Je kind helpen bij de aankoop van vastgoed? Vermijd deze 2 valkuilen

Bouwen

Je zoon of dochter wil een huis of appartement kopen. Slim, maar zeker niet evident. Daarom is het eens zo fijn wanneer je als ouder of grootouder kan helpen bij de aankoop. Zolang je maar niet in deze valkuilen trapt…

Waarom nu vastgoed kopen?

Alle negatieve berichten over inflatie en stijgende rentevoeten ten spijt, is het een goed moment om vastgoed te kopen. Uit de recentste vastgoedbarometers van de Federatie van het Notariaat blijkt trouwens dat vooral jonge mensen opvallend actief zijn op de vastgoedmarkt. Door nu te kopen vermijden ze verdere rentestijgingen. En als ze kiezen voor een nieuwbouw, dan kunnen ze bovendien meteen energiezuinig wonen, wat in deze tijden toch wel mooi meegenomen is. Het ideale moment dus om als ouders met advies – en eventueel wat spaarcenten – over de brug te komen en je kind een duwtje in de rug te geven.

 

Valkuil 1 - Ervan uit gaan dat je kind op dezelfde manier vastgoed koopt als jij

De vastgoeddroom mag dan van alle generaties zijn, de manier waarop jonge mensen vandaag een huis of appartement kopen, verschilt van hoe jij dat destijds hebt gedaan. Goed om weten als je hen tips en advies geeft.

Een huis voor even, niet meer voor een heel leven

Vroeger kochten mensen een huis met de intentie om er hun hele leven te blijven wonen. De jongere generatie is minder honkvast – of meer flexibel, ’t is maar hoe je het bekijkt. Net zoals ze makkelijker jobhoppen, verhuizen ze ook vaker. Het huis of appartement dat ze nu kopen, is daarom vaak geen renovatieproject van meerdere jaren, maar eerder een stek waar ze meteen kunnen gaan wonen.

Wachten op de ware

Dat doen jonge mensen niet meer om vastgoed te kopen. Ze wachten vaak langer dan hun ouders om zich te binden, laat staan aan kinderen te beginnen. Maar dat houdt hen niet tegen om alvast in vastgoed te investeren. Zo kunnen ze klein beginnen, een beperkt bedrag lenen en hun lening over een langere periode spreiden. 30% van de vastgoedkopers is tegenwoordig vrijgezel. 58% vormt een koppel zonder kinderen (bron: Immoweb).

360° advies

Vroeger ging je vooral af op de goede raad van je ouders. Maar mama en papa weten ook niet alles.

Millennials hechten minstens evenveel waarde aan het advies en de ervaringen van hun vrienden en kennissen. Bovendien informeren ze zich ook online.

 

Valkuil 2 – Financiële steun met een kater

Er bestaan verschillende manieren om je kind financieel te helpen met de aankoop van vastgoed. Jammer genoeg gebeurt het nog al te vaak dat ouders er een serieuze kater aan overhouden. Volgende situaties kan je daarom beter vermijden:

Borg staan voor de volledige hypotheek

Een borg betekent dat jij de schulden aan de bank afbetaalt als je kind dat om een of andere reden niet kan. Als je borg staat voor het volledige krediet, gaat het om een aanzienlijke som geld. Je kan je borgstelling beter beperken tot een deel van het krediet.

Mede-eigenaar worden

Je leent samen en wordt samen met je kind eigenaar van de woning. Het lijkt mooi, maar het kan soms tot complexe situaties leiden. Als de woning op een bepaald moment verkocht wordt, moeten er extra delingskosten gemaakt worden. En als jij overlijdt, moet je kind jouw deel overkopen om het huis te behouden. Ook daar zijn kosten aan verbonden. De woning valt bovendien in jouw erfenis. Vooral als er meerdere kinderen zijn, kan dit tot discussies leiden.

Schenken

Ouders kiezen er het vaakst voor om een bedrag aan hun kind te schenken. Via een hand- of bankgift kan dat belastingvrij. Houd er wel rekening mee dat je kind successierechten verschuldigd is als jij binnen de drie jaar na de schenking overlijdt. Dat kan je vermijden door je schenking te laten registreren. Je betaalt daar 3% registratierechten op.

Heb je meerdere kinderen, dan is het verstandig om de schenking bij de notaris op papier te laten zetten. Ook als jullie meer inbrengen dan de partner van je kind, bouw je best zekerheid in voor mocht hun relatie ooit spaak lopen.

 

Enkele extra tips

Tot slot nog enkele korte tips die je je kind kan meegeven bij de zoektocht naar een woning:

  • Wees geduldig en neem je tijd om aanbod en prijzen te vergelijken.
  • Breng op voorhand je financiële situatie in kaart. Hoeveel kan je zelf inleggen en welk bedrag kan je maandelijks afbetalen?
  • Ga op zoek naar de juiste lening. Vergelijk en onderhandel over de voorwaarden.
  • Kies voor een veilige keuze waarbij het risico op onverwachte kosten laag is.
  • Ga in zee met een betrouwbare partij zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
Wil je weten hoe je de juiste bouwfirma kiest?

In onze handige checklist vind je een aantal zaken waar je op kan letten.

Download de checklist

Dit vind je vast ook interessant!