Aan deze regels moet een nieuwbouw in 2023 voldoen

Actualiteit

Ben je van plan om in 2023 te bouwen of wil je een nieuwbouw kopen, dan zijn dit enkele nieuwe spelregels waar je rekening mee moet houden. Ze zijn vooral bedoeld om ons stap voor stap energiezuiniger en duurzamer te doen wonen. En dat levert heel wat voordelen op, zowel voor de natuur als voor je portemonnee.

Capaciteitstarief tempert piekverbruik

Het luikje ‘netkosten’ op je elektriciteitsfactuur wordt sinds 1 januari 2023 op een nieuwe manier berekend. Je piekverbruik bepaalt nu deels hoeveel je betaalt. Per maand wordt gekeken naar de vijftien minuten waarin je de meeste elektriciteit op hetzelfde moment afneemt. Het gemiddelde van de twaalf maandpieken vormt de basis van je capaciteitstarief.

Om piekverbruik te vermijden, gebruik je energieverslindende toestellen zoals je droogkast, airco of wasmachine dus best zo weinig mogelijk tegelijkertijd. Makkelijker gezegd dan gedaan soms, als ’s avonds iedereen thuis is en er moet worden gewassen, gekookt en de auto moet worden opgeladen. In woningen met zonnepanelen – zoals die van Durabrik – kan je dat al een stukje verhelpen. Als je de stroom van je zonnepanelen zo veel mogelijk zelf opgebruikt in plaats van op het net te zetten, ben je minder afhankelijk van je energieleverancier. Die zelf opgewekte stroom komt ook niet als piek in je verbruik. Maak er dus bijvoorbeeld een gewoonte van om je vaatwasser en wasmachine overdag te programmeren zodat ze gewoon op je zonnepanelen kunnen draaien. En ja, zelfs op een bewolkte dag leveren je zonnepanelen stroom. Doen dus!

Meer hernieuwbare energie en lager E-peil

In nieuwbouwwoningen moet een minimumhoeveelheid energie uit hernieuwbare bronnen gehaald worden. Sinds begin 2023 is dat aandeel hernieuwbare energie opgetrokken naar minstens 25 kWh/m2. Dat haal je door bijvoorbeeld zonnepanelen en een warmtepomp te combineren. Sinds 2022 rust Durabrik sowieso elke nieuwe woning uit met zonnepanelen en een lucht-waterwarmtepomp. Zo ben je zeker dat je voldoende hernieuwbare energie gebruikt.

Ook het E-peil werd in 2023 weer wat strenger. Nieuwe woningen moeten sinds begin dit jaar een E-peil behalen van maximaal E20 in plaats van E30 vorig jaar. Met een Durabrik-woning kan je ook hier op beide oren slapen. Het gemiddelde E-peil van onze nieuwbouwwoningen bedraagt E10. In dat geval heb je recht op een korting van 100% op je onroerende voorheffing gedurende 5 jaar. Meer informatie over onroerende voorheffing vind je hier.

Verwarmen op lage temperatuur en (hybride) warmtepomp verplicht

Sinds dit jaar is het in elke nieuwbouwwoning verplicht om verwarmingssystemen op lage temperatuur te voorzien, zoals bijvoorbeeld vloerverwarming. De temperatuur in vloerverwarming ligt veel lager dan in een klassieke radiator wat zorgt voor een veel lager energieverbruik.

Bij Durabrik hebben we de stap naar lage temperatuurverwarming al een aantal jaar gezet omdat dit een positief effect heeft op de energierekening van de woningen. Verwarming op lage temperatuur is bovendien uiterst geschikt in combinatie met een warmtepomp. Sinds begin 2022 integreren we deze dan ook in alle nieuwe woningen. Niet alleen om fossiele brandstoffen uit de woning te bannen, maar ook om de energierekening van de bewoners te doen dalen. Bovendien kan je met een warmtepomp genieten van koeling in de hete zomermaanden.

Btw-verlaging bij sloop- en heropbouw blijft geldig in 2023

Ook de btw-verlaging op sloop- en heropbouw blijft behouden in 2023. Onder bepaalde voorwaarden kan je een nieuwbouw kopen aan 6% btw in plaats van 21%.


100% futureproof woonprojecten

Op zoek naar een woning die perfect aan de regelgeving van 2023 voldoet en je helpt besparen op je energiefactuur?

Ontdek ze hier

Dit vind je vast ook interessant!