Future proof bouwen: de energienormen van 2020

Duurzaamheid

Met zijn allen nóg een tandje bijsteken voor het klimaat. Dat is de bedoeling in dit nieuwe jaar. Want in 2021 is een energiepeil van E30 de norm. Duurzaamheidsspecialisten Steven en Nick geven meer uitleg.

Eindspurt naar E30 ingezet

Steven Vanden Brande, duurzaamheidscoördinator bij Durabrik: “Het energieverbruik van een woning wordt aangegeven door het E-peil. Dat cijfer moet dus zo laag mogelijk zijn. Dat is goed voor je portemonnee én het klimaat. In 2006 lanceerde de overheid daarom het ambitieuze plan om op 15 jaar tijd van E100 naar E30 te gaan.”


Dit jaar is de norm al E35. De Bouwunie berekende dat nieuwbouw daardoor 5 tot 10% duurder zou worden. Denkt u daar ook zo over?

Steven: “Zeker niet. Durabrik bijvoorbeeld stelt zichzelf al jaren nóg strengere eisen voor hun woonprojecten. Daardoor kan je al lang rekenen op minstens E30, meestal E20, en lopen er momenteel al testprojecten met E0 als doel. Op 26 januari openden we de kijkwoning in Varsenare, deze haalt een E-peil van 0! Sowieso verdien je je investering in energie snel terug want bij E30 krijg je gedurende 5 jaar 50% korting op je onroerende voorheffing. Bij E20 valt die kost zelfs 5 jaar weg.”

Hoe garandeer je die energiezuinigheid?


Steven: “Door het geheel slim aan te pakken. Dat betekent zowel inzetten op optimale isolatie (S-peil) als hernieuwbare energie (zonnepanelen en eventueel een warmtepomp). En ook de koelbehoefte in de gaten houden. Veel glas aan de zuidkant leidt immers tot temperatuurstijging. Dan heb je weer energie nodig om de woning te koelen.”

 

Prevebo en Durabrik streven naar energieneutraliteit

Hoe werken jullie samen om zo energieneutraal mogelijk te bouwen?

Nick Bonte, EPB-specialist bij Prevebo: “Ik adviseer, ondersteun en begeleid de projecten wat betreft het duurzame aspect. Ik schat de energiezuinigheid in nog vóór de werken en test de woonsten op luchtdichtheid, ventilatie, isolatie, e.d. Dit om vervolgens de EPBberekening en -verslagen op te stellen.”

 

 

 

 

  • In 2018 heeft 65% van de Durabrik woningen zonnepanelen
  • In 2018 en 2019 zijn er 69% van de Durabrik woningen voorzien van zonnepanelen
  • In 2019 hebben 73% van de Durabrik woninge zonnepanelen
En wat na 2021?

Nick: “In 2021 moeten alle woningen voldoen aan de BEN normering. Dit betekent E30 en S28 voor elke woning. De plannen van de Vlaamse Overheid na 2021 kennen we nog niet – misschien gaan ze zich meer op de renovatiemarkt richten – maar Durabrik doet alvast op hetzelfde elan verder. Het bedrijf wil alsmaar verbeteren en wacht niet tot de regering nieuwe maatregelen lanceert.”

Benieuwd naar onze energiezuinige woningen? Bekijk al onze woonprojecten op een handige kaart.

Bekijk onze projecten hier

Dit vind je vast ook interessant!