Een huis dat tot 2050 geen energierenovatie nodig heeft

Woning - December 2021

De nieuwbouwwoning die Steven van Durabrik kocht in Roeselare, liep al behoorlijk voorop op de huidige en toekomstige energienormen. Maar Steven wilde graag nog een stap verder gaan. Hij kreeg daarbij volop steun en advies van Durabrik en woont nu in een bijzonder energiezuinig huis met een EPC van maar liefst -1!

Je huis in Roeselare was sowieso al energiezuinig, onder meer door de aansluiting op het stadswarmtenet. Waarom wou je een nog betere energiescore?

Steven: “Het is goed dat de huizen van Durabrik enkele jaren voorop lopen op de energienormen. Maar ik wil dat mijn huis ook in 2050, over meer dan 25 jaar, nog perfect voldoet. Op dat moment is het voor mijn dochter en zolang hoef ik geen kosten te maken voor energierenovaties.”

 

Je huis heeft nu een energieprestatiecertificaat (EPC) van -1. Hoe heb je dat voor mekaar gekregen?

“Met het advies en de hulp van Durabrik. Ik werk zelf in de elektriciteitssector en heb Durabrik uitgedaagd om samen met mij op zoek te gaan naar manieren om bijvoorbeeld de luchtdichtheid nog te verbeteren. Vaak ging het om kleine ingrepen, zoals het tot in de nok dichtmaken van een ventilatieschacht of het isoleren van een ijzeren kolom. In ieder geval kreeg ik altijd erg snel goede antwoorden op mijn vragen. Daarvoor werkte Durabrik onder meer nauw samen met haar zusterbedrijf ecopuur. Wat mij betreft zouden ze dat nog veel vaker mogen doen en kandidaat-kopers nog meer moeten triggeren om volop in de energiezuinigheid van een woning te investeren. Want het levert alleen maar voordelen op.”

 

Nu we het over de voordelen van energiezuinig bouwen hebben, wat merk jij in je portemonnee?

“De voorlopige balans ziet er alvast zeer positief uit. In totaal betaal ik per maand ongeveer 85 euro voor al mijn energie, inclusief water en warmtenet. Mijn elektriciteitsverbruik is echt minimaal.”

 

Je hebt heel intens met Durabrik samengewerkt op de energiezuinigheid van je woning, maar hoe verliep de samenwerking in het algemeen?

“Ik ben zeer te spreken over die samenwerking. Die is bijzonder vlot verlopen, ook al verbleef ik (door corona) langer dan verwacht in het buitenland. Onze bouwadviseur hield ons via foto’s en mails perfect op de hoogte van het bouwproces. Bouwen ‘op afstand’, met Durabrik zou ik het zo opnieuw aandurven. Ook over de afwerking ben ik tevreden, alles is netjes opgeleverd zoals het hoort. En mijn vrouw is blij dat ze eindelijk haar droomkeuken heeft.”

 

Nog een laatste vraag: hoe ben je als rasechte Antwerpenaar in Roeselare beland en waarom heb je voor Durabrik gekozen?

 “We zijn in Roeselare verzeild geraakt omdat mijn vrouw uit de buurt afkomstig is en ook omdat er meer opvangmogelijkheden zijn voor onze dochter. De verkaveling in Roeselare heb ik echt bij toeval ontdekt toen we bij vrienden gingen eten en we erlangs liepen. Er stonden nog nauwelijks huizen, maar de groene buurt die men beloofde, zag je wel al. De paadjes, de bomen, de speeltuin… die waren er allemaal al en dat sprak mij enorm aan. Ik ben de plannen gaan bekijken, heb lastenboeken gelezen en een huis gezocht dat goed bij ons gezin zou passen. De volgende dag al nam ik contact op met Durabrik en nog geen week later was de zaak beklonken.”

 

Ben je benieuwd naar dit project? 

Lees dan hier verder

Enkele sfeerbeelden

Meer klantenverhalen