Zonne-energie delen met je buren

Duurzaamheid

Dankzij het concept van de energiegemeenschap kan je binnenkort zonne-energie delen met je buren. Dat klinkt interessant!

Meer zelfverbruik

De laatste maanden zijn er heel wat veranderingen in de regelgeving omtrent hernieuwbare energie doorgevoerd, meer bepaald rond zonnepanelen. Zo is de terugdraaiende teller afgeschaft en krijgt iedere eigenaar van zonnepanelen binnenkort een digitale meter. Je zelfverbruik opkrikken is dus de boodschap om je opgewekte zonne-energie zo goed mogelijk te benutten. Maar wat als dat niet voldoende is?

Start een energiegemeenschap

In oktober 2020 diende Vlaams minister voor Energie Zuhal Demir een aanvraag in voor een aanpassing in het Energiedecreet. Als het voorontwerp erdoor komt, zal je binnenkort je stroomoverschotten aan je buren kunnen verkopen en samen met andere buurtbewoners wijkbatterijen en zonnepanelen kunnen aankopen. Er komt geen energieleverancier aan te pas. Jullie vormen samen een energiegemeenschap en doen aan zogenoemd ‘collectief zelfgebruik’: de energie die jullie produceren, verbruiken jullie zelf.  

Win-win voor de buurt

Het collectief zelfgebruik in een energiegemeenschap is een win-win voor alle betrokken partijen. Maar welke voordelen biedt een energiegemeenschap nu concreet?

  • Je koopt en verkoopt groene stroom aan een aantrekkelijke prijs.
  • De hernieuwbare energie in de buurt wordt maximaal benut.
  • Je kan samen zonnepanelen of een wijkbatterij aankopen.
  • Het is een perfecte stimulans om meer productiesystemen voor groene energie te installeren.
 
Energiezuinig en milieubewust bouwen

Bij Durabrik dragen wij duurzaamheid hoog in het vaandel. Ben je benieuwd hoe wij hernieuwbare energie in onze woonprojecten integreren?

Duurzaam bouwen

Dit vind je vast ook interessant!