Nieuwbouw of verbouwen:
onverwachte kosten

De kost van je woning speelt een grote rol bij de keuze tussen bouwen of verbouwen. Hoe ga je het best met onverwachtse kosten om? 

 

Wat doen met onverwachte kosten tijdens bouwen en verbouwen?

Het spreekt voor zich dat de kostprijs van je woning een grote rol speelt bij de keuze tussen bouwen of verbouwen. Beide keuzemogelijkheden kunnen op verschillende manieren een impact hebben op het totaalbudget. In dit artikel gaan we na hoe je best met onverwachte kosten omgaat.

Zowel verbouwen als bouwen kennen de nodige vooroordelen. Bij verbouwen hoor je verhalen over kopers die bij het renoveren van de badkamer op grote vochtproblemen stuiten of andere uitdagingen meemaken. Bij bouwen hoor je dan weer verhalen over fouten van de aannemer, waardoor de kosten de pan uit swingen enzovoort.

Waar rook is, is vuur, maar de soep wordt gelukkig niet zo heet gegeten als ze opgediend wordt.

Vele architecten raden mensen aan om bij het zelf bouwen een budget van 7 à 8% van het totaalbudget te voorzien voor onverwachte kosten tijdens het bouwproces.


Vooronderzoek is een must

Het spreekt voor zich dat je bij een verbouwing goed je inspecties voor de aankoop moet doen. Onderzoek de woning grondig op zichtbare gebreken. De verkoper is enkel aansprakelijk voor onzichtbare gebreken waar hij zelf van op de hoogte wordt geacht. Stel dat de verkoper weet dat het dak lekt, maar hij verbergt dat waardoor het onzichtbaar wordt voor jou, de koper, dan is de verkoper alsnog aansprakelijk indien kan aangetoond worden dat de koper toch op de hoogte was. Het feit dat hij het probeerde te verbergen is natuurlijk al een zeer sterke aanwijzing. Zijn die inspecties goed gebeurd en lijkt de woning in orde, dan stellen veel architecten een budget van 10 à 15% van het totaalbudget voorop voor onverwachte kosten.

Zoals je ziet moet je voldoende marge voorzien. Bij verbouwen een stuk meer dan bij nieuwbouw. Het voordeel van een nieuwbouwwoning bij Durabrik is alvast dat de prijzen vooraf vastgelegd worden en er geen verrassingen zijn. Daar ben je wettelijk ook zeker van dankzij de wet-Breyne.


Wat is de wet-Breyne?

De wet-Breyne is interessant, omdat het je een belangrijke, wettelijke bescherming biedt. Samengevat zorgt die wet ervoor dat zowel de uitvoeringstermijn als de afgesproken prijs nageleefd worden door een projectontwikkelaar (aannemers vallen niet onder deze wet, zij zijn sowieso 10 jaar aansprakelijk voor problemen, maar kunnen dus wel van het budget afwijken).

Er is echter één belangrijk addertje onder het gras. Gaat de aannemer of de projectontwikkelaar failliet, dan is de kans groot dat de factuur voor een groot deel (of helemaal) open blijft staan. Ga daarom goed na hoe lang het bedrijf waar je mee in zee gaat al bestaat. Let er ook op of het om een BVBA (makkelijk op te richten, makkelijk op te doeken) dan wel een NV (een groter bedrijf met meer zekerheid) gaat. Hoe langer het bedrijf bestaat en hoe groter het is, hoe zekerder je kan zijn.

Je kan nog meer info vinden rond de wet-Breyne op onze pagina rond bouw en bescherming.

Wat we in dit artikel besproken hebben dekt natuurlijk slechts een deel van de lading voor- en nadelen.
Om het volledige beeld te schetsen hebben we een handige infogids opgesteld. Die kan je hieronder downloaden.


Bouwen of verbouwen?

Ontdek alle praktische tips over bouwen en verbouwen

Download onze infogids