Nieuw in investeren? Zo kan u het rendement berekenen op vastgoed

Investeren in vastgoed, dat is beleggen in uw toekomst. Net daarom is het zo belangrijk om te weten hoeveel rendement deze investering u zal opbrengen. Daarbij geven we u graag ook 2 tips mee om uw opbrengst te maximaliseren.


In tijden van lage rentes en onzekere geopolitieke situaties zoeken veel beleggers een duurzaam alternatief voor hun spaargeld. Zoals vastgoed, bijvoorbeeld. Het voorgestelde rendement is daar doorgaans de som van twee soorten opbrengsten:

 • Het directe rendement verwijst naar de huurinkomsten die u ontvangt. Deze zijn overigens geïndexeerd (indien het EPC-label niet hoger is dan C) en beschermen u dus tegen inflatie.
 • Het indirecte rendement verwijst naar de waardevermeerdering die u realiseert wanneer u het pand in kwestie opnieuw verkoopt.

Spot u een aantrekkelijk rendementspercentage? Ga dan eerst en vooral na of het om het zogenaamde bruto- dan wel nettorendement gaat.


Rendement berekenen op vastgoed: bruto vs netto

Bij het brutorendement berekent men de jaarlijkse huuropbrengsten ten opzichte van de totale aankoopprijs van uw opbrengsteigendom; dus inclusief de registratierechten en/of btw.

Bijvoorbeeld: U koopt een appartement voor 300.000 euro kosten inclusief en verhuurt dat aan 800 euro per maand. Het brutorendement bedraagt in dit geval

((800*12) / 300.000) * 100 = 3,2%

 

Het nettorendement houdt daarentegen wél rekening met bijkomende kosten. Denk bijvoorbeeld aan de onroerende voorheffing, lokale belastingen, personenbelasting, herstellingen, ...
Daarom raden we investeerders doorgaans aan om per jaar maximaal 10 maanden huur in te brengen als rendement. De elfde en twaalfde maand kan u beschouwen als budget voor belastingen en kosten.

Het nettorendement van het voorbeeld hierboven bedraagt dan :

((800*10) / 300.000) * 100 = 2,67%


Twee manieren om uw rendement te verhogen

Wil u méér uit uw vastgoedinvestering halen? Dat kan op twee relatief eenvoudige manieren.

1. Verlaag uw eigen inbreng

Zelfs wanneer u over voldoende eigen vermogen beschikt, kan het fiscaal in uw voordeel zijn om uw inbreng te verlagen en de rest bij te lenen. Zo creëert u een hefboomeffect waarmee u het rendement op elke euro die u zélf investeert significant verhoogt.

Laten we ter illustratie veronderstellen dat u wil beleggen in vastgoed ter waarde van 300.000 euro met een geschat nettorendement van 2,67% (800 euro huur per maand). In situatie A financiert u het volledige bedrag zelf; in situatie B beperkt u uw eigen inbreng tot 100.000 euro en leent de rest bij aan 2,5% voor een periode van 15 jaar. Aan het einde van de rit ziet het plaatje er zo uit:


Situatie 1:

Interest van 2,5% over vreemd vermogen: € 0

Rendement totale investering: € 8.000/jaar = 2,67% op eigen vermogen

Situatie 2:

Interest van 2,5% over vreemd vermogen: € 2.637,83 per jaar

Rendement over totale investering: € 5.362,17/jaar = 5,36% op eigen vermogen

 

Bovendien bestaan er verschillende soorten leningen die – afhankelijk van uw financiële situatie – nog bijkomende fiscale voordelen te bieden hebben.

 

2. Minimaliseer het risico op leegstand

Dé nachtmerrie van elke vastgoedinvestering? Leegstand. Want het spreekt voor zich dat zolang uw pand leeg staat u geen passief inkomen genereert. Hoe vlot uw appartement of woning verhuurd wordt, hangt onder meer af van …

 • de locatie,
 • de EPC-waarde en de toegepaste duurzame technieken
 • aantrekkelijke faciliteiten,
 • de indeling van het pand (terras of tuin, aantal slaapkamers)

Waarom investeren in vastgoed met Durabrik Invest

Hieruit mag u zeker concluderen dat ook de keuze van het soort vastgoed een directe impact heeft op het nettorendement van uw investering. En, al zeggen we het zelf, daarbij hebben de nieuwbouwprojecten aangeboden door Durabrik Invest om 5 belangrijke redenen een streepje voor.

investeringsvastgoed

 

 • Nieuwbouw voldoet aan de strengste energienormen. De lage EPC-waarde vertaalt zich meteen ook naar lage energiefacturen voor uw huurders.
 • Bij nieuwbouw hebt u de eerste 15 jaar geen grote onderhoudswerken. Zo vermijdt u al dan niet onverwachte renovatiekosten.
 • Op een bijna-energieneutrale woning (BEN) met E-peil tussen E10 en E20 geniet u 5 jaar lang 50% korting op uw onroerende voorheffing. Scoort u lager dan E10, dan betaalt u de eerste vijf jaar zelfs geen onroerende voorheffing.
 • Wij kiezen bewust voor strategische locaties en panden. Met meer dan 50 jaar ervaring in de particuliere markt weten we perfect waar huurders naar op zoek zijn.
 • Wij ontzorgen het volledige proces van A tot Z. U geniet met andere woorden maximale voordelen tegen maximale transparantie.

Toon mij het aanbod >>


Kom er vrijblijvend over praten!

Durabrik Invest maakt deel uit van de Camino Group: 12 bouwgerelateerde bouwbedrijven met een passie voor gepersonaliseerde vastgoedoplossingen. Dat stelt ons in staat om ook voor uw investering een duurzaam plan uit te stippelen op maat van uw noden en wensen. Benieuwd hoe dat eruit ziet? Maak vrijblijvend een afspraak!

Vraag nu uw afspraak aan >>