Interactie met buren maakt ons gelukkig

Durabrik nieuws

Mensen die in hun buurt veel samenhang ervaren, zijn vaker tevreden met het leven. Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlands Centraal Bureau voor de Statistiek. Kunnen we dan niet met z’n allen in leefgemeenschappen gaan wonen en meer met elkaar gaan delen? We vroegen het aan Anna Dekker van het bureau Placemakers, dat de openbare ruimte verbetert door deze samen met de buurt in te vullen.

Ervaren jullie in je werk ook het belang van een leuke woonomgeving en een goede band met de buren?

Mensen vinden het inderdaad prettiger wonen in een omgeving waar sociale interactie mogelijk is. Een buurt met een goede sociale mix – een zogenoemde inclusieve buurt – geeft daartoe de meeste kansen. Daarnaast merken we dat mensen beter ‘wortelen’ in een woonomgeving die ze zelf hebben vormgegeven. Ze voelen eigenaarschap: het is hún plekje waar ze zorg voor dragen. De combinatie van goede buren en een fijne woonomgeving maakt mensen effectief gelukkig.

Waarom is de invloed van een woonomgeving zo groot?

Dat heeft alles te maken met hoe de mens in elkaar zit: in onze evolutie was het veiliger wanneer gevaar niet vanuit de rug kon komen en er niets boven ons uit torende. Dat zit nog steeds zo in ons brein geprogrammeerd. We voelen ons beter in een omgeving op menselijke schaal, zeker als die ook nog eens maakbaar is en kansen biedt om banden te smeden met anderen.

Is het daarom dat we nieuwe trends van samenwonen en deelinitiatieven zien ontstaan?

Als tegengewicht voor globalisering en technologie zoeken mensen elkaar inderdaad weer vaker face-to-face op. Ze kiezen ook voor community living vanuit een duurzaamheidsgedachte,  efficiëntie-denken en als reactie op de overconsumptie. Want waarom hebben we allemaal onze eigen grasmachine nodig als we er ook een kunnen delen?

Hoe zie je de trend van de deeleconomie en co-living verder evolueren?

Wel, het is nu vooral een fascinerend experiment. De toekomst zal uitwijzen hoever je kan gaan voor je op de grenzen van de privacy botst. Zullen we bijvoorbeeld ook onze wasmachine willen delen? De deeleconomie is in elk geval een mooie basis voor ontmoeting en interactie. En dat is welkom, want sociale cohesie in een buurt komt niet vanzelf.

Hoe bedoel je?

Mensen moeten gelegenheid krijgen om elkaar te ontmoeten. Als je begrijpt welke impact de openbare ruimte heeft op de mens, kun je haar zo inrichten dat ze uitnodigt tot interactie. De inkomhal van een appartementsgebouw kan bijvoorbeeld zo saai en kil zijn dat iedereen er elkaar gewoon voorbijloopt. Maar het kan ook een plek worden waar buren graag een praatje slaan.

Interactie lukt nog beter en wordt duurzamer als mensen ook een gedeeld doel hebben. Dat doen we met Placemakers: we geven bewoners samen  eigenaarschap en verantwoordelijkheid over de inrichting en het onderhoud van hun de inkomhal, hun binnentuin of nog een ander stukje openbare ruimte. En we helpen hen om hun gemeenschappelijke visie voor de langere termijn te organiseren. Zo’n gedeeld doel activeert mensen, geeft hen een reden voor contact en maakt buurten beter.

Niets beter dan de auto voor de deur!?

Daar zijn mensen vaak nog rotsvast van overtuigd. Tot je hen een tastbaar alternatief aanbiedt. Dat gebeurt op Park[ing] Day: een initiatief dat kwam overgewaaid uit San Francisco en waarbij parkeerplekken één dag worden omgetoverd tot parkjes. Geen auto voor de deur, maar een pingpongtafel of een gezellige plek voor een praatje met de buren. Zo zie je hoe waardevol een doodgewone parkeerplek kan worden en hoe anders buurtbewoners zich gaan gedragen. Placemakers doet mee aan Park[ing] Day om mensen te laten zien dat je met een beter ingerichte openbare ruimte meer waardevolle interactie krijgt.

Bekijk hieronder de foto's van het buurtfeest in Oedelem. Evi, Lauranne en Tania hadden het echt naar hun zin met hun nieuwe buren. De buurt organiseerde een gezellige winterbarbeque.

 

Dit vind je vast ook interessant!