U wilt een huis of appartement kopen om te verhuren. Een slimme zet! Belangrijk om weten is dat vastgoed aan bepaalde voorwaarden voldoen alvorens u het mag verhuren. We zetten ze op een rijtje en vertellen u ook welke documenten wettelijk verplicht zijn.
Investeren in vastgoed biedt verschillende voordelen. Eén daarvan is dat u uw inkomsten – en later uw pensioen – aanvult met de huurinkomsten. Hierbij spreekt het voor zich dat u niet zomaar elke woning mag verhuren. Daarom legt de overheid een aantal voorwaarden op waaraan een huurhuis of -appartement moet voldoen.
Het goede nieuws? Met nieuwbouw zit u gegarandeerd goed op het vlak van onder meer de onderstaande kwaliteitsnormen en de EPC-waarde. Zo kan u nieuwbouw meteen verhuren en een mooi rendement genereren!
Vraag een conformiteitsattest aan bij uw gemeente
Hoewel het conformiteitsattest doorgaans niet verplicht is – raadpleeg hiervoor zeker uw gemeentedienst –, raden we verhuurders aan om dit document aan te vragen. Hiermee biedt u uw huurders namelijk de garantie dat uw huis of appartement voldoet aan alle moderne kwaliteitsnormen.
Bovendien is het document tien jaar geldig; tenzij u in deze periode bijvoorbeeld ingrijpende renovatiewerken laat uitvoeren. Nadat u het conformiteitsattest hebt aangevraagd, zal een woningcontroleur onder meer de volgende voorwaarden komen evalueren:
1. Minimale kwaliteit
Uw opbrengsteigendom moet voldoen aan minimale eisen op het vlak van woningkwaliteit, gezondheid en veiligheid. Concreet betekent dit bijvoorbeeld dat er een veilige elektriciteitsinstallatie aanwezig moet zijn en er geen ernstige vochtproblemen zijn. U vindt alle normen terug in de Vlaamse Codex Wonen, de regelgeving rond het woonbeleid in Vlaanderen.
2. Dubbele beglazing
Sinds 1 januari 2020 is dubbele beglazing verplicht voor alle woningen in Vlaanderen. Ontbreekt dit in uw huurwoning? Dan zal de woningcontroleur dat bij het conformiteitsonderzoek als een gebrek op het technisch verslag aanduiden.
3. Verplichte rookmelder
Op elke verdieping moet er minstens één rookmelder aanwezig zijn. De verhuurder is verantwoordelijk voor de aankoop en installatie – de huurder voor het vervangen van de batterijen. Een tip die we hier graag delen, is dat rookmelders met niet-vervangbare batterijen zo’n tien jaar meegaan.
Hebt u geen rookmelders geïnstalleerd? Dan kan uw woning ongeschikt verklaard worden én riskeert u bovendien strafrechtelijke vervolging.
4. Goed onderhouden verwarming
Ook een goed onderhouden verwarmingsinstallatie is een echte must. Dit draait overigens om meer dan comfort: een gebrekkige installatie vormt een reëel risico voor een CO-vergiftiging met dodelijke afloop.
5. Verplichte dakisolatie
Tot slot is dakisolatie verplicht in Vlaanderen sinds 2015. Zeker bij oudere woningen worden hier vaak gebreken vastgesteld. Die vertalen zich naar strafpunten op uw conformiteitsattest – wat er in het ergste geval voor kan zorgen dat u uw woning niet zal mogen verhuren.
Het goede nieuws is dat sinds 2020 de totale energiescore of EPC-waarde van het pand in rekenschap gebracht wordt. Ligt deze lager dan de grenswaarde? Dan bent u geslaagd. Concreet gaat het over deze waardes:
- Vrijstaande woning: < 600 kWh/m2
- Halfopen bebouwing: < 550 kWh/m2
- Rijwoning: < 450 kWh/m2
- Appartement: < 400 kWh/m2
Een uitstekende EPC-waarde komt bovendien niet alleen uw conformiteitsattest ten goede. Voor uw huurders staat een uitstekende energiescore namelijk synoniem voor besparen op energiekosten. Nog een reden waarom nieuwbouw zo’n interessante investering is!
Energieprestatiecertificaat: wettelijk verplicht bij verhuur
En van EPC-waarde gesproken: het energieprestatiecertificaat is één van de documenten die u verplicht moet kunnen voorleggen bij de verhuur van vastgoed. Met dit attest informeert u uw huurders over de energiezuinigheid van uw pand.
Het EPC-attest wordt opgesteld door een energiedeskundige en is tien jaar geldig. Voert u tijdens deze looptijd energetische renovaties uit om de EPC-waarde van uw woning te verbeteren, dan moet u ook het attest laten vernieuwen.
Voor appartementsgebouwen geldt bovendien dat u sinds januari 2022 een EPC-attest moet kunnen voorleggen voor zowel de aparte wooneenheid of eenheden als de gemeenschappelijke delen.
Het huurcontract correct afhandelen
Is uw appartement of huis goedgekeurd voor verhuur? Tijd om een goede huurder te vinden en het huurcontract op te stellen! Daarbij is het uiteraard belangrijk dat u alle rechten en plichten van de huurwet respecteert. Zodra de huurovereenkomst ondertekend is, hoeft u deze enkel nog registreren.
Investeren in vastgoed met Durabrik Invest
Zoals u merkt, komt er bij de verhuur van vastgoed heel wat meer kijken dan enkel investeren. Daarom streven we er bij Durabrik Invest naar om u maximaal te ontzorgen. Dat doen we op verschillende manieren:
Ten eerste kiezen we bewust voor nieuwbouw op strategische locaties. Dankzij onze jarenlange ervaring op de particuliere vastgoedmarkt weten we perfect wat de huurder van vandaag en morgen zoekt.
Daarnaast kan u het volledige verhuurproces uitbesteden via rentmeesterschap. Doordat we die aanbieden vanuit Camino – de bouwfamilie waar Durabrik Invest toe behoort – dekt ons rentmeesterschap alle mogelijke aspecten. Denk bijvoorbeeld aan huurcontracten opstellen, huurders vinden, kleine klusjes, juridische bijstand en zoveel meer.
Benieuwd hoe wij ook u kunnen begeleiden bij het kopen van een huis of appartement om te verhuren?
Contacteer ons vandaag vrijblijvend en we maken graag tijd voor u vrij!