Een nieuwbouwwoning aan 6% btw in plaats van 21%? Ja, dat kan!

Nieuwbouwwoningen vallen traditioneel onder het 21% btw-stelsel. Dat is ook vandaag het geval. Toch heeft de overheid een uitzondering voorzien tot en met 31 december 2023. Breek je een woning af en bouw je ze weer op? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden slechts 6% btw betalen op je volledige woning. 

Bij Durabrik maken we daar handig gebruik van. We zoeken bijvoorbeeld oude loodsen, boerderijen en industriële gebouwen met veel potentieel. Dan transformeren we de hele site. Zo krijgen die unieke locaties een tweede leven. We maken er steeds een kwaliteitsvol woonproject van dat garant staat voor een unieke woonbeleving. Hierdoor vallen enkele van onze projecten gedeeltelijk of volledig onder deze 6%-regeling.
 

Kan jij aanspraak maken op het verlaagd btw-tarief?

Daarvoor moet je aan volgende voorwaarden voldoen:

  • Je nieuwe huis of appartement is je enige woonplaats en dat vanaf de woning beschikbaar is. Je mag dus geen andere eigendommen bezitten én je moet zelf in de woning wonen. Ook je domicilie moet er gevestigd zijn.
  • De nieuwe woning dient minimaal 5 jaar je enige eigen woonplaats te zijn.
  • Je mag de woning uitzonderlijk ook verhuren en er dus niet zelf wonen. Maar dan wel gedurende minimum 15 jaar en enkel in het kader van sociaal beleid. Dat betekent via een sociaal verhuurkantoor dat een beheer mandaat krijgt.

Dit zijn de 3 belangrijkste voorwaarden voor jou als koper. Heb je interesse in een project dat onder de 6% regel valt? Dan zal onze bouwadviseur samen met jou alle details overlopen.

Welke nieuwbouwprojecten kan je aan 6% btw aankopen?

Hieronder geven we je een overzicht van al onze nieuwbouwprojecten die in aanmerking komen voor het verlaagd btw-tarief van 6%.