


Welk type van ventilatiesysteem kies ik best?

Er zijn verschillende types van ventilatiesystemen. Type A zorgt voor een natuurlijke ventilatie. Er worden roosters voorzien en de buitenlucht kan naar believen door het huis stromen. Net zoals via het openzetten van de ramen. Dat is natuurlijk niet energievriendelijk. Is het buiten koud? Dan gaat je warmte verloren. Type B gaat een stapje verder en zorgt ook op windstille dagen voor verluchting. Bij een ventilatiesysteem B wordt de lucht via een ventilator naar binnen gezogen. Via andere roosters verlaat de binnenlucht dan automatisch de woning. De warmte spijtig genoeg ook. Ook dat is niet ideaal.

Een ventilatiesysteem C doet het anders. De lucht wordt mechanisch en dus via een ventilator afgevoerd. De verse lucht komt dan via andere roosters op natuurlijke wijze binnen door de zuigkracht van de afvoer. Ook hier is er nog steeds een volledig warmteverlies. De buitenlucht komt onverwarmd binnen.

Met een ventilatiesysteem D wordt de warmte gerecupereerd. De warmte van de binnenlucht die je woning zal verlaten wordt eerst afgegeven aan de verse lucht die je woning betreedt. Daarbij gaat maar heel weinig warme verloren. Lucht die aan een temperatuur van 20°C de woning verlaat, verwarmt de binnenkomende lucht tot 18°C. Het zou zonde zijn om dergelijke slimme technologie niet in je woning te installeren.


Wat installeert Durabrik voor de ventilatie van een nieuwbouwwoning? 

Bij Durabrik gaan we op het vlak van energietechnieken graag verder dan de norm. We kiezen doordachte opties die je een maximale energiebesparing opleveren. Dat betekent dat we voor onze nieuwbouwwoningen een balansventilatiesysteem D installeren. Mechanische verluchting met een goede warmterecuperatie.

We zuigen de “vuile” lucht af in je keuken, badkamer en toilet en voeren verse, verwarmde lucht aan in je living en slaapkamers. Dat systeem staat in balans en ververst zo alle ruimtes. Er gaat net zoveel lucht weg als er opnieuw binnen komt. 


De andere voordelen van een balansventilatiesysteem D

Een ventilatiesysteem D houdt de warmte bijna volledig binnen. Daardoor beperk je het energieverlies en bespaar je energie. Verwarm je via een warmtepomp? Dan hoeft zij geen tandje bij te steken om het warmteverlies goed te maken. Maar er zijn nog andere voordelen.

Virussen en andere schadelijke stofjes worden naar buiten gezogen. De binnenkomende lucht wordt gefilterd. Dat betekent dat je tijdens het hooikoortsseizoen minder pollen binnenkrijgt. Is het een warme zomeravond? Het lawaai van de straat hoor je, in tegenstelling tot met een open raam, veel minder. 

Je woning wordt ook 24/24 geventileerd. Je hoeft er niet stil bij te staan en na te denken over verluchting. Het gebeurt automatisch. 

De ventilatie units storen niet. We plaatsen op strategische plaatsen een klein luchtrooster. Het ventilatiesysteem zelf, waar de ventilatoren in verwerkt zijn, wordt op de zolder of in een andere ruimte zoals de berging geïnstalleerd. Een voordeel daarvan is dat de ventilatie van je woning stil is. Je hebt geen storende geluiden.
 


Een goed ventilatiesysteem zorgt voor een ideaal leefklimaat

Zoals je op deze pagina las, zorgt een balansventilatiesysteem voor een ideaal leefklimaat. Vooral wanneer het in tandem met andere energietechnieken geplaatst wordt. Denk hier aan een perfecte isolatie, zonnepanelen en een warmtepomp. Ze werken allemaal harmonieus samen waardoor je niet alleen energiezuinig woont, maar elke dag van de vele handige voordelen geniet. 


Wist je dat dankzij de combinatie van verschillende energietechnieken in een nieuwbouwwoning je tot minstens 71% op je energiefactuur kan besparen. Wil je weten hoe we aan dit cijfer komen? Bekijk dan zeker onze infographic.

 

Bekijk onze infographic >> 

Ben je benieuwd geworden naar welke interessant woonprojecten wij in jouw buurt bouwen? Ontdek ze via onderstaande knop.
 

Woonprojecten in jouw buurt >>