Appartementsontwikkeling door Durabrik? Gegarandeerd groen

Duurzaamheid

Wonen in een groene omgeving, voor velen een absolute must. Wel, wie voor Durabrik kiest, kan ook wat dat woonaspect betreft op beide oren slapen. Want niet alleen beschikken onze woningen over charmante tuinen, ook onze appartementen zijn altijd voorzien van mooie groenzones die de buurt nog net wat meer cachet én rustgevoel geven. En het onderhoud? Dat doen we voor jou. Zo kan jij gewoonweg genieten! Marc Andries, Durabrik-verantwoordelijke voor appartementsontwikkeling, vertelt ons hoe die zones vormgegeven worden.


Duurzaam en aangenaam

“In de zoektocht naar een ideaal bouwterrein spelen er tal van parameters een rol. Denk maar aan de vlotte mobiliteit, de nabijheid van scholen, winkels en natuur, de eventuele activiteiten in de buurt én de algemene leefbaarheid. We willen toekomstige bewoners natuurlijk een fijne woonplek bieden. En ook als investering is een appartement mét groen errond slim, want dat doet de waarde van je pand stijgen.”

En precies om dat te garanderen, focust Durabrik van bij de opstartfase van elk bouwproject op de aanleg van groenzones. Aan de hand van de oppervlakte wordt eerst en vooral het ideale percentage groen ten opzichte van woonsten bepaald. Het is altijd een ontwerp dat perfect past bij in het totaalconcept.


Al bij de eerste besprekingen betrekken we een tuinarchitect. Natuurlijk doet de doelgroep van de appartementen ertoe. Zijn het jonge gezinnen met kinderen of senioren? Wat wordt de stijl en sfeer van het project? Die lijn trekken we door in het ontwerp van het buitenterrein.

 


Onderhoudsarm en gebruiksvriendelijk

Net zoals bij vele appartementsblokken, worden de onderhoudskosten gedeeld door alle bewoners. En daarom probeert Durabrik die zo laag mogelijk te houden: weinig of geen hagen, vlot maaibare gazons, onderhoudsvriendelijke materialen, enzovoort. “Wat we ook dikwijls doen is bloemenweides aanleggen. Die zijn goed voor bijen en vlinders, geven de tuin een fleurig allure én vragen amper onderhoud.”

En wat met geluidsoverlast door al dan niet gewenste bezoekers? Ook daar houdt Durabrik rekening mee. Door kronkelende kiezelpaden aan te leggen in plaats van betonnen, rechte wegjes bijvoorbeeld. Veel minder uitnodigend om op te skaten. En door geen verlichting te installeren rond de banken en eventuele speeltuigen, enkel langs de paden. Op die manier blijven er weinig mensen ’s avonds laat ‘plakken’ rondom de appartementen.


Wat we ook dikwijls doen is bloemenweides aanleggen. Die zijn goed voor bijen en vlinders, geven de tuin een fleurig allure én vragen amper onderhoud.In samenspraak met diverse instanties

Vanzelfsprekend ligt de nadruk daarnaast ook op veiligheid. Daarom zit Durabrik samen met allerlei instanties die waken over de diverse essentiële aspecten van de groenzones. Van de gemeente en de politie tot de brandweer. Het volledige concept voor de aanleg van het buitenterrein legt Durabrik trouwens al voor bij de bouwaanvraag, zélfs als dat niet verplicht is. In dat dossier staat zelfs al een planning op basis van de zaai- en plantseizoenen. De eerste bewoners moeten dus geen maanden wachten op een knappe tuin.

"Er komt heel wat bij kijken. Je moet bijvoorbeeld zorgen dat de bomen de toegang voor brandwagens niet versperren, dat duidelijk vastligt wie verantwoordelijk is voor de verwijdering van sneeuw of ijs, enz. Soms wordt een deel van de nieuw aangelegde natuur een openbaar park, zoals in ons Wondelgemse project. Soms blijft het net volledig privé voor de bewoners óf splitsen we het op in privédelen voor de gelijkvloerse appartementen en gemeenschappelijk groen."


Onze woonprojecten

Je ziet, bouwen is voor Durabrik zoveel meer dan een woning of appartement ontwerpen. Want thuiskomen, dat doe je ook een beetje buiten. Ontdek zelf hoe we die groene belofte realiseren in onze woonprojecten.

Ontdek onze woonprojecten

Dit vind je vast ook interessant!