Zonne-energie delen met je buren

Duurzaamheid

De energiecrisis jaagt de prijzen voor gas en elektriciteit de hoogte in. Hernieuwbare alternatieven zijn dan ook meer dan welkom. Dankzij het concept van de energiegemeenschap kan je sinds kort zonne-energie delen met je buren. Dat klinkt interessant!

Meer zelfverbruik

De laatste tijd zijn er heel wat veranderingen in de regelgeving omtrent hernieuwbare energie doorgevoerd, meer bepaald rond zonnepanelen. Zo is de terugdraaiende teller afgeschaft en krijgt iedere eigenaar van zonnepanelen binnenkort een digitale meter. Je zelfverbruik opkrikken is dus de boodschap om je opgewekte zonne-energie zo goed mogelijk te benutten. Maar wat als dat niet voldoende is?

Start een energiegemeenschap

Sinds juli 2022 is het Vlaams Energiedecreet aangepast. Daardoor kan je je stroomoverschotten delen met je buren en binnenkort ook samen met andere buurtbewoners wijkbatterijen en zonnepanelen aankopen. Er komt geen energieleverancier aan te pas. Jullie vormen samen een energiegemeenschap en doen aan zogenoemd ‘collectief zelfgebruik’: de energie die jullie produceren, verbruiken jullie zelf.  

Wat zijn de mogelijkheden van energiedelen?

Op dit moment zijn er drie manieren om energie te delen, vanaf januari 2023 verruimen de mogelijkheden.

 

  • Energiedelen in één gebouw

    Je woont in een appartement en deelt de energie van een gemeenschappelijke zonnepaneleninstallatie met je medebewoners. Jullie spreken onderling af hoeveel iedereen verbruikt.
     

  • Energiedelen met jezelf

    Delen met jezelf? Yep, dat is perfect mogelijk. Je verbruikt dan in je tweede verblijf het overschot aan energie van je zonnepanelen thuis.
     

  • Energie verkopen aan een andere persoon

    Je kan je energie-overschot ook verkopen aan een familielid, buur of vriend. Jullie spreken zelf een prijs af die voor beiden interessant is. Die prijs mag gerust ook nul euro bedragen, als je bijvoorbeeld je overtollige energie aan je kind wil geven dat net verhuisd is naar een appartement zonder zonnepanelen. Een mooi financieel steuntje in dure tijden.
     

Vanaf 2023 kunnen burgers, lokale overheden en ondernemingen zich verenigen in een Energiegemeenschap van Burgers (EGB) of een Hernieuwbare-energiegemeenschap (HEG) om samen te investeren in duurzame energie-oplossingen zoals zonnepanelen, een windmolen of laadpalen. De geproduceerde energie delen ze onder elkaar. Op de website van de VREG lees je meer over de verschillen tussen een EGB en een HEG.

 

Welke voorwaarden gelden er voor energiedelen?

Om de energie van zonnepanelen te kunnen delen, moeten zowel de energiedeler als de -ontvanger een digitale meter hebben waarop het meetregime 3 geactiveerd is. Dat kan je aanvragen bij je energieleverancier. Soms zijn er kosten en voorwaarden aan verbonden. Voorlopig kan je alleen energiedelen als beide partijen bij dezelfde energieleverancier aangesloten zijn. Vanaf 1 januari 2023 is dat niet meer nodig. Jullie afspraak om energie te delen, moet ook officieel geregistreerd worden via de website van Fluvius.

Win-win voor de buurt

Energiedelen is een win-win voor alle betrokken partijen. Maar welke voordelen biedt een energiegemeenschap nu concreet?

  • Je koopt en verkoopt groene stroom aan een aantrekkelijke prijs. De energiedeler krijgt meer geld voor zijn stroomoverschot dan wanneer hij het aan zijn energieleverancier verkoopt. En de energieontvanger betaalt minder dan het tarief bij zijn leverancier. Zo kunnen beide partijen dus hun energiefactuur drukken.
  • De hernieuwbare energie in de buurt wordt maximaal benut. Er gaat niets verloren.
  • Je kan samen zonnepanelen of een wijkbatterij aankopen.
  • Het is een perfecte stimulans om meer productiesystemen voor groene energie te installeren.
 
Energiezuinig en milieubewust bouwen

Bij Durabrik dragen wij duurzaamheid hoog in het vaandel. Ben je benieuwd hoe wij hernieuwbare energie in onze woonprojecten integreren?

Duurzaam bouwen

Dit vind je vast ook interessant!