Budget bepalen voor je nieuwe thuis

Bouwen

Heb ik genoeg geld om een nieuw huis te kopen?

Je droomt van een nieuw huis. Of die droom ook werkelijkheid wordt, hangt af van het budget dat je voorhanden hebt. Tijd voor een rekensom!

Welk budget heb ik nodig?

Daar staat het dan, jouw droomhuis… Je gaat meteen overstag. Maar hou toch ook je hoofd erbij. Want de totaalkost ligt altijd hoger dan de aankoopprijs die je ziet. Er komen immers nog belastingen en kosten bij waar je jammer genoeg niet onderuit kan.

Belastingen

  • Op een bestaande woning betaal je registratierechten: standaard 10% in Vlaanderen en 12,5% in Brussel en Wallonië. Je hebt wel recht op een korting als het huis je enige gezinswoning wordt of (in Vlaanderen) als je het binnen afzienbare termijn energiezuiniger gaat maken.   
  • Op een nieuwbouw woning die je niet zelf bouwt, betaal je 21% btw. Opgelet: ook een woning van een jaar oud wordt nog als nieuwbouw beschouwd. Een huis dat in 2018 voor het eerst bewoond werd bijvoorbeeld, blijft ‘nieuw’ tot eind 2020.
  • Op een sleutel-op-de-deur nieuwbouw betaal je 21% btw op de woning en 10% registratierechten op de grond (in Vlaanderen, 12,5% in het Brussels Hoofdstedelijk en het Waals gewest).
  • Bouw je een nieuwe woning op een plaats waar een ander gebouw gesloopt werd? Sinds 1 januari 2021 is er een tijdelijke uitbreiding van het verlaagd btw-tarief voor afbraak en heropbouw. Je betaalt dan slechts 6% btw in plaats van 21% voor de bouw van je woning. Nog tot 31 december 2022 kan je profiteren van dit verlaagde tarief.
  • Op een bouwgrond betaal je 10% (Vlaanderen) of 12,5% (andere gewesten) registratierechten.

Notariskosten

Voor de aankoop van een woning moet je verplicht bij de notaris langs en daar hangt een kostenplaatje aan vast. Om te beginnen het ereloon (+21% btw) van de notaris, dat afhangt van de aankoopprijs, maar wel in elk notariskantoor op dezelfde manier berekend wordt. Daarnaast betaal je nog administratiekosten afhankelijk van de complexiteit van het dossier.

Hypotheekkosten

Wellicht zal je moeten lenen voor je aankoop en lenen kost geld. De bank vraagt dossierkosten en de notaris betaal je om de hypotheek officieel te maken.

 

Welk budget heb ik beschikbaar?

Zo, met de aankoopprijs, de belastingen en de kosten bij elkaar opgeteld, weet je wat je droomhuis in totaal zal kosten. Tijd om uit te zoeken hoeveel geld je zelf hebt en welke lening je kan nemen. De bank bekijkt je loonbriefjes, je lopende leningen en je spaarpotje en bepaalt aan de hand daarvan hoeveel je kan lenen. Ook de termijn waarop je je lening wil aflossen, speelt een rol.   

Sowieso mag een bank je hoogstens 90% van het totaalbudget lenen. Minstens 10% moet je zelf inbrengen. Dat gaat wel lukken, denk je? Zorg er wel voor dat het niet je laatste centen zijn die je in je droomhuis investeert. Want je hebt een buffer nodig voor vaste én onverwachte uitgaven, voor de aflossing van je lening elke maand, enz.

 

Respect voor je budget

Als de totaalprijs haalbaar is voor jouw budget, dan kan je er helemaal voor gaan. Is dat niet zo, zoek dan rustig verder. Er komt vast wel een ander droomhuis op je pad. Maar heb in elk geval respect voor jouw budget.

Ook Durabrik respecteert jouw budget.

Lees hieronder hoe we zorgvuldig met jouw centjes omspringen

budget van jouw nieuwbouwwoning

Dit vind je vast ook interessant!