Investeren in vastgoed? Kijk naar de EPC-waarde

Investeren in vastgoed

Hoe de renovatieplicht en EPC-waarde u slimmer helpen investeren in NIEUWBOUW vastgoed

De renovatieplicht is nu ook voor residentieel vastgoed een feit. Hiermee wil de Vlaamse Regering de EPC-waarde van huizen en appartementen drastisch verbeteren. Maar wat betekent dat als u wilt investeren in vastgoed?  

 

Zowat 70% van de Vlaamse woningen werd gebouwd vóór 1981. Lang voor we collectief meer belang gingen hechten aan de EPC-waarde en andere duurzame maatregelen. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat de Vlaamse woningmarkt mee opgenomen werd in het Klimaatakkoord van de Vlaamse Regering (2021): een ambitieuze set maatregelen – zoals de renovatieplicht – die onze regio moet helpen om tegen 2030 de CO2-uitstoot met 40% terug te dringen.

 

De renovatieplicht was sinds 2022 al een feit voor niet-residentieel vastgoed – en wordt nu dus fasegewijs uitgebreid naar de residentiële markt. In een eerste fase richt men zich op een opwaardering van energieverslindend vastgoed naar EPC-waarde D; vanaf 2028 zal het EPC-label C de standaard worden. Het uiteindelijke doel? Tegen 2050 een A-label bereiken over de hele vastgoedmarkt.

Wanneer geldt de renovatieplicht?

Dat betekent dat u vanaf 1 januari 2023 verplicht bent om vastgoed met een EPC-waarde E of F binnen de 5 jaar na notariële overdracht energetisch te renoveren. Zodra u de nodige werken hebt laten uitvoeren, zal u met een nieuw energieprestatiecertificaat (EPC) moeten kunnen aantonen dat uw pand minstens een EPC-label D behaalt.

Belangrijk om weten is dat de renovatieplicht geldt voor alle vormen van residentieel vastgoed. Dus ook wanneer u bijvoorbeeld slechts één appartement aankoopt met het doel om het te verhuren. Dat kan helaas ook betekenen dat deze plicht ook een impact zal hebben op de gemeenschappelijke delen én op uw budget ; en u dus afhankelijk zal zijn van uw mede-eigenaars om bijvoorbeeld de gevel of het dak te laten renoveren.

Enkel in bepaalde gevallen zal u vrijgesteld worden. Het betreft onder meer:

  • sloop binnen de 5 jaar na akte
  • de aankoop van onroerend erfgoed,
  • de overdracht van aandelen,
  • of verwerving via erfenis.

Slaagt u er niet in om energetisch te renoveren binnen de vastgelegde termijn? Dan kan het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) u een forse boete opleggen die kan oplopen tot maar liefst 200.000 euro. Bovendien zal u alsnog de nodige renovaties moeten laten uitvoeren. Ook wanneer u vergeet om een nieuw EPC-attest aan te vragen, dreigen boetes.

Gebruik de EPC-waarde om slim te investeren in vastgoed

Droomt u van een vastgoedbelegging, maar is de moed u ondertussen ietwat in de schoenen gezakt? Geen paniek! Want u kan de EPC-waarde ook gebruiken om slim te investeren. Bovendien hoeft u helemaal geen bergen te verzetten om de EPC-waarde van een pand te achterhalen.

Sinds begin 2022 zijn verkopers namelijk verplicht om het vernieuwde EPC-attest voor te leggen dat opgesteld werd door energiedeskundige. Hierop vindt u …

  • Een label. Deze letters gaan van uiterst energiezuinig (A+) tot energieverslindend (F).
  • Een getal. De maximale waarde bedraagt 700. Hoe lager, hoe beter!

Wilt u op zeker spelen? Kies dan voor nieuwbouw.

Bij Durabrik Invest selecteren we doelbewust duurzame woningen en appartementen die voldoen aan de strengste energienormen. Zeker als u wilt investeren in vastgoed profiteert u zo van enkele belangrijke voordelen.

Transparant budget

In tegenstelling tot panden met ‘slechte’ EPC-waardes hebt u vanaf de eerste baksteen een helder inzicht in het kostenplaatje. Er komen met andere woorden geen torenhoge renovatiekosten uit de kast vallen.

Gebouwd voor (over)morgen

Doordat nieuwbouw de strengste energievereisten incorporeert in z’n blauwdruk kan u erop vertrouwen dat u investeert in een duurzaam project. Met het oog op een eventuele wederverkoop kan u er met andere woorden op vertrouwen dat uw pand plots een gigantische waardeverlies leidt omdat een EPC-label B of hoger ondertussen de norm geworden is.

Gemakkelijk om huurder aan te trekken

Zeker in tijden van hoge energiekosten zijn huurders uiterst gevoelig voor de EPC-waarde van woningen. Uit ervaring weten we dat ook hier nieuwbouw een streepje voor heeft dankzij de energiezuinige aanpak.

Is nieuwbouw iets voor u?

Kortom, wie zorgeloos wil investeren in vastgoed kiest best voor nieuwbouwprojecten.

Bovendien bieden we u via het rentmeesterschap van de Camino Group – onze vastgoedfamilie – de mogelijkheid om ook het volledige verhuurproces uit te besteden. Zo geniet u optimaal van uw rendement!

 

>> Contacteer ons vrijblijvend
>> Bekijk nu ons aanbod

Dit vind je vast ook interessant!