Hoe lang duurt het om een huis te bouwen?

De duurtijd van het bouwen van een huis kan heel sterk variëren en is afhankelijk van verschillende factoren.

Laten we er eerst van uit gaan dat je zelf je huis laat bouwen, zonder de hulp van Durabrik. We gaan er tevens van uit dat je het eigendom van de bouwgrond reeds in je bezit hebt en je reeds een architect onder de arm genomen hebt.
Het is onmogelijk om een exacte termijn te geven voor het bouwen van een huis omdat er heel veel variabelen meetellen. Denk aan het weer, de tijd die nodig is om beton te laten opdrogen, levertermijnen, probleempjes, aannemers of leveranciers die niet op elkaar volgen of hun planning niet nakomen en andere zaken die niet voorzien waren.

Toch zijn er natuurlijk gemiddelden die je een duidelijk beeld geven over de totale duurtijd.

Met onze handige Durabrik tijdlijn krijg je een perfect zicht op de stappen en de timings van jouw bouwproces. Zo kan jij perfect volgen wat er wanneer gebeurt!

Download onze tijdlijn hier

 

De bouwaanvraag indienen

De eerste stap voor elke nieuwbouwwoning is het indienen van de bouwaanvraag. Die duurtijd kan een belangrijke rol spelen in de totale tijd om je huis te bouwen.
Het oude systeem van de “stedenbouwkundige vergunning” werd op 1 januari 2018 vervangen door de omgevingsvergunning.

De gemeente start na je indiening eerst met een openbaar onderzoek, dat duurt 30 dagen. Op dat moment wordt je dossier al dan niet volledig verklaard. Maar dan is de uiteindelijke beslissing nog niet bekend. Die beslissing wordt dan binnen een periode van 105 tot 120 dagen genomen. Wordt op die beslissing beroep aangetekend (bijv. omdat je aanvraag afgewezen wordt en jij het daar niet mee eens bent), dan duurt het opnieuw tot maximaal 120 dagen.

Dit zijn maxima, de uiteindelijke duurtijd zal variëren. In bepaalde gevallen kan alles al na 40 tot 50 dagen rond zijn, maar het is dus aangewezen om rekening te houden met de volledige tijdspanne. Dit zal bijvoorbeeld belangrijk zijn voor bepaalde offertes die je aanvraagt. Daar gaat in sommige gevallen een deadline op staan die dus ver genoeg in de toekomst moet liggen.

De duurtijd van het bouwen van je huis

Goed nieuws! Op dit moment is je bouwaanvraag goedgekeurd en kunnen de werken starten.
Het uitgraven van de grond, het gieten van de bodemplaat en de kelder bouwen duren gemiddeld 3 weken. Daarna starten de metselwerken. Die gaan de grootste hap uit de volledige duurtijd nemen. Gemiddeld duurt deze periode 12 weken. Eens dat goed volbracht is, komt het dak aan de beurt. Hier kan je op 3 weken rekenen, afhankelijk van het weer.

Nadat je nieuwbouwwoning van een dak voorzien is, beginnen de functionele werken zoals het leggen van de elektriciteit en het voorzien van ventilatie. Hier zullen de elektriciens zo’n 2 weken mee zoet zijn.

Meestal worden daarna de ramen en deuren geplaatst, dit gaat relatief snel en duurt slechts enkele dagen.
De volgende stap is het afwerken van de isolatie, de chape gieten en de verwarming plaatsen. Dit duurt 2 tot 3 weken, onder andere omdat de chape moet opdrogen en uitharden.

Dan is het tijd voor de pleisterwerken, waar je 3 tot 4 weken voor mag rekenen. We naderen nu de eindfase, waarbij de vloeren gelegd of geplaatst worden, dit neemt 2 tot 3 weken in beslag.
In een allerlaatste stadium worden de kranen, de WC’s, de keuken en de badkamer geplaatst.

Daarna is je huis klaar en wacht het op een likje verf, je meubels en je spullen.
Tenslotte vermelden we ook dat de tijdschema's van deze verschillende onderdelen onder voorbehoud zijn dat alles mooi op elkaar volgt.

Conclusie

Zoals je ziet duurt een nieuwbouw gemiddeld tussen de 1,5 en 2 jaar. Tenminste, indien je alles zelf laat uitvoeren en niet met een bouwpartner als Durabrik samenwerkt. 
Indien je wel met Durabrik samenwerkt, krijg je van ons een bouwboekje, met allerhande tips en advies ter voorbereiding van je nieuwe thuis. Aan de hand van een handige tijdlijn wordt het volledige bouwproces van je woning in kaart gebracht.

Ontdek onze tijdlijn

Er zijn natuurlijk ook verschillen wanneer we een nieuwbouwwoning vergelijken met een renovatie of een huis kopen. Ook daar hebben we een handige infogids over. Die kan je hieronder downloaden.


Bouwen of verbouwen?

Ontdek alle praktische tips over bouwen en verbouwen.

Download onze infogids