Een recente enquête bij onze klanten over hun energie- en waterverbruik en hun ervaringen met de steeds warmer wordende zomers, leverde een aantal interessante cijfers op. Die hebben we in deze leuke infographic hieronder gegoten waardoor het meteen duidelijk wordt wat je allemaal kan winnen door te kiezen voor nieuwbouw. Maar we geven graag een beetje meer duiding hieronder.
Met onze nieuwbouwwoningen verlaag je je energiefactuur met gemiddeld 71% doordat we standaard zonnepanelen, een lucht-water-warmtepomp en een Energie Management Systeem voorzien.
Sinds 2022 heeft elke nieuwe Durabrik-woning zonnepanelen en een lucht-water-warmtepomp. Het is een laagtemperatuurversie die we combineren met vloerverwarming. Dat levert telkens een energiepeil E10 of lager op, maar vooral een beperkte energiefactuur en vijf jaar lang een vrijstelling van onroerende voorheffing. Ook in Durabrik-appartementen wordt nu systematisch overgeschakeld naar alternatieven voor gas, zoals warmtepomp of een aansluiting op een stadswarmtenet. Zo maken we onze woningen stap voor stap klaar voor het verbod op aardgas in nieuwbouwwoningen vanaf 2026. Maar vooral bieden we een antwoord op de buitensporige gasprijzen waarmee je geen rekening meer hoeft te houden. Dat betekent een gigantisch verschil op je energiefactuur!
Om te verwarmen of koelen, heeft de warmtepomp elektriciteit nodig. De zonnepanelen op je dak zorgen ervoor dat je die zelf – gratis – kan opwekken. Tijdens het hele proces wordt geen CO² uitgestoten. Als je warmtepomp en je zonnepanelen perfect op elkaar zijn afgestemd, is je woning goed op weg om helemaal energieneutraal te worden.
En tenslotte voorzien we een energiemanagementsysteem dat voorkomt dat je niet gebruikte kostbare groene stroom op het net moet zetten. Produceren je zonnepanelen heel veel energie? Het energiemanagementsysteem detecteert dat – of sterker nog: voorspelt dat aan de hand van online weerberichten – en stuurt zware energieverbruikers als je wasmachine aan. Het doel: zo veel mogelijk zelfconsumptie zonder dat jij er iets voor hoeft te doen. Wij kiezen resoluut voor een gebruiksvriendelijk energiemanagementsysteem dat volledig draadloos via wifi al je toestellen, ongeacht het merk, aanstuurt.
De gemiddelde Vlaming verbruikt 96 liter water per dag per persoon. Bij een nieuwbouwwoning van Durabrik is dat 61 liter. Door de waterschaarste die we de afgelopen jaren ervaren, bekijken wij continu hoe je maximaal je waterverbruik kan verminderen.
Zo hebben we de capaciteit van onze regenwaterputten opgetrokken naar 10.000 liter. Dat water kan je dan gebruiken voor je toilet, de wasmachine en het sproeien van je tuin. Daarnaast zorgen we steeds voor voldoende groen in onze verkavelingen en zo weinig mogelijk verharding zodat het regenwater goed in de bodem kan trekken en niet verloren gaat. We voorzien waar we kunnen wadi’s of regenwaterbekkens die het overtollige regenwater opvangen, waardoor het nadien langzaam door de aarde kan opgenomen worden. Zo is de riolering niet overbelast en verhoogt het grondwaterpeil. De meest vooruitstrevende techniek om toe te passen, is de hydraloop. In ons woonproject in Gentbrugge loopt daarrond een proefproject.
Door ons steeds warmer wordend klimaat, is het ook belangrijk te kijken naar manieren om je woning te verkoelen. Daarbij spelen de aandacht voor de oriëntatie van je woning en het voorzien van technieken als een warmtepomp een grote rol.
Bij de bouw van onze Durabrik-woningen houden we maximaal rekening met het draaien van de zon, zodat jij optimaal van natuurlijk licht en warmte kan genieten. Met een goede oriëntatie kan je bovendien ook energie besparen. Als er langer natuurlijk licht binnenvalt, hoeven de lampen minder snel aan en kan je de verwarming gerust enkele graden lager zetten. Voordelig voor je portemonnee én voor het milieu.
De Durabrik woningen worden nu standaard uitgerust met een lucht-water-warmtepomp. Die kan ook gebruikt worden om te koelen. Dan gaat ze je water koelen, in plaats van het te verwarmen. Dat koele water wordt dan via de vloerverwarming door je woning verspreid. Het effect is lager dan bij een traditionele airco, maar toch kan een gewone warmtepomp de temperatuur in je woning zo’n 4°C koelen.