Alles wat je moet weten over vloerverwarming

Duurzaamheid

Wanneer je een woning bouwt of grondig renoveert, loont het de moeite om voor vloerverwarming te kiezen. Je verwarmt een pak efficiënter dan met radiatoren en bespaart zo’n 20% op je energiefactuur. En heel de winter lang lekker warme voeten hebben wanneer je in huis rondloopt, wie wil dat nu niet?

blote-voeten-op-vloerverwarming

Hoe werkt vloerverwarming?

Vloerverwarming bestaat uit een netwerk van buizen onder de vloer waarin warm water stroomt dat de ruimte verwarmt. De buizen worden over het volledige oppervlak van een kamer gelegd. Het netwerk is verbonden aan je cv-ketel of warmtepomp. Een tegelvloer werkt heel goed met vloerverwarming, maar ook bij parket krijg je een comfortabele warmte. Ontdek onze tips om een geschikte vloer voor jouw nieuwbouw te kiezen.

Als je vloerverwarming aan een warmtepomp is aangesloten, kan je het systeem in de zomer ook gebruiken om je huis mee te koelen. En een koele woning is met die hittegolven van de afgelopen jaren meer dan welkom, niet?

Ecologischer en efficiënter verwarmen

Vloerverwarming is op het vlak van installatie niet meer zo duur als vroeger. Het is bovendien de meest efficiënte en ecologische manier van verwarmen. In tegenstelling tot radiatoren die een watertemperatuur tussen de 60 en de 80°C nodig hebben om te kunnen verwarmen, werkt vloerverwarming met een veel lagere temperatuur, namelijk tot 35°C. Het water moet dus niet zo fel opgewarmd worden, waardoor het verwarmingssysteem minder energie verbruikt. Dankzij het grote oppervlak verspreidt vloerverwarming de warmte ook veel gelijkmatiger over de ruimte dan een radiator. Als je de vloerverwarming op de koop toe combineert met een warmtepomp is dat op lange termijn beter voor je energiefactuur en vooral beter voor het klimaat.

Vloerverwarming zorgt daarnaast voor een betere luchtkwaliteit in huis. Door de lagere maximumtemperaturen daalt de relatieve vochtigheid in je woning niet zo snel, wat goed is voor jezelf én voor je planten. In tegenstelling tot radiatoren die de lucht eerder plaatselijk uitdrogen. En nog een voordeel: je hoeft bij de inrichting van je kamers geen rekening meer te houden met onhandige radiotoren, maar hebt alle vrijheid om de meubels te plaatsen waar ze volgens jou het beste staan.

Vloerverwarming in nieuwbouw vs. renovatie

In nieuwbouwwoningen wordt vloerverwarming doorgaans geplaatst in de dekvloer. Hierbij worden de buizen omhuld met een zandcementmengsel dat ook ineens als warmtebuffer dienst doet. De dikte van deze dekvloer moet dan minstens 7 cm bedragen. Bij een renovatieproject kunnen ook dunnere systemen geplaatst worden. In zogenaamde droge opbouw kan men zelfs tot een minimum van 2 à 3 cm gaan. De regel is hier: hoe dunner, hoe duurder.

Een energiezuinige, efficiënte én gezondere manier van verwarmen? Vloerverwarming is zeker het overwegen waard als je bouwt of verbouwt.

 

 

Meer tips over duurzaam bouwen?

Ben jij op zoek naar meer informatie over duurzaam bouwen? Ontdek waar je rekening mee moet houden als je voor een energiezuinige woning wilt gaan.

Duurzaam bouwen

Dit vind je vast ook interessant!