Hoe lang duurt het om een huis te bouwen?

Een goede vraag, vind je niet?
We lijsten voor jou de verschillende duurtijden van het bouwproces op.

Tijdlijn: Hoe lang duurt bouwen?

We hebben de mijlpalen en alle stappen van je bouwproces in een handige tijdlijn gegoten.
Zo kan je alles zorgvuldig meevolgen. Je kan ze hieronder downloaden.

Het is niet eenvoudig om een exacte termijn te geven voor het bouwen van een huis omdat er heel veel variabelen meetellen:

 • De bouwaanvraag indienen kan variëren in tijd naargelang de gemeente waar je bouwt;
 • De duurtijd van de bouw van het huis is afhankelijk van een heleboel factoren;
 • Je moet ook rekening houden met de welgekende onvoorziene omstandigheden, zoals bijvoorbeeld het weer, de tijd die nodig is om beton te laten opdrogen, levertermijnen, aannemers of leveranciers die niet op elkaar volgen of hun planning niet nakomen en andere problemen. Deze zaken hebben niet alleen een invloed op je timings, maar ook op jouw budget. we bereiden je graag ook voor over wat je kan doen met onverwachte kosten.

Al deze zaken moet je zelf opvolgen. Dat is, als je zelf bouwt tenminste. Indien je bouwt met een sleutel-op-de-deur zoals Durabrik, dan gebeurt de opvolging van de planning, de leveranciers en externe factoren volledig door de bouwheer. Durabrik dient zelf de bouwaanvraag in voor jou!

De nadruk ligt bij Durabrik dan ook op het feit dat jij er niet alleen voor staat want in elke fase van het bouwtraject is er één contactpersoon verantwoordelijk: bouwadviseur, interieuradviseur, projectleider en de projectleider voor nazorg.


Met onze handige Durabrik tijdlijn krijg je een perfect zicht op de stappen en de timings van jouw bouwproces. Zo kan jij perfect volgen wat er wanneer gebeurt!

Download onze tijdlijn hier

 

Als je bouwt moet je een aantal mijlpalen doorlopen. Nadat de verkoopovereenkomst getekend werd en de akte werd verleden, plan je een afspraak in met jouw interieuradviseur.

Hoe verloopt het nu verder? De woning zal alle nodige aandacht verkrijgen van het bouwteam en je projectleider om tot jouw thuis te worden omgevormd.  Dit vind je ook terug in de tijdlijn.
Van de start van de werken met de aanleg van de fundering, tot de overhandiging van de sleutels en de nazorg: We zetten de verschillende stappen graag voor jou op een rijtje!
Meer uitleg over al deze stappen, en hoe de bouw van je woning eruit ziet, vind je op de pagina van het Durabrik bouwboek.

Bovendien bieden we bij Durabrik ook steeds het lastenboek aan. Dit overloop je samen met de bouwadviseur.
Hierin kan je alle details vinden van:

 • Een overzicht van de verschillende betrokken partijen voor de bouw van je huis
 • Alles over materialen en technieken voor de ruwbouw van je huis
 • De totale informatie over de afwerking van je huis 

 

Al deze verschillende stappen in het bouwproces brengen uiteraard kosten met zich mee.
Maar: Je betaalt geen eurocent op voorhand. Pas als een bouwfase af is, krijg je voor die werken een factuur. Zo betaal je schijf per schijf en niet alles in één keer.

 • Schijf 1: na de funderingswerken
 • Schijf 2: na het plaatsen van de gewelven
 • Schijf 3: na de dakbedekking
 • Schijf 4: na het plaatsen van de ramen
 • Schijf 5: na de pleisterwerken
 • Schijf 6: na de vloerwerken
 • Schijf 7: bij de voorlopige oplevering.

Meer info rond het totaalbudget van je nieuwbouwhuis vind je op de budgetpagina. Je kan er tevens een rekenvoorbeeld downloaden voor de totale kost van een nieuwbouwhuis.

 

Hoe lang duurt bouwen?


Een duidelijk overzicht van de duur van het bouwproces dankzij een handige tijdlijn!

Download tijdlijn