Met welke leningen kan u uw vastgoedinvestering financieren?

Om uw investeringsvastgoed te financieren is lenen fiscaal vaak interessanter dan wanneer u eigen kapitaal gebruikt. Een hypothecaire lening is het eerste waar de meesten onder ons aan denken. Maar wist u dat u voor de aankoop van een opbrengsteigendom nog meer interessante financieringsopties hebt?

1. De klassieke hypothecaire lening

Iedereen kent ze wel, de hypothecaire lening, die we ofwel in vaste mensualiteiten afbetalen ofwel via vaste kapitaalaflossingen. Bij de eerste optie blijft de afbetaling doorheen de looptijd van uw krediet altijd hetzelfde, bij de tweede optie daalt de maandaflossing geleidelijk naarmate u meer kapitaal hebt afgelost.

 

De hypothecaire lening is de optie met de laagste rentevoet. Een negatief punt is dat u met dit soort financiering meestal pas voordeel uit uw opbrengsteigendom haalt als de lening volledig is afbetaald of als u het pand doorverkoopt. De huur die u ontvangt, compenseert namelijk niet altijd het volledige bedrag dat u maandelijks moet afbetalen.

2. Wederopname kapitaal

Hebt u een lopende hypothecaire lening voor uw gezinswoning die bijna volledig afbetaald is? Dan kan u het bedrag dat u al afgelost hebt, opnieuw ontlenen en gebruiken voor de aankoop van investeringsvastgoed. Het nieuwe krediet wordt tegen de actuele rentevoeten afgesloten.

  • Het voordeel hier is dat u notaris-, hypotheek- en registratiekosten uitspaart omdat u niet echt een nieuwe lening aangaat.
  • Het nadeel van deze optie is wel dat de hypotheek op uw gezinswoning rust. Wat wil zeggen dat in geval van problemen met de aflossing van uw lening, uw gezinswoning verkocht zal worden.

3. Bulletkrediet

Als u een bulletkrediet afsluit, betaalt u maandelijks enkel de intresten terug en lost u het kapitaal pas aan het einde van de looptijd in één keer af. Deze optie is niet zomaar voor iedereen mogelijk. U moet namelijk aan de bank kunnen aantonen dat u over het nodige kapitaal beschikt of zal beschikken, bijvoorbeeld dankzij een groepsverzekering die zal worden uitgekeerd of een belegging die vrijkomt. U kan het kapitaal op het einde van de looptijd ook bijeenbrengen door het pand of ander vastgoed te verkopen.

 

U kan slechts 70% van de totale kostprijs lenen over een maximale looptijd van vijftien jaar. De rentetarieven liggen hoger dan bij een hypothecaire lening. Het voordeel van een bulletkrediet is dat uw maandelijkse lasten beperkt zijn en dat u dus wellicht geld overhoudt aan uw huurinkomsten.

Voorwaarden om te lenen

Uiteraard zal de bank ook bij een lening voor investeringsvastgoed checken of u in staat bent om het krediet terug te betalen. Ze houdt rekening met uw netto maandinkomen en bepaalt dat de leninglast 30% en maximaal 40% van dat inkomen mag bedragen. Uiteraard kijkt ze ook naar de huurinkomsten die uw investeringspand zal opleveren, al worden die hoogstens voor 80% meegerekend. De bank calculeert immers de mogelijkheid in dat uw pand niet permanent verhuurd zal zijn.

 

Neem zeker contact op met uw bank. Die weet als geen ander welke optie het best bij u past. En ook uw Durabrik Invest relatiebeheerder beantwoordt graag al uw vragen.

Investeren in uw toekomst?

Bent u op zoek naar een zorgeloze en rendabele investering? Bekijk dan zeker onze projecten.

Ontdek onze investeringsprojecten

Meer gestelde vragen