Op wandel in eigen land

Lifestyle

Zomer, winter, herfst of lente, de natuur intrekken kan echt in elk seizoen. Een fijne wandeling in het groen is ideaal om even te ontsnappen aan de dagelijkse drukte. Zelfs met de kinderen erbij.  

Wandelen in de natuur, niets dan voordelen

Een betere conditie, een goede nachtrust, minder stress, positieve vibes … De natuur induiken heeft een gigantisch positieve impact op je lichaam én je mentaal welzijn. Dat bewijzen de talloze wetenschappelijke studies die je online terugvindt. Tijd doorbrengen in het groen stimuleert namelijk de aanmaak van je gelukshormoon wat je stressniveau doet afnemen. En geef toe, na zo’n wandeling in het bos of tussen de velden voel je je toch meteen een pak beter in je vel, niet?

 

Op wandel met de kids

Een fikse boswandeling en veel frisse lucht, het zal de kinderen (en jezelf) deugd doen, denk je. Maar ‘gewoon wandelen’ wordt voor kinderen al snel een saaie bedoening en voor jou alles behalve ontspanning. ‘Hoe ver is het nog?’, ‘wil je mij dragen?’, ‘mijn voeten doen pijn’… Je kent het wel.

Vanaf nu zijn die vermoeiende wandelingen verleden tijd. Hoe dan? Heel simpel, geef je kids onderweg enkele spannende uitdagingen mee, met de natuur als één grote speeltuin. Denk aan speurtochten, spelletjes, verhaaltjes en opdrachten. Je kan die zelf bedenken, als je je creatieve kant nog eens wil herontdekken. Hier vind je handige tips om je eigen speurtocht in elkaar te steken. Maar je hoeft natuurlijk het warm water niet opnieuw uit te vinden. Je vindt heel wat spelletjes, opdrachten en zoektochten in boeken of op het internet. We hebben hier onder alvast wat inspiratie op een rijtje gezet. You are welcome! ;-)

Tips voor kindvriendelijke wandelingen

  • Zondag is het bosdag bij Sarah Devos en ondertussen ook bij heel wat andere gezinnen. Op haar blog download je gratis zes zalige zoektochten om met je kinderen (of alleen, we don’t judge) te doen. Krijgen jij en de kinderen er maar niet genoeg van? Sarah schreef ook ‘Het Bosboek’ vol leuke weetjes over het bos, waar je voor en na de wandeling heerlijk in kan bladeren.
     
  • Ga op zintuigenzoektocht door het bos. Sta af en toe eens stil en praat samen over wat je rondom je allemaal opmerkt. Wat zie je? Wat hoor je? Wat voel je? Wat ruik je? Wat proef je? Bij dat laatste spelletje natuurlijk wel opletten dat ze niks giftigs in hun mondje steken.
     
  • Op de sites van BOS+ en De Boom In staan heel wat leuke bosspelletjes en educatief materiaal. Gaan wandelen in het bos, je leert je kids er zelfs nog het een en het ander mee!

En we zijn vertrokken!

Er staat je nog maar één ding te doen: een leuke wandelroute uitstippelen. Graag nieuw plekjes ontdekken? Samen met Natuurpunt verzamelden we een reeks wandelingen in 7 verschillende natuurgebieden, verspreid over heel Vlaanderen.

Dus, ga op stap in eigen land en geniet van de prachtige natuur die België te bieden heeft. Veel plezier!

Een leuke wandelroute uitstippelen?

Dat kan ook via:

Download de wandelgids

 

Dit vind je vast ook interessant!