Waarom een goede ventilatie essentieel is in huis

Duurzaamheid

Nu de isolatienormen steeds strenger worden en tochtgaatjes- en kieren geen kans meer krijgen, is het belangrijker dan ooit om in je woning voor een goede luchtcirculatie te zorgen. Waarom zuivere lucht in huis zo belangrijk is en hoe je daarvoor kan zorgen? Dat lees je hier.

Ventileren of verluchten

Je moet de lucht in de verschillende ruimtes van je woning regelmatig verversen. De makkelijkste manier om dat te doen, is de ramen opengooien. Maar gewoon verluchten is niet genoeg en ook niet altijd even handig. Want in de winter gaat er met de ramen open veel warmte verloren en in de zomer wordt het moeilijk om de koelte te bewaren. Voor een prima luchtkwaliteit heb je in je huis daarom ook een goed ventilatiesysteem nodig.

Frisse lucht, goede gezondheid

Een slechte ventilatie zorgt voor een slechte luchtkwaliteit. Als er niet genoeg verse lucht binnenkomt, adem je steeds opnieuw dezelfde lucht in en uit. Die gaat steeds minder zuurstof en steeds meer CO2 bevatten en geeft virussen vrij spel. Dat kan tot een hele resem gezondheidsklachten leiden, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, concentratieproblemen, allergieën en astma. Door goed te verluchten vermijd je de opstapeling van CO2, vocht en schadelijke stoffen in de lucht.

Ventilatie houdt ook je huis gezond

Door te ademen, te koken, te wassen en te douchen creëer je veel vocht in huis. Wanneer die waterdamp niet weg kan, condenseert hij op de ramen, muren en plafonds en ontstaan daar na verloop van tijd vochtplekken en schimmels. Die zijn niet alleen erg lastig om weg te krijgen, maar hebben ook een slechte invloed op je gezondheid.

Energie besparen door ventilatie

Door goed te verluchten, verlaag je bovendien je energieverbruik. Verse lucht is zeer efficiënt te verwarmen, terwijl lucht die erg vochtig is, veel meer energie nodig heeft om warm te worden.

Gaat er dan geen warmte verloren? Met een balansventilatie met warmterecuperatie wordt de verse lucht al wat opgewarmd door de warmte die nog in de afgezogen lucht aanwezig is. Perfect voor de koude herfst- en winterdagen.

Regelgeving omtrent ventilatie

Sinds 2006 is een verluchtingssysteem in huis verplicht. Het garandeert een gezond binnenklimaat en bespaart energie. Volgens de Vlaamse energieprestatieregelgeving (EPB), ververs je best eenmaal per uur de lucht in elke ruimte. De EPB-regelgeving stelt ook dat een ventilatiesysteem per uur en per vierkante meter aan vloeroppervlakte 3,6 m³ lucht moet aan- en afvoeren.

In onze nieuwe woningen bouwen we steevast een goede balansventilatie in (type D). Het systeem zuigt ‘vervuilde’ lucht af in badkamer, toilet en keuken en blaast nieuwe lucht binnen in de living en slaapkamers. Deze toevoer en afvoer zijn in balans en het systeem is erg duurzaam. 

Met een balansventilatie hoef je in principe je ramen niet meer open te zetten om te verluchten. Wil je toch graag wat extra frisse lucht? Open de ramen dan twee tot drie keer per dag, telkens zo’n vijf tot tien minuten. Op zo’n korte tijd krijgen de muren niet de tijd om af te koelen, waardoor je geen warmteverlies hebt. Da’s efficiënt verluchten!


Wij ventileren met balansventilatie

In al onze woonprojecten is een balansventilatiesysteem ingebouwd. In een woning van Durabrik is een goede luchtkwaliteit dus gegarandeerd!

Ontdek onze woonprojecten

Dit vind je vast ook interessant!