Kies voor zonnepanelen

Zonnepanelen zijn het beste financiële product dat je vandaag op de markt kan vinden. Terwijl spaarboekjes niets meer opbrengen, en de beurs onzeker is, ben je steeds zeker dat de zon zal blijven schijnen. Lees hieronder de belangrijkste info over zonnepanelen.

Wat is de functie van zonnepanelen?

Zonnepanelen, ook wel pv-panelen genoemd, worden op het dak van een woning geplaatst. Er wordt rekening gehouden met een bepaalde helling en oriëntatie van de PV-panelen. Zonnepanelen zorgen ervoor dat zonlicht wordt omgezet in elektriciteit die je vervolgens kan gebruiken in je woning. Er wordt stroom gegenereerd van zodra er licht op valt. Hoe meer licht ze opvangen, hoe meer energie ze opleveren. In België hebben we natuurlijk niet zoveel zonnige dagen zoals in Spanje, maar zonnepanelen werken ook bij diffuus licht. Dat is zonlicht dat de aarde niet direct bereikt, bijvoorbeeld wanneer het bewolkt is. 

Om ervoor te zorgen dat zonnepanelen het opgevangen zonlicht omzetten in energie, is er een omvormer nodig. Je leest er onderaan deze pagina meer over.


Welke types zonnepanelen zijn er?

Je hebt polykristallijne en monokristallijne zonnepanelen. Deze panelen bevatten allebei cellen die gemaakt zijn van plaatjes bewerkt silicium, die een elektrische stroom genereren als er licht invalt. Bij directe zonlicht instraling zal een monokristallijnen cel een beetje meer stroom opwekken dan een polykristallijnen cel van dezelfde oppervlakte. Met andere woorden, een monokristallijn paneel neemt minder oppervlakte in dan een polykristallijn paneel.

Uiteraard zit er wel wat verschil in het prijskaartje. Anderzijds is er in opbrengst per gebruikte WattPiek zo goed als geen verschil. Een installatie met monokristallijnen panelen zal “compacter” zijn dan met polykristallijnen panelen. Dus wie een klein dak heeft, kiest beter voor zonnepanelen met monokristallijnen cellen. Voor wie over voldoende dakruimte beschikt, maakt het niet uit welk type paneel er op komt. Durabrik biedt beide types panelen aan.


Polykristallijne zonnepanelen

Grootte:
een polykristallijne cel wekt minder stroom op; past op een groot dakoppervlak

Prijs:
goedkoper

Visueel:
blauw ruitvormig

Monokristallijne zonnepanelen

Grootte
een monokristallijne cel wekt meer stroom op; pst op een klein dakoppervlak

Prijs
duurder

Visueel 
zwart ruitvormigHuis met zonnepanelen in Kessel

Hoeveel zonnepanelen heeft mijn woning nodig?

Eigenlijk moeten we de vraag anders stellen: Hoeveel zonnepanelen moet mijn woning hebben om het E-peil te verlagen?

Het vermogen van zonnepanelen wordt uitgedrukt in Wp (Watt-piek). Het effect van zonnepanelen op je E-peil is afhankelijk van de grootte van je woning. Het E-peil van een kleinere woning daalt ongeveer met 1 punt per 175 Wp aan zonnepanelen, een grotere woning vraagt al gauw 250 Wp per E punt.

Wanneer we weten dat standaard zonnepanelen 300 Wp per paneel opwekken, kan je inschatten welk effect zonnepanelen op je E-peil zullen hebben.


 

 

5 jaar geen onroerende voorheffing betalen?
Lees hier hoe dat kan!

Hoeveel kosten zonnepanelen (per m²)?

Zonnepanelen worden niet berekend per m² maar via hun opgewekt vermogen. Een standaard zonnepaneel wekt zo’n 300 Wp (Watt Piek, de eenheid van zonnepanelen) op per paneel en heeft standaard afmetingen van 1,6x1m.

Een zonnepaneel installatie bestaat uit veel meer dan alleen de panelen. Er moet een omvormer geplaatst worden, elektriciteitskabels, zekeringen, enz… Op die manier zal een kleine installatie relatief duurder zijn per Wp dan een grotere installatie.

De Prijs per WP kan dan ook variëren van € 0,8 /Wp voor zeer grote installaties tot € 1,5 /Wp voor kleine installaties. Standaard zullen wij een voorstel opmaken voor zonnepanelen voor je woning. Dit in functie van de EPB score (de energieprestatie van je woning) die je wilt behalen.

 


Wat is de levensduur van een omvormer?

Omvormers zorgen ervoor dat de gelijkstroom, opgewekt door de zonnepanelen, omgezet wordt in wisselstroom, die je kan gebruiken in je woning. Een omvormer is dus een ingewikkeld elektronisch toestel, met zeer veel componenten die een groot aandeel heeft in de levensduur van je zonnepanelen.

Gezien de kost van een omvormer gemakkelijk 20% uitmaakt van een totale zonnepaneel installatie, is het dan ook belangrijk om een idee te hebben van de levensduur. Doorgaans hebben omvormers een minimum garantie van 5 tot 15 jaar. De omvormers die wij gebruiken hebben een standaardgarantie van 10 jaar . Bij Durabrik werken wij sinds jaar en dag met de meest gerenommeerde producenten. Sinds de start van onze activiteiten in zonnepanelen hebben wij geen significante uitval na een bepaalde periode vastgesteld bij omvormers. Wel dienen deze met kennis van zaken ingepland te worden (liefst op een koele droge plaats) en aangesloten te worden op een stabiel elektrisch net.


Wat is de terugverdientijd van zonnepanelen?

Als je zonnepanelen plaatst om een E-peil te bereiken onder de E20, kan je ze terug verdienen in minder dan 5 jaar. Dat is snel als je weet dat ze aan 21% BTW verkocht dienen te worden. Dit komt door de korting die op je de onroerende voorheffing van je woning krijgt. De kost hiervoor vervalt voor maar liefst  5 jaar bij een E-peil van E20. Heb je een van max E30 dan krijg je 50% korting op je onroerende voorheffing. Dit ook voor 5 jaar. 


Wil je graag nog meer informatie over zonnepanelen?

Stuur je vraag of vragen door naar duurzaam@durabrik.be.

Ga naar de pagina Duurzaamheid