Ga voor een negatief energiepeil met positieve impact

Duurzaamheid

Een negatief energiepeil (E0 of lager) betekent dat je woning minder energie verbruikt dan er wordt geproduceerd. En daar kan je, zeker in een nieuwbouw, een mooi voordeel mee doen.

Hoe ontstaat een negatief E-peil?

Een negatief energiepeil, waarbij je minder verbruikt dan je produceert, ontstaat door een zeer goede isolatie, meestal in combinatie met zonnepanelen, balansventilatie en/of warmtepomp.

 

Wat zijn de gevolgen van een negatief E-peil bij een terugdraaiende teller?

Minder energieverbruik dan -productie kan interessant zijn, maar het is niet zo dat het automatisch een voordeel voor je energiefactuur oplevert. Als je zonnepanelen bijvoorbeeld te veel produceren in verhouding tot je verbruik, dan is je installatie niet aangepast en heb je wellicht over-geïnvesteerd. Dit zien we vaak gebeuren wanneer mensen een bestaand huis energiezuiniger willen maken door heel veel zonnepanelen te installeren. Zeker in een woning met een terugdraaiende teller kan die overinvestering je zuur opbreken, want je betaalt een prosumententarief, een netvergoeding voor het gebruik van het distributienet. In het geval van een terugdraaiende meter zal het dus langer dan gemiddeld duren om je zonnepanelen terug te verdienen.

 

Wat zijn de voordelen van een negatief E-peil bij een digitale meter?

Heeft je woning een digitale meter, dan kan je wel voordeel halen uit een negatief energiepeil. Je hebt sowieso maand na maand een zeer lage energiefactuur en je krijgt ook een vergoeding voor de stroom die je produceert. Deze zogenoemde ‘injectievergoeding’ ligt wel lager dan de kostprijs voor elektriciteit die je aankoopt. Dus het blijft het interessantst om je eigen stroom zo veel mogelijk zelf te gebruiken.

 

Negatief E-peil in een nieuwbouw

Een nieuwbouw heeft sowieso een digitale meter. Als je zonnepanelen en eventueel ook je warmtepomp goed afgestemd zijn op je verbruik, kan je veel besparen op je energie. En er is nog een voordeel: je woning blijft heel lang in orde met de strenge energienormen en behoudt zo haar waarde. Dat is precies de reden waarom Steven zijn huis zo energiezuinig maakte.

 

Op zoek naar een woning met voordelig energiepeil?

Bijna al onze woningen halen een E-peil lager dan E20. Je vindt er zelfs heel wat in ons gamma van E10 of minder.

Ontdek onze E10-woningen

Dit vind je vast ook interessant!