Hou rekening met deze 5 tips voor een praktische inrichting van jouw droomkeuken

Interieuradvies

Keukens zijn steeds meer een integratie in het volledige interieur van je huis, daarom wordt er ook steeds vaker met dezelfde materialen doorgewerkt naar de leefruimte. Een keuken hoeft natuurlijk niet alleen mooi te zijn, maar ook praktisch. Steve Van Moorleghem, interieurvormgever & filiaalverantwoordelijke bij Ilwa (100% Belgische keukens) geeft je 5 praktische tips mee.

1. De ergonomische driehoek

Waar mogelijk worden de spoelzone, de kookzone en de koude zone (koelkast) in een zo klein mogelijke driehoek bij elkaar gezet. Op die manier hoef je minder over en weer te lopen als je aan het werk bent in de keuken. Ook bij grotere keukens is het belangrijk over deze driehoek te waken.

2. Werkbladhoogte

Om zo comfortabel mogelijk te werken, is het van belang rekening te houden met de hoogte van de bovenzijde van het werkblad. Er kan gespeeld worden met de kasthoogtes, alsook met de plinthoogtes en werkbladdiktes. Kortom, maatwerk is geen enkel probleem om te zorgen voor de perfecte hoogte voor de kok des huizes.

 

“Ik geef de (vrouwelijke) klanten steeds het advies eens de schoenen uit te doen in de toonzaal. Want weinig mensen staan thuis te koken op schoenen met een hakje.”

3. Positie vaatwasmachine

De vaatwasmachine komt idealiter links of rechts naast de spoelzone te staan, en best met de verlekzone van de spoelzone boven de vaatwasmachine. Dit omdat heel veel mensen vaak hun vaat toch nog eerst afspoelen, vooraleer ze het in de vaatwasmachine plaatsen. Met deze indeling wordt er minimaal gemorst op de vloer.

“Meer en meer wordt ook de vaatwasmachine met ‘comfortlift’ genomen. Bij deze vaatwasmachine wordt de onderste korf naar boven getild bij het uitschuiven, wat ergonomisch verantwoorder is.”

4. Positie besteklade

Vroeger werden de besteklades steeds onder de kookplaat geïnstalleerd. Nu gaat men waar mogelijk de besteklade links of rechts naast de kookzone steken. Hiervoor zijn twee redenen:

  • Steeds meer mensen kiezen voor een inductiekookplaat en dit geeft warmte af langs onder
  • Iemand die aan het koken is, moet met deze indeling geen plaatsmaken voor de medebewoner die de tafel gaat dekken.

5. Lijnenspel

Het oog wil ook wat, daarom wordt het lijnenspel in de keuken steeds belangrijker. Er wordt tegenwoordig vaker gekozen voor een kleinere koelkast van 140 cm. Op die manier kunnen de ovens, die vaak naast de koelkast komen te staan, op dezelfde hoogte starten en kunnen de bovendeurtjes gelijkgezet worden.

Met deze tips sta je stevig in je schoenen bij het uitkiezen van jouw perfecte keuken!

Dit vind je vast ook interessant!