Is investeren in vastgoed nog interessant in 2023?

Investeren in vastgoed

Met deze 5 inzichten maakt u er een succes van

We leven in volatiele tijden. Veel particuliere beleggers zoeken bijgevolg een veilige haven voor hun spaargeld. Is investeren in vastgoed daar één van? Absoluut! Tenminste, als u het slim aanpakt. Hier zijn 5 inzichten en tips om in 2023 een duurzaam rendement te genereren uit huurinkomsten.

Het voorbije jaar is voorzichtig gezegd intens geweest. Terwijl de globale economie nog overeind krabbelt na de pandemie, krijgen we in Europa af te rekenen met de oorlog in Oekraïne en bijhorende energiecrisis. Om nog maar te zwijgen van de torenhoge inflatie die ons steeds dieper in de geldbuidel doet tasten. En particuliere beleggers? Die zagen de beurzen met knikkende knieën onderuit gaan.

Uw geld in 2023 op het spaarboekje laten staan – correctie: laten verdampen – is nadelig. Want diezelfde inflatie die uw winkelkar duurder maakt, doet ook de waarde van uw spaargeld zienderogen slinken.

Ondanks al deze donderwolken boven onze economie schijnt er gelukkig ook nog een zonnetje: investeren in vastgoed is en blijft namelijk een duurzame en relatief veilige manier om met uw spaargeld een appelboom voor de dorst te planten. Hoe u dat precies doet, leggen we u graag uit tijdens een vrijblijvend gesprek. Of start met de tips en inzichten in de rest van dit artikel!

>> Contacteer ons vrijblijvend

 

Rendabel vastgoed in 2023? Let op de EPC-waarde

Succesvol investeren in vastgoed draait traditioneel om 3 belangrijke woorden: locatie, locatie, locatie. In 2023 zien we echter ook een ander concept steeds belangrijker worden: energiezuinigheid.

In tijden van exploderende energiekosten spreekt het uiteraard voor zich dat huurders een huis of appartement prefereren met een uitstekende EPC-waarde. Maar ook voor investeerders kan het EPC-label een doorslaggevende rol spelen bij de keuze van een opbrengsteigendom. Dat heeft alles te maken met de renovatieplicht die vanaf 1 januari 2023 ook voor energieverslindend residentieel vastgoed geldt.

Het goede nieuws is dat de nieuwbouwprojecten van Durabrik Invest vandaag de dag al voldoen aan de strengste EPC-waardes.

>> Bekijk ons aanbod

 

Maximaliseer uw rendement met nieuwbouw

Die EPC-waarde weegt bovendien ook op het potentieel rendement bij een eventuele wederverkoop. Vastgoed met een goede EPC-score is gemiddeld 10,9% meer waard dan zijn energieverslindende tegenhangers en we verwachten dat dit verschil in 2023 enkel maar zal toenemen.

Oudere woningen verliezen dus sneller hun waarde … en zullen ook sneller ingrijpende renovatiewerken nodig hebben. Dat in tegenstelling tot nieuwbouw waar u de eerste 15 jaar geen grote onderhoudskosten hoeft te verwachten!

 

Investeren in vastgoed in 2023 kan met beperkt budget

Van kosten gesproken: onroerend goed is en blijft een grote aankoop. Toch bestaan er verschillende manieren om ook met een beperkt budget te investeren in vastgoed. Denk bijvoorbeeld aan …

  • de klassieke hypotheek,
  • bulletkrediet of eindtermijnkrediet,
  • en de wederopname van kapitaal.

Daarnaast zorgt ook de wijzigende demografie ervoor dat investeren in vastgoed steeds toegankelijker wordt. Zo maken alleenwonenden ondertussen 35% van de Belgische bevolking (2019) uit. Huurders die doorgaans een appartement verkiezen boven een riante woning. Goed nieuws voor vastgoedbeleggers die weinig eigen vermogen willen of kunnen investeren.

 

“Time in the market beats timing the market”

Dat ook 2023 een woelig jaar wordt op economisch vlak staat zo goed als vast. Misschien bent u geneigd om de kat uit de boom te kijken en te wachten tot er beterschap in zicht is.

Een slimme strategie? Niet noodzakelijk. Om het met de woorden van de succesvolle Amerikaanse investeerder Kenneth Fisher te zeggen: “Time in the market beats timing the market”. Oftewel, het rendement van uw investering wordt meer bepaald door de looptijd dan het startpunt.

Een inzicht dat ook geldt wanneer u wilt investeren in vastgoed. Traditioneel vallen dit soort beleggingen binnen een langetermijnhorizon van minstens 10 jaar. En zelfs wanneer de markt er enkele jaren over doet om weer aan te trekken, genereert deze investering al een passief inkomen via de verhuur van uw huis of appartement.

Wilt u op zeker spelen? Bij Durabrik Invest gebruiken we onze decennialange ervaring op de particuliere huurdersmarkt om echte huurdersmagneten te ontwerpen. Zo zijn onze nieuwbouwprojecten strategisch gelegen, blinken ze uit in energiezuinigheid en voldoen ze aan alle moderne verwachtingen qua comfort.

 

Laat u ontzorgen door een rentmeester

Tot slot geven we u graag nog een ultieme tip om in 2023 zorgeloos te investeren in vastgoed: besteed het verhuurproces uit aan een rentmeester. Concreet betekent dit dat we samen met onze partners binnen de Camino Group alle praktische, administratieve en juridische aspecten op ons nemen.

Hier zijn enkele concrete voorbeelden van diensten die u via rentmeesterschap kan uitbesteden:

Kortom, het enige wat u hoeft te doen, is genieten van het rendement.

Er binnenkort eens over praten?

Wordt 2023 het jaar waarin ook u start met het investeren in vastgoed? Bij Durabrik Invest staan we steeds voor u klaar met advies op maat van uw beleggersprofiel. Daarbij kiezen we resoluut voor duurzame nieuwbouwprojecten waarbij we zowel verhuurders als huurders maximaal ontzorgen.

Benieuwd hoe we er samen een succes van kunnen maken? Contacteer ons vrijblijvend!

>> Ja, ik wil investeren in vastgoed

Dit vind je vast ook interessant!