Durabrik ontvangt het UNITAR Certificaat

Actualiteit

Dinsdag mocht onze duurzaamheidscoördinator Steven Vanden Brande het UNITAR Certificaat in ontvangst nemen.

Erkenning na een lang parcours van continue verbetering

Deze week kreeg Durabrik opnieuw erkenning voor haar jarenlange inspanningen rond het verduurzamen van haar activiteiten.

We ontvingen het SDG Pioneer-certificaat, dat werd uitgereikt op de VOKA dag Duurzaam ondernemen op 27/10/2020, uit handen van Nikhil Seth, Executive Director van het United Nations Institute for Training and Research (UNITAR)

Wat betekent SDG-Pioneer?

Om bekroond te worden tot SG-pioneer moet je als bedrijf 3 jaar op rij het VOKA charter duurzaam ondernemen ontvangen. Dat wil zeggen dat je 3 jaar op rij inspanningen levert , gelinkt aan de 17 Sustainable Development Goals. Wij konden 36 concrete projecten voorleggen, 12 per jaar. En zijn hiermee het eerste bouwbedrijf dat het SDG pioneer certificaat in handen krijgt.

Enkele van de belangrijkste projecten waren:

Energie:

Onze hoofdkantoren fossiel-vrij maken:

Bij de vernieuwing van de kantoren is de gasleiding afgesloten en kozen we er bewust voor om de kantoren te verwarmen en koelen met een warmtepomp, in combinatie met klimaatplafonds. Zo kunnen we spreken uit eigen ervaring als we de voordelen van warmtepompen promoten bij onze klanten.

Bovendien heeft Durabrik zichzelf tot doel gesteld om ervoor te zorgen dan tegen 2025 al onze woningen meer energie opwekken dan ze verbruiken.

Water:

Water wordt het nieuwe goud, ook in bouwen en verbouwen. Durabrik is zich hier zeer bewust van dus zetten we nu al in op innovatieve in-huis waterzuivering. Zo installeerden we voor het eerst de ‘Hydraloop’ en creëerden we met dit proefproject een eerste water-onafhankelijk huis. In deze woning wordt minder dan 15 liter water per persoon per dag verbruikt. Gemiddeld is dit 100 liter stadswater per persoon per dag. Als dit een succes blijkt, willen we dit integreren in onze andere toekomstige woonprojecten.

Sociaal engagement / Natuur:

Dankzij onze samenwerking met Natuurpunt, steunen we de creatie of opwaardering van natuur. Voor elke m² vloerplaat van Durabrik creëert Natuurpunt een m² natuur. Natuurpunt creëert deze (extra) natuur in de buurt van de ontwikkeling, zodat toekomstige bewoners er van kunnen genieten.

Andere projecten zijn nog: Weren van schadelijke PUR en PIR producten uit het bouwproces, resolute keuze om enkel nog FSC hout te gebruiken, elektrisch rijden toegankelijk maken voor onze medewerkers en onze klanten door het voorzien van laadinfrastructuur, mee aankopen van 7000m² grond ism Boom² om te bebossen, het aanleggen van een lokaal warmtenet op de site Potuit, …

De uiteindelijke doelstelling van Durabrik is om, tegen 2025, het meest duurzame bouwbedrijf te zijn, voor AL haar klanten. Dit betekent dat we ons willen onderscheiden in duurzaamheid, maar zonder de betaalbaarheid van onze woningen hiermee uit het oog te verliezen.

Ben je benieuwd naar al onze acties rond Duurzaam ondernemen?

Ontdek ze hier!

Dit vind je vast ook interessant!