Hoe berekent u het rendement van een vastgoedinvestering?

Een veilige investering als die in vastgoed is een verstandige beslissing. Uiteraard wilt u graag op voorhand een idee krijgen van hoeveel opbrengsten uw investering oplevert. Een berekening van het bruto- en nettorendement, dat meteen rekening houdt met de specifieke kosten die samenhangen met het type vastgoed, helpt u inzicht krijgen.  

Goede locatie essentieel voor aantrekkelijk rendement

Hoeveel rendement een opbrengsteigendom u oplevert, hangt van veel factoren af maar ligging is een van de voornaamste. Bevindt uw pand zich in een bruisende centrumstad of dicht bij een dorpskern met winkels, scholen en openbaar vervoer? Dan zal u meer huishuur kunnen vragen en trekt u makkelijker potentiële huurders aan.

Bruto- en nettorendement berekenen

Wilt u exact weten hoeveel een bepaald pand u aan rendementen kan opleveren? Dan zijn er twee berekeningen die u daar een duidelijk beeld van geven.

Het brutorendement rekent u eenvoudig uit door de totale huuropbrengst per jaar te delen door de aankoopprijs (exclusief kosten). Als u de uitkomst vermenigvuldigt met 100, hebt u de ROI (return on investment) in procent. We illustreren het met een klein voorbeeld.

  • Aankoopprijs: 360.000 exclusief kosten
  • Huuropbrengsten: 850 x 12 = 10.200
  • Berekening: 10.200 : 360.000 = 0,02833333
  • Brutorendement: 0,02833333 x 100 = 2,8%

Dit is slechts een ruwe benadering van het rendement, want er wordt geen rekening gehouden met kosten die bij de aankoop van vastgoed komen kijken, noch met jaarlijkse kosten die u aan een verhuurwoning hebt.

 

Het nettorendement geeft een realistischer beeld en houdt wel rekening met zulke kosten. Denk daarbij aan registratierechten, notariskosten, aktekosten, de onroerende voorheffing en interesten op geleend kapitaal. Het nettorendement van uw investering berekent u door alle variabele kosten (onderhoud, verzekering…) van de huuropbrengst af te trekken. Doorgaans zijn die kosten gelijk aan zo’n twee maanden huurinkomsten. Nadat u de kosten van de huuropbrengst hebt afgetrokken, deelt u het overblijvende bedrag door de aankoopprijs inclusief kosten. De uitkomst vermenigvuldigt u met 100 en u komt weer op de ROI in procent uit. Ook hier verduidelijken we met een voorbeeld.

  • Aankoopprijs: 400.000 inclusief kosten
  • Huuropbrengsten: 850 x 10 = 8.500
  • Berekening: 8.500 : 400.000 = 0,02125
  • Netto rendement: 0,02125 x 100 = 2,1%

Investeren in uw toekomst?

Bent u op zoek naar een zorgeloze en rendabele investering? Bekijk dan zeker onze projecten.

Ontdek onze investeringsprojecten

Meer gestelde vragen