Zelf verhuren of via een makelaar: wat zijn de voor- en nadelen?

 

U hebt een huis of appartement gekocht met de bedoeling het te verhuren. Dan is de vraag: doet u dat zelf of schakelt u een vastgoedmakelaar in? Er valt voor allebei iets te vinden, daarom vindt u hier de voor- en nadelen op een rijtje.

Zelf verhuren

Gaat u zelf op zoek naar een huurder, dan spaart u de makelaarscommissie uit. Die bedraagt doorgaans één maand huur. U leidt ook in eigen persoon de kandidaat-huurders rond en bepaalt dus zelf wie u geschikt vindt.

Uw woning zelf verhuren vraagt natuurlijk wel wat tijd in en er komt ook veel bij kijken. Om te beginnen moet u een correcte huurprijs bepalen: hoog genoeg om een mooi rendement te halen, maar ook weer niet te hoog om uw vastgoed niet uit de markt te prijzen. Via huurschatter.be krijgt u alvast een idee van de gangbare huurprijzen.

Zodra u een huurder gevonden hebt, is het aan u om de verplichte plaatsbeschrijving en het huurcontract juist op te stellen. U bent ook verplicht om het energieprestatiecertificaat aan te leveren.

Verhuren via een makelaar

Als u geluk hebt staan kandidaat-huurders in de rij. Maar als u minder snel een huurder vindt, ziet u maand na maand inkomsten aan uw neus voorbijgaan. Dan is een vastgoedmakelaar bij de arm nemen zeker het overwegen waard. Hij heeft een brede vijver om in te vissen en heeft ervaring met het aan de man brengen van panden. Voor de prijs van één maand huurgeld regelt hij ook heel wat praktische zaken zoals:

  • correcte huurprijs bepalen
  • bezichtigingen inplannen en organiseren
  • geschikte huurder selecteren (na o.a. een check van de financiële draagkracht)
  • plaatsbeschrijving opstellen
  • huurcontract opstellen en laten registreren
  • huurwaarborg in orde brengen
  • overname nutsvoorzieningen regelen
  • meterstanden opnemen

Rentmeesterschap

Huurcontract ondertekend? Voor u als verhuurder is de kous nog niet af. Zo checkt u best regelmatig of uw huurder het pand onderhoudt zoals afgesproken. U mag de huurprijs niet vergeten indexeren en moet opvolgen of de huurder op tijd zijn huur betaalt om huurachterstal te voorkomen.

Heel wat eigenaars hebben geen tijd of zin om zich met al deze praktische zaken bezig te houden en besteden het beheer van hun vastgoed uit aan een rentmeester. Die controleert bijvoorbeeld op gezette tijdstippen of de huurder zich aan de huurafspraken houdt. Hij int de huurgelden en stuurt aanmaningen als dat nodig is. De rentmeester is het eerste aanspreekpunt voor uw huurder en ontzorgt u maximaal.

Investeren in uw toekomst?

Bent u op zoek naar een zorgeloze en rendabele investering? Bekijk dan zeker onze projecten.

Ontdek onze investeringsprojecten

 

 


Meer gestelde vragen