De huurprijs berekenen voor uw vastgoed doet u zo

Investeren in vastgoed doet u natuurlijk om maximaal rendement te genereren. Daarom is het van vitaal belang om de potentiële huurprijs van uw woning of appartement op voorhand te berekenen. In dit artikel delen we enkele tips die u daarbij kunnen helpen.

 

Hoewel België een sterke kooptraditie heeft qua vastgoed, wint de huurmarkt gestaag aan terrein. Volgens onderzoek van Wonen Vlaanderen was in 2005 nog 74% vastgoedeigenaar; in 2018 liep dit aandeel terug naar 71,6%. En als we deze cijfers vergelijken met onze buurlanden – in Duitsland huurt bijvoorbeeld 50% – mogen we naar alle waarschijnlijkheid ook in ons land verwachten dat steeds meer mensen op zoek gaan naar een appartement of woning om te huren.

Goed nieuws voor vastgoedinvesteerders, dus! Want door de stijgende vraag naar huurwoningen bent u verzekerd van een hoge bezettingsgraad en mooie maandelijkse opbrengst.

Bovendien mogen verhuurders in België zelf de huurprijs bepalen. En die prijzen stijgen jaar na jaar. Uit de jaarlijkse CIB-huurbarometer blijkt onder meer dat in 2021 de gemiddelde huurprijs in Vlaanderen met 2,5% gestegen is ten opzichte van 2020.

Dat komt neer op een gemiddelde huur van 797 euro per maand – al tekenen er zich forse verschillen af tussen regio’s en steden. In centrumstad Antwerpen betalen huurders bijvoorbeeld gemiddeld 950 euro; in West-Vlaanderen is het met gemiddeld 725 euro dan weer goedkoop huren.

Onze gouden tip?

Ga op immosites op zoek naar vergelijkbare woningen of appartementen in de directe omgeving. Zo krijgt u zo meteen een beeld van de gangbare huurprijzen.

Deze 5 factoren bepalen uw huurprijs

Uiteraard is het niet de bedoeling dat u uw huurprijs louter en alleen afstemt op gelijkaardige panden in de omgeving. Er zijn namelijk 5 bijkomende, belangrijke variabelen die een directe impact hebben op uw huurprijs – en dus ook uw rendement.

 

1. De locatie

Dit is meteen een van de meest doorslaggevende argumenten bij het berekenen van een huurprijs. Logisch, ook. Want een appartement dat bijvoorbeeld in de directe nabijheid ligt van openbaar vervoer, scholen, winkels of opritten naar snelwegen biedt voor huurders meer mogelijkheden dan een woning op het platteland.

Tip: de mobiscore van de Vlaamse Overheid geeft aan hoe goed bereikbaar de belangrijkste voorzieningen zijn met de fiets of te voet.

 

2. De bewoonbare oppervlakte

Het spreekt voor zich dat de huurprijs ook in sterke mate afhangt van de totale bewoonbare oppervlakte. Voor een bescheiden studio zal u doorgaans minder huurgeld kunnen vragen dan bijvoorbeeld een tweeslaapkamerappartement.

 

3. Aantal slaapkamers

Van slaapkamers gesproken: hoe meer kamers, hoe meer vreugd. Zeker wanneer het gaat om ruime kamers creëert dit een aantrekkelijke meerwaarde. Dat geeft huurders namelijk meer vrijheid om die ruimtes in te vullen zoals zij dat wensen. Logeerkamer, slaapkamer voor de kinderen, bureau voor thuiswerken of bergruimte? Alles kan!

 

4. Faciliteiten

Overweegt u om te investeren in een appartement? Evalueer dan zeker ook de beschikbare faciliteiten in zowel de wooneenheid zelf als de gemeenschappelijke delen. Elementen die het leven van uw huurder gemakkelijker maken – is er bijvoorbeeld een lift aanwezig? – vertalen zich doorgaans rechtstreeks in een hogere huurprijs.

Ook andere extraatjes zoals parkeergelegenheid zijn mooi meegenomen. Een appartement met ondergrondse parkeergarage of staanplaats zal u doorgaans aan een hoger tarief kunnen verhuren.

Tot slot zijn ook balkons, tuin of terras meer dan ooit in trek sinds de pandemie. Ideaal voor huurders om te genieten van een aperitiefje of brunch in het zonnetje; en voor u om een hogere huurprijs te kunnen vragen.

 

5. Staat van het pand (EPC-waarde)

Hoewel een oudere woning op het eerste zicht een koopje mag lijken, kan dat lelijk tegenvallen zodra u de huurdersmarkt benadert. Uit onze jarenlange ervaring op de residentiële markt weten we namelijk dat huurders zich net tot nieuwbouw erg aangetrokken voelen. Dat heeft te maken met verschillende factoren:

  • Nieuwbouwappartementen en -woningen zijn voorzien van de nieuwste snufjes. Geen gedoe met bijvoorbeeld verouderde inbouwkeukens.
  • Nieuwbouwprojecten voldoen aan de strengste energienormen. Die lagere EPC-waarde is goed voor het klimaat én de portefeuille van uw huurders. Want zij betalen uiteraard lagere energiefacturen.

Ook voor vastgoedeigenaars biedt nieuwbouw heel wat voordelen. Denk onder meer aan een transparant kostenplaatje, kortingen op de onroerende voorheffing en laag risico op leegstand.

 

>> Nu aanbod bekijken


Laat de Huurschatter uw huurprijs berekenen

Twijfelt u nog over de correcte huurprijs voor de panden die u op het oog hebt? Doe dan bijvoorbeeld beroep op de gratis Huurschatter van de Vlaamse Overheid! Deze online tool schat het bereik van uw huurprijs op basis van criteria zoals de ligging en het soort woning. Zo weet u meteen hoeveel u minimaal en maximaal kan vragen voor het pand in kwestie.

Of maak vrijblijvend een afspraak met onze experten! Durabrik Invest heeft meer dan 50 jaar ervaring in de residentiële (ver)huurmarkt. Dit zet ons in een perfecte positie om ook uw vastgoedinvestering maximaal te helpen renderen.

>> Ja, ik wil een gesprek

Investeren in uw toekomst?

Bent u op zoek naar een zorgeloze en rendabele investering? Bekijk dan zeker onze projecten.

Ontdek onze investeringsprojecten

Meer gestelde vragen