Durabrik recupereert werfwater in Wondelgem

Actualiteit

Water verspillen is altijd zonde. Zeker in tijden van droogte en een veel te laag grondwaterpeil. Daarom besloten we actie te ondernemen en het bemalingswater in Wondelgem te redden.

Wat is bemalingswater?

Om bouwwerken in droge omstandigheden uit te voeren, is het soms nodig om het grondwaterpeil kunstmatig te verlagen door het overtollige water over te pompen. Dat water noemt men bemalingswater of werfwater. Het spreekt voor zich dat het absurd is om die miljoenen liters water te laten wegstromen terwijl de directe omgeving kampt met waterschaarste.

Red het water!

Concreet is het bedoeling om particuliere regenwaterputten te vullen met werfwater. De recuperatie gebeurt per stadswijk zodat we niet te veel kilometers maken – beter voor onze ecologische voetafdruk – en zodat de directe buurtbewoners als eerste profiteren van het water. Beginnen doen we in Wondelgem. Bij de bemalingsbron zetten we een groot opvangvat waar de buurtbewoners via een kraantje het water kunnen afnemen.

Steven Vanden Brande, duurzaamheidscoördinator bij Durabrik: “We doen voortdurend concrete inspanningen omtrent energiezuinigheid, waterrecuperatie en natuurcompensatie. Maar evengoed investeren we in sociale duurzaamheid. Met het initiatief rond de waterrecuperatie slaan we dus twee vliegen in één klap: we doen iets goed voor de natuur én we helpen de buurtbewoners aan gratis water.”

Uitbreiding naar heel Gent

Na Wondelgem volgt hopelijk de rest van Gent. Als er voldoende interesse is, er een goede bemalingsbron in de buurt is, het om kwalitatief water gaat en het lang genoeg droog is: dan trekken de waterredders er met plezier op uit!

 

Benieuwd hoe wij de wereld nog wat duurzamer maken?

Ontdek onze plannen in het kader van het Voka Charter Duurzaam Ondernemen.

Lees het artikel over ons Voka Charter

 

Dit vind je vast ook interessant!