Water besparen door er slim mee om te springen

Door de waterschaarste die we de afgelopen jaren ervaren, bekijken wij continu hoe je maximaal je waterverbruik kan optimaliseren. Onze woningen hebben daarom een ruime regenwaterput van 10.000 liter. Dat water gebruik je voor je toilet, de wasmachine en het onderhoud van je tuin.

We zorgen ervoor dat regenwater goed in de bodem kan trekken en niet verloren gaat. Er is minimale verharding en we voorzien waar mogelijk een wadi. Wadi’s zijn plaatsen die tijdens regenbuien het water opvangen zodat het rustig de bodem kan intrekken. Zo wordt de riolering niet overbelast en verhogen we het grondwaterpeil.


De regenwaterput, een belangrijke manier om water te besparen

Minder leidingwater gebruiken begint bij je regenput. Regenwater kan perfect ingezet worden voor watergebruik dat niet voor consumptie bedoeld is. Voor je toilet, wasmachine, of voor het sproeien van planten in de tuin bijvoorbeeld. Als je daar regenwater voor gebruikt kan je al veel geld besparen.

Heel wat bouwers en verbouwers lieten de afgelopen jaren een regenwaterput van 5000 liter installeren. Dat is de wettelijk vastgelegde minimumgrootte. Zoals steeds gaan we bij Durabrik graag verder dan de norm. Dat helpt je om nog meer te besparen. Bij onze nieuwbouwprojecten opteren we voor een regenwaterput van 10.000 liter. 


Wadi’s en duurzaam met water omgaan

wegeniswerken-wetteren

Duurzaam leven betekent dat je aan het milieu denkt, aan toekomstige generaties en aan het voorbestaan van onze planeet. Het draait dus niet alleen rond het besparen van water. Slim omgaan met water betekent ook dat we het niet verspillen en dat we aan het grondwaterpeil denken

Het is je vast al duidelijk geworden dat het klimaat ook in België stevig aan het veranderen is. We hebben veel lange, droge periodes. En wanneer het na zo een droge periode regent, is het meteen veel. Er komen steeds vaker overstromingen voor omdat de riolering al dat water niet tegelijk aankan. Tijdens die langdurige droge periodes zie je de fauna en flora ook lijden. Gelukkig kunnen we de natuur en het milieu ook daar een handje helpen. Bij Durabrik proberen we dat op enkele manieren te doen. Ten eerste gaan we voor een minimale verharding. Verhardingen zorgen ervoor dat het water niet in de grond kan trekken en het via de riolering afgevoerd wordt. Door voldoende grasvlaktes en andere onverharde ondergronden te voorzien, kan het water ter plekke de bodem in trekken. Het grondwaterpeil kan daardoor beter aangevuld worden.


Een tweede optie zijn wadi’s. De term wadi komt oorspronkelijk uit het Arabisch, waar het voor een droog rivierdal staat. Wadi’s zijn speciale opvangplaatsen die we in het landschap voorzien. Denk bijvoorbeeld aan een grasvlakte waar we een lichte put of kom in creëren. Bij droge periodes staat er gewoon gras en eventueel enkele planten. Regent het veel? Dan vult die kom zich met water en krijg je een tijdelijke vijver. De fauna en flora zoals vogels, salamanders en andere dieren kunnen dan ter plekke van het water genieten. In plaats van het via de riolering af te voeren, trekt het traag de bodem in. Hierdoor helpen we een handje mee om het belangrijke grondwaterpeil voldoende hoog te houden.

Wil je weten hoe we je ook op andere manieren helpen te besparen? Ontdek hier alles over energiezuinig wonen.  
 

Duurzaam en energiezuinig bouwen >> 

Ben je benieuwd hoe we met water omgaan bij de projecten in jouw buurt? Ontdek onze woonprojecten.
 

 

Woonprojecten in jouw buurt >>