Zonnepanelen? Ontdek welk mooi financieel voordeel ze opleveren!

Bouwen Duurzaamheid

Vandaag worden alle Durabrik-woningen van zonnepanelen voorzien. De zon levert gratis, groene stroom, goed voor het milieu én ook jouw portemonnee! Dat beseffen we sinds de energiecrisis van 2022 maar al te goed. Om het financieel voordeel in kaart te brengen, werkten we hieronder een rekenvoorbeeld voor je uit. 

Hoeveel bespaar je met zonnepanelen? Een rekenvoorbeeld.

Stel, je hebt zonnepanelen op je dak die op jaarbasis samen 4.000 kWh opwekken. Het is helaas onmogelijk om al die opgewekte energie ook daadwerkelijk op te gebruiken zonder thuisbatterij. Gemiddeld genomen verbruik je hiervan zo’n 38%, in dit geval zo’n 1.520 kWh per jaar. Met een gemiddelde elektriciteitsprijs van ongeveer €0,50 per kWh* bespaar je daarmee ongeveer €760 per jaar op je energiefactuur.

En er is meer, de 62% aan opgewekte stroom die je zelf niet verbruikt, injecteer je met een digitale meter automatisch op het elektriciteitsnet. Daarvoor krijg je een vergoeding tegen het zogenaamde injectietarief. De resterende 2.480 kWh levert je met een gemiddelde injectietarief van €0,15* per kWh nog zo’n €372 op.

In totaal bespaar je in deze situatie jaarlijks €1.132.

* tarief januari 2023

Laag E-peil dankzij zonnepanelen

Zonnepanelen wekken zelf elektrische energie op die op hun beurt zorgen voor een gunstig effect op het E-peil van de woning. Het E-peil is een verplichting die geldt voor elke nieuw te bouwen, of te renoveren woning. Volgens de wetgeving moet het E-peil van een nieuwbouwwoning lager zijn dan E20. Zonnepanelen kunnen het E-peil naar beneden halen, met ongeveer 1,5 E punten per zonnepaneel. Aangezien zonnepanelen de laatste jaren steeds goedkoper worden is dit een slimme manier om je E-peil te doen dalen.

We zorgen er steeds voor dat onze Durabrik-woningen een gunstig E-peil hebben. Deze liggen rond E10 of zelfs lager

Maximaal besparen, ook met het capaciteitstarief

Sinds de komst van het capaciteitstarief op 1 januari 2023 kunnen zonnepanelen je helpen om optimaal energie te besparen. Door je energieverslindende toestellen zo veel mogelijk overdag in te schakelen, maak je maximaal gebruik van de gratis zonne-energie en vlak je piekverbruiken af. En dat resultaat zie je duidelijk op je energiefactuur.

Heb je nog vragen?

Lees hier meer over zonnepanelen in combinatie met nieuwbouw.

Meer over zonnepanelen

Dit vind je vast ook interessant!