De voor- en nadelen voor bouwen, verbouwen en kopen

Iedereen die besluit om niet te huren moet ooit de keuze maken tussen bouwen, kopen of renoveren.
Dat is voor de meeste mensen een weloverwogen beslissing aangezien elke optie voor- en nadelen heeft. Het is pas wanneer je die aan je persoonlijke voorkeuren koppelt dat de juiste keuze duidelijk wordt.


Dossier Bouwen of Verbouwen:
Ontdek alle praktische tips over bouwen en verbouwen

Download onze infogids

Renoveren

In Vlaanderen staan er veel bestaande woningen te koop die wat liefde kunnen gebruiken, waardoor veel mensen voor een renovatie kiezen.

Het grote voordeel is dat je met een kleiner budget kan starten, om het huis dan stap voor stap op te knappen. Maar daar schuilt tevens ook de uitdaging. Wonen in een huis dat ondertussen grondig gerenoveerd wordt is niet altijd prettig. Alle renovaties vóór je verhuis uitvoeren ontwijkt dit euvel, maar dan loopt de rekening in het begin hoger op. Een ander voordeel aan renoveren is dat vele leuke locaties reeds ingenomen zijn en dus niet meer beschikbaar zijn als bouwgrond. Dankzij een renovatie kan je dan toch op een toplocatie wonen.

Het uiteindelijke budget van een renovatie is moeilijk vooraf te bepalen. Het huis zal tijdens de renovatiewerken nieuwe geheimen prijsgeven, zoals vochtproblemen, een draagmuur die begint te barsten enzovoort. Hou daar van in het begin voldoende budgetruimte voor over. Er komen altijd onverwachte kosten bij. Het BTW-tarief bij renoveren is ook voordelig, aangezien je slechts 6% BTW betaalt indien het huis ouder is dan 10 jaar.

Andere voor- en nadelen van renoveren vind je in onze “bouwen of verbouwen” infogids. Die kan je onderaan downloaden.

Bouwen

Zelf bouwen kan een hele uitdaging zijn, met een leuke beloning eens je woning klaar is.  

Eerst moet je het juiste stukje grond vinden. Daarna laat je best bepalen of de bodem van voldoende kwaliteit is via een bodemonderzoek om dan onder andere na te gaan wat de bouwvoorwaarden zijn (hoe hoog mag je bouwen, hoe breed, enzovoort).
Het leuke aan bouwen is dat je daarna samen met de architect kan bepalen hoe je droomwoning eruit kan zien. Je keuzemogelijkheden zijn, afhankelijk van je budget, onbeperkt.
Een interessant voordeel aan bouwen is dat je het huis meteen energiezuinig kan laten optrekken, zodat je volledig in orde bent met de steeds strikter wordende wetten hier rond. Zo bespaar je zorgen achteraf. Daarnaast weet je ook dat er de eerste jaren geen herstellingskosten zullen opduiken. Eventuele problemen die opduiken vallen onder de verantwoordelijkheid van de aannemer.  

Het spreekt voor zich dat er bij bouwen ook wat stress komt kijken, aangezien niet alles volgens plan zal verlopen. Denk hier goed na over de bedrijven, de aannemer en de projectleider waar je mee in zee gaat, dat kan een groot verschil maken. Er is een groot verschil in “risico” afhankelijk van de formule die je kiest.

Hoe lang duurt het nu juist om een huis te bouwen? Een goede vraag, vind je niet?
Ontdek hier snel de verschillende duurtijden van het bouwproces.


Bouwen via een architect en aannemer

Indien je kiest voor een architect die met een aannemer samenwerkt, dan zijn beide 10 jaar aansprakelijk. De architect voornamelijk voor ontwerpgebreken, de aannemer voor problemen die tijdens de uitvoering en het bouwen zelf ontstaan zijn. Het grote risico hier ligt voornamelijk in een eventueel faillissement van de aannemer, waardoor je nergens terecht kan om de geleden financiële schade terug te krijgen.

Bouwen met losse aannemers

Indien je de zelf de volledige organisatie op jou neemt, dan zijn de aannemers waar je mee samenwerkt in dat geval ook 10 jaar aansprakelijk voor alle ernstige en lichte gebreken (bijvoorbeeld gebreken die de stevigheid van het gebouw in gevaar brengen, plotse vochtproblemen enzovoort).
Denk hier wel goed na met wie je samenwerkt, zodat de aannemer niet plots met de Noorderzon verdwijnt eens er problemen opduiken.

Bouwen met een bouwbedrijf (sleutel-op-de-deur-formule)

Bij de sleutel-op-de-deur-formule komt er bovenop de tienjarige aansprakelijkheid nog een extra bescherming: de wet Breyne. Opgelet, de wet Breyne geldt enkel wanneer je met één aannemer (in dit geval het bouwbedrijf) in zee gaat. Bij de voorgaande twee opties heb je deze extra zekerheid niet.

Kopen

Een bestaande woning kopen kan interessant zijn. Je weet op voorhand exact wat je koopt en hoe alles er zal uit zien. Anders dan bij een renovatie volstaat het hier meestal om de muren van een ander kleurtje te voorzien, je naam op de brievenbus te plakken en klaar is kees. Grote werken zijn niet nodig.

De grootste valkuil zijn ‘verborgen’ gebreken die je eigenlijk toch had kunnen zien vooraf. Vandaar dat we aanraden om je niet onder druk te laten zetten om een snelle beslissing te nemen. Ga het huis enkele keren bekijken, neem ouders of vrienden én een goede zaklamp mee en let goed op alle details. De feedback van je kennissen is ook belangrijk. Zij zijn niet emotioneel verbonden aan het huis en zullen details opmerken die jou ontgaan zijn.

Andere voor- en nadelen van kopen vind je in onze “bouwen of verbouwen” infogids. Die kan je hieronder downloaden.


Bouwen of verbouwen?

Ontdek alle praktische tips over bouwen en verbouwen.

Download onze infogids