Een energiezuinige nieuwbouwwoning? Dat is goed voor je portemonnee!

De energieprijzen stijgen aan een duizelingwekkende snelheid. De elektriciteits- en gasprijzen zijn 2 tot 3 keer duurder geworden op minder dan een jaar tijd. Mensen die in een slecht geïsoleerde woning van 10 jaar of ouder wonen voelen dit zeer goed. Spijtig genoeg is er voor hen voorlopig geen licht aan het einde van de tunnel.

Enerzijds stijgen hun energierekeningen zeer sterk. Anderzijds wordt energetisch renoveren ook steeds duurder. De materiaalkosten stijgen en de grondstoftekorten laten zich voelen. Aannemers kunnen in vele gevallen zelfs geen vaste prijs meer garanderen. De renovatiebudgetten swingen de pan uit en zorgen voor veel onzekerheid.

Koop je een nieuwbouwwoning bij Durabrik? Dan blijf je hiervan gespaard. Je woning heeft een aantrekkelijk energiepeil en springt intelligent met energie om. We gaan hier veel verder in dan de norm of de wettelijke verplichtingen. Je krijgt gemakkelijk een besparing tot 30% op je energiefactuur. Hoe we dat doen ontdek je op deze pagina. Wist je trouwens ook dat de warmtepomp inclusief is in de meeste Durabrik woningen?

 


Zo verlaagt een nieuwbouwwoning je energiefactuur

Wanneer je een oude woning energetisch renoveert probeer je er het beste van te maken. De woning werd in een tijd gebouwd waarbij bijna niemand wakker lag van het energieverbruik. Dat betekent dat je niet optimaal te werk kan gaan. De basis van de woning werd natuurlijk niet met energiebesparing in het achterhoofd gebouwd.

Zonnepanelen kunnen mogelijk niet optimaal georiënteerd geplaatst worden. Sommige oudere woningen kunnen niet perfect geïsoleerd worden. Daardoor zal een warmtepomp nog veel bijkomende, dure elektriciteit van het net nodig hebben. Een warmtepomp is dan geen goede keuze. Misschien is een warmtepomp plaatsen niet eens mogelijk. Aangezien mazoutketels verboden zijn, blijft dan enkel verwarming op gas over. Aan de huidige prijzen is dat niet ideaal.

Energetisch renoveren is ook veel meer dan enkel zonnepanelen en een warmtepomp installeren. Het is echt essentieel dat de buitenschil grondig geïsoleerd wordt. Daar knelt het schoentje vaak bij oudere huizen.

Een nieuwbouwwoning wordt van bij de start volledig klaargestoomd voor een laag energieverbruik. Van de perfecte isolatie van de buitenschil, de positionering van de zonnepanelen, het intelligente energie management systeem, de waterbesparing tot de balansventilatie en de warmtepomp. Alle energietechnieken werken harmonieus met elkaar samen.

Het resultaat? Een maximale energiebesparing en een zeer lage energiefactuur. Je hebt het hele jaar door een aangename temperatuur. Lekker warm in de winter. Ook aan voeten dankzij de vloerverwarming. Er zijn geen kille plekken in huis. In de zomer helpt je warmtepomp mee om de woning te koelen.

De lucht die je inademt is gezond en vers dankzij de balansventilatie. Die zorgt ervoor dat er geen warmte verloren gaat omdat ze continu gerecupereerd wordt. Je ziet het, in een nieuwbouwwoning krijg je een optimaal wooncomfort.

De conclusie? Hoe sneller je tot de aankoop van een nieuwbouwwoning overgaat, hoe beter. Je bespaart dan sneller op energiekosten en verder stijgende prijzen van bouwmaterialen.

 

Ontdek hier onze woonprojecten in jouw buurt >>


De energietechnieken die we in een nieuwbouwwoning gebruiken


Een perfect geïsoleerde woning? Ga dan voor nieuwbouw

Isolatie

Dankzij een perfecte isolatie geniet je bij een nieuwbouwwoning van een veel lager energieverbruik.. Je houdt de temperatuur in je woning beter vast. Je hoeft niet continu bij te warmen in de winter en in de zomer blijft het aangenaam koel. Van alle energietechnieken is dit ontegensprekelijk de belangrijkste. Durabrik woningen scoren uitzonderlijk goed op de isolatie van de buitenschil.

Ontdek meer over isolatie >>Dankzij een warmtepomp kan je veel energie besparen

De warmtepomp

Een warmtepomp is een knap staaltje techniek dat warmte uit de lucht, de grond of water haalt. Zelfs op een winterdag met vriestemperaturen. Ze heeft enkel wat elektriciteit nodig, vandaar dat we ze steeds in combinatie met zonnepanelen plaatsen. Bij een goed geïsoleerde woning is het elektriciteitsverbruik van je warmtepomp minimaal. Je geniet van aangename temperaturen, zowel in de winter als in de zomer. Je warmtepomp kan namelijk ook voor verkoeling zorgen. Ze pompt dan koud water door je vloerverwarming, waardoor je woning tot 4°C kan afkoelen.

Ontdek meer over de warmtepomp >>Zonnepanelen verlagen je elektriciteitsfactuur

Zonnepanelen

Een nieuwbouwwoning kan niet meer zonder zonnepanelen. Ze wekken blijvend energie voor je op. Zonnepanelen creëren duurzame energie. Bij onze woonprojecten zorgen we er ook voor dat je zonnepanelen van een maximale licht- en dus elektriciteitsopbrengst genieten. We denken goed na over de positionering en plaatsing. De energie die ze opwekken wordt dan slim gebruikt door je apparaten en warmtepomp. Zo heb je een nog lagere elektriciteitsrekening.

Ontdek meer over zonnepanelen >>Balansventilatie zorgt voor gezonde, verse lucht zonder warmteverlies

Balansventilatie

De balansventilatie verspreidt de aangename temperatuur doorheen je hele woning. Kille plekken behoren tot het verleden. De lucht wordt ook continu ververst, zonder warmteverlies. Je balansventilatie recupereert eerst de warmte van de oude lucht die je woning verlaat. Die warmte wordt dan afgegeven aan de verse lucht die je woning betreedt.

Daarnaast is een goed geventileerde woning ook gezonder. Virussen en andere kwalijke stofjes worden automatisch verwijderd.

Ontdek meer over balansventilatie >>Dankzij een Energie Management Systeem kan je veel elektriciteit besparen

Slim omgaan met je energie

Het leuke aan een nieuwbouwwoning is dat je ook op technisch vlak van de nieuwste snufjes geniet. We rusten onze woningen met een intelligent Energie Management Systeem uit. Dat denkt met jou mee en bespaart energie waar nodig. Zo kan het je was bijvoorbeeld pas overdag opzetten wanneer de zonnepanelen maximaal energie geven. Je krijgt hierdoor nog meer grip op je energiefactuur.

Ontdek meer over EMS >>Water besparen doe je via een regenwaterput en een hydraloop

Waterbesparing


Slim met water omspringen kan ook niet ontbreken in een energiezuinige woning. Onze woningen hebben een ruime regenwaterput van 7500 liter. Dat is meer dan de norm. Dat water wordt gebruikt voor je toilet, de wasmachine en het onderhoud van je tuin.

In Gentbrugge testen we een hydraloop als proefproject. Daarbij wordt douchewater volledig gezuiverd en opnieuw ingezet voor het toilet, de tuin en de wasmachine. Je stadswaterverbruik zakt dan tot een heel laag niveau.

We denken ook aan de fauna en flora rondom je woning. We zorgen ervoor dat regenwater goed in de bodem kan trekken en niet verloren gaat. Er is minimale verharding en we voorzien waar mogelijk een wadi. Wadi’s zijn plaatsen die tijdens regenbuien het water opvangen zodat het rustig de bodem kan intrekken. Zo wordt de riolering niet overbelast en verhogen we het grondwaterpeil.

Ontdek meer over waterbesparing >>Ben je benieuwd geworden naar welke aantrekkelijke nieuwbouwprojecten we in jouw buurt hebben?

Ontdek ze hier!