Het totaalbudget van jouw nieuwbouwhuis

Een nieuwbouw... Hoeveel kost het bouwen van zo'n huis? Respect voor jouw budget is één van de dingen die we jou beloven als je met ons een huis bouwt. Want we beseffen: bouwen is een investering in jouw toekomst. En daar springen wij heel zorgvuldig mee om.

Totale kost huis

1. De totale kost van een nieuwbouwhuis

De aankoop van een nieuw huis is één van de belangrijkste budgettaire beslissingen in je leven. De grootste vraag die men zichzelf op zo'n moment stelt is dan vaak ook: hoeveel kost het om een huis te bouwen? Het laten bouwen van een huis is een doordachte keuze, waarvoor je je op voorhand graag zo goed mogelijk informeert. Hoe wordt de totale kost van een nieuwbouwhuis nu opgedeeld? Naast de hoofdkosten van de grondoppervlakte en de woningbouw moet je ook rekening houden met bijkomende kosten zoals registratie, BTW, landmetervergoeding, archtiect-kosten, EPB,... enzovoort!

Bij Durabrik hanteren we steeds een open en doorzichtige communicatie zodat het duidelijk is voor jou hoeveel het kost om een huis te bouwen. We geven je graag een voorbeeld mee van hoe de prijs van een nieuwbouwhuis in Aalter bepaald wordt. Je kan het document downloaden via onderstaande knop!

Download het rekenvoorbeeld


2. Duidelijk van in het begin dankzij het lastenboek

Als het over de prijs van het bouwen van je huis gaat, kom je bij Durabrik niet voor verrassingen te staan. Dankzij het gedetailleerde lastenboek dat we samen overlopen, weet je precies waar je aan toe bent. Het lastenboek werd doordacht opgemaakt door het ontwerpteam van Durabrik. 

Een overzicht van de betrokken partijen, alles over de ruwbouw, detailinformatie over de afwerking,... Al deze info vind je terug in het lastenboek. Wil je nog extra's toevoegen aan je woning? Dan maakt durabrik voor jou met plezier een offerte op. 
Dankzij het lastenboek weet je op voorhand perfect hoeveel je huis in totaal gaat kosten.

Ontdek alles over het lastenboek via onderstaande knop. Bovendien kan je gratis 2 lastenboeken downloaden van Durabrik, eentje van een woning en een van een appartement! De bepaling van de prijs voor het bouwen van je huis zal dus altijd transparant zijn.

Alles over het lastenboek


Overbruggingskrediet

3. Je huidige woning nog niet verkocht? Maak gebruik van een overbruggingskrediet

Je kan niet wachten tot wij aan je huis of appartement beginnen. Maar als het dan zo ver is, zie je stilaan ook de eerste facturen binnenkomen. En je huidige woning is nog niet verkocht! Misschien ben je ze zelfs nog aan het afbetalen. Geen wonder dat veel bouwers op dat moment even heel krap bij kas zitten.

Een overbruggingskrediet biedt je dan wat financiële ademruimte. Je leent bij de bank een som geld voor een beperkte tijd. Zodra je oude woonst verkocht is, betaal je de bank in één keer het geleende geld terug.

Dit moet je verder nog weten over het overbruggingskrediet

  • Je betaalt elke maand interest op het geleende bedrag. Bij sommige banken mag je de interest ook op het einde van je krediet terugbetalen.
  • Je kan een overbruggingskrediet gerust afsluiten terwijl de hypotheeklening voor je huidige woning nog loopt. Natuurlijk betaal je dan wel enkele maanden twee keer interest: op je Op de hypotheeklening van je huidige woning en op je overbruggingskrediet.
  • Het bedrag dat je leent, kan nooit hoger zijn dan de geschatte verkoopwaarde van je oude woning.

Wet-Breyne

4. Beschermd door de Wet-Breyne en 10-jarige aansprakelijkheid

Je hebt waarschijnlijk hier en daar al verhalen gehoord van mensen die in de problemen kwamen eenmaal ze hun intrek namen in de woning die ze kochten omdat ze plots op gebreken stootten. Maar het goede nieuws is dat je als koper eigenlijk redelijk goed beschermd bent in België. Toch is het belangrijk dat je je vooraf goed informeert over hoe alles in elkaar zit zodat je niet voor verrassingen hoeft te staan.

Er zijn twee soorten bescherming: de 10-jarige aansprakelijkheid en de Wet-Breyne. Vele mensen verwarren de Wet-Breyne met de 10-jarige aansprakelijkheid, maar het zijn dus wel degelijk twee verschillende soorten van bescherming. Naast deze twee soorten bescherming zijn er twee soorten gebreken: ernstige en lichte gebreken.

De 10-jarige aansprakelijkheid is een stevige bescherming die enkel ernstige gebreken die verband houden met de stabiliteit dekt. Dit betekent concreet dat wat vocht tussen het dubbelglas in je ramen niet onder deze aansprakelijkheid valt. De stabiliteit van het gebouw is hierdoor niet in gevaar gebracht.

De Woningbouwwet of Wet-Breyne werd specifiek in het leven geroepen om je te beschermen tegen malafide bouwbedrijven die onrechtmatige voorwaarden opnemen in de contracten, timings niet respecteren, te veel voorschot vragen enzovoort. Het is belangrijk om weten dat indien je zelf met een aannemer en architect in zee gaat (en dus zelf de touwtjes volledig in handen houdt), je niet door de Wet-Breyne wordt beschermd!

Meer info rond aansprakelijkheid


5. Je budget en bouwproces makkelijk online opvolgen

Vanaf het moment dat wij je huis beginnen bouwen, kan jij meevolgen wat er gebeurt.
Dit kan uiteraard via de projectleider, maar ook elk moment online in je klantenportaal. Daar vind je ook alles wat met je budget te maken heeft.
In het filmpje vind je wat je allemaal in jouw klantenportaal kan vinden en getuigen onze klanten wat zij er zo handig aan vinden! Kortom, je zal nooit voor een verassing komen te staan. Je zal altijd weten wat het kost om een huis te bouwen.

Dit staat er in je klantenportaal:

  • de planning voor jouw bouwtraject.
  • al je afspraken met je projectleider, interieuradviseur en leveranciers van materialen.
  • de offertes voor aanpassingen of uitbreidingen.
  • een overzicht van alle betalingsschijven, facturen en afrekeningen.
  • antwoorden op veel gestelde vragen.
  • Een overzicht met informatie over je toekomstige buren aan de hand van hun profiel. Op die manier kunnen jullie al eens online kennismaken met elkaar.

6. Wanneer betaal je wat?

Je betaalt geen eurocent op voorhand. Pas als een bouwfase af is, krijg je voor die werken een factuur. Zo betaal je schijf per schijf en niet alles in één keer.

  • Schijf 1: na de funderingswerken
  • Schijf 2: na het plaatsen van de gewelven
  • Schijf 3: na de dakbedekking
  • Schijf 4: na het plaatsen van de ramen
  • Schijf 5: na de pleisterwerken
  • Schijf 6: na de vloerwerken
  • Schijf 7: bij de voorlopige oplevering. Ofwel zorg je ervoor dat het geld van deze laatste schijf twee dagen voor de voorlopige oplevering op de juiste rekening staat, ofwel geef je tijdens de oplevering een bankcheque met het juiste bedrag af.

Hoeveel percent van het totaalbedrag betaal je per schijf? Dat vind je in je aankoopcontract.
En in onze handige tijdlijn vind je tenslotte de mijlpalen en alle stappen van het bouwproces van je huis in een handig overzicht.

Naar de tijdlijn


Denk je er aan om te investeren in een huis of appartement?

Meer info en tips over investeren in vastgoed vind je via onderstaande knop!

Investeren in vastgoed en nieuwbouw