Duurzaam wonen in een BEN-woning of eco-huis

Een duurzame thuis voor jou en je gezin in een bijna energieneutrale woning en een milieubewuste omgeving?

BEN-woning, ECO-huis of passief wonen?

Milieubewust bouwen zit in de lift. Ben jij ook op zoek naar manieren om duurzaam te bouwen of wonen?
Dan ben je vast en zeker de termen BEN-woning, ECO-huis, of het Passief wonen al tegengekomen. Maar wat betekenen deze begrippen en waar zit het verschil?

Elk eco-huis is een BEN-woning, maar niet elke BEN-woning of passief huis is een eco-huis. Ze hebben met elkaar gemeen dat ze allen, in meer of minder mate, de impact op het milieu zo klein mogelijk houden.

BEN-woning

Voor de mensen die nog niet weten wat een BEN woning is: BEN staat voor ‘bijna-energieneutraal’. Dat zegt meteen waar het bij zo’n huis om draait: het energieverbruik. Belangrijk hierbij is het energiepeil of E-peil van een BEN woning. Dit is een maat voor de globale energieprestatie van een gebouw. Hoe lager het E-peil, hoe energiezuiniger het gebouw. Als het peil onder de 30 zakt, spreekt men van een BEN-woning. Het huis verbruikt dan weinig energie en wekt het zelfs wat energie op. Dit kan met allerlei hulpmiddelen, denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen en/of een warmtepomp. Je kan een BEN-woning bij wijze van spreken nauwelijks detecteren op het energienetwerk. Een BEN-woning kan worden opgetrokken in beton, baksteen of houtskelet en levert de eigenaar een mooie korting op zijn onroerende voorheffing op. Als je kiest voor een BEN-woning dan kies je voor een luchtdichte, compacte woning met goed geïsoleerde schil. Zorg er daarbij voor dat je je dak, muren en vloer goed isoleert en ga voor hoogrendementsglas: houd de warmte binnen en bespaar energie.

Bij een BEN-woning hoef je je bovendien geen zorgen te maken dat deze oververhit raakt. Om energie te besparen hou je best de warmte zo veel mogelijk binnen, maar wat als het té warm wordt in de zomermaanden? Naast de juist zonwering en de nodige ventilatie kan je door de juiste positie van je ramen een aangenaam binnenklimaat bekomen. Laat dit het werk van je architect zijn: het risico op oververhitting beperken en zorgen voor minimale ventilatie.

Overweeg je toevallig om een BEN woning te kopen? Houd dan vooral rekening met dit opmerkelijke detail: vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning in Vlaanderen een BEN-woning zijn. Meer info hieromtrent vind je op de website van de Vlaamse overheid.


Eco-huis

Een eco-huis of een ecologische woning, is sowieso ‘bijna-energieneutraal’, BEN dus. Daarnaast gebruikt het materialen die geproduceerd én hergebruikt worden met zo min mogelijk impact op het milieu. Een eco-huis wordt gebouwd met veel respect voor de omgeving en heeft bijvoorbeeld ook een milieuvriendelijke waterhuishouding. Denk aan regenwaterrecuperatie, groendak en een tuin die irrigatie toelaat.

Bij een eco woning gaat men verder dan technieken en materialen om temperatuur, isolatie en ventilatie te optimaliseren, maar bekijkt men het bredere plaatje. In principe, want er bestaat geen definitie van wat een eco-huis nu precies is. Sommigen gaan er heel ver in, bij anderen heeft een eco-huis nauwelijks meer om het lijf dan een goed energiepeil (E-peil). De term wordt helaas soms als marketingmiddeltje gebruikt om een gewoon huis een ‘groener’ tintje te geven. Laat je op dat vlak dus niets wijsmaken en check als je een eco-huis overweegt altijd goed hoe milieubewust het echt zal zijn.

Belangrijk bij een BEN-woning en een ECO-huis is om te kiezen voor een juiste bouwpartner die vertrouwd is met het bouwen van deze woningen. En laat Durabrik dat net zijn!


Passief wonen

Wanneer je milieubewust wilt wonen of bouwen, vind je naast de BEN-woning en het ECO-huis ook de term passief wonen of Passief huis terug. Terwijl De BEN-woning is een recent begrip is, bedacht door het VEA (Vlaams Energie Agentschap), is het passief huis een concept dat al dateert vanuit de jaren zeventig.

Het grote verschil tussen een BEN-woning en een passief huis (of passiefhuis) zit in het E-peil. We spreken van een BEN-woning als het E-peil lager dan E30 is. Bij een passief huis is die waarde meestal negatief. Dat betekent dat een passief huis meer energie opwekt dan verbruikt.
Bij een Passief huis ligt de focus ook op zaken als een super-geïsoleerde schil en een hoge luchtdichtheid, om de warmteverliezen maximaal in te perken en die negatieve E-waarde na te streven.
Naast het E-peil zijn ook de normen voor de netto-energiebehoefte voor verwarming en de vereisten voor het K-peil strenger voor het Passief huis dan voor een BEN-woning.

Je kan dus stellen dat een passief huis dus nog milieuvriendelijker is dan een BEN-woning. Door de strengere energie-vereisten die een passief huis met zich meebrengt, wordt deze woning veel duurder dan een BEN-woning. Omdat de bijna-energieneutrale woningen betaalbaarder zijn, maar gebruik maken van moderne technieken waardoor ze weinig energie gebruiken voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water, verschuift de aandacht de laatste jaren steeds meer naar de BEN-woningen.


Duurzaam bouwen met Durabrik

De huizen die Durabrik bouwt zijn zo goed als altijd energieneutraal. Soms wekken ze zelfs meer energie op dan ze verbruiken. Het E-peil is meetbaar en dus transparant. Dat vullen we aan met elementen uit het ecogisch huis bouwen. Zo zijn we onlangs voor onze vloerisolatie overgeschakeld van gespoten polyurethaan naar een veel duurzamere vloerisoltatie op basis van EPS-korrels. Dit omdat de productie van EPS minder impact heeft op het milieu. We bouwen ook met bakstenen, die in ons land geproduceerd worden uit klei, een lange levensduur hebben en ook relatief makkelijk hergebruikt kunnen worden als grondstof. We bouwen onze woningen dus BEN en laten ons ook meer en meer inspireren door de milieutroeven van het eco-bouwen. Hier vind je alles over de duurzame doelstellingen van Durabrik.