Hoe kan ik me beschermen tegen huurachterstal?

Investeren in vastgoed

Een opbrengsteigendom is een standvastige belegging die maandelijkse huuropbrengsten oplevert. Geen wonder dat heel wat mensen in vastgoed investeren. Maar we moeten eerlijk zijn, verhuren loopt niet altijd van een leien dakje. Huurders kunnen schade aan je woning berokkenen of de huur te laat of zelfs niet betalen. Wij leggen je hier uit wat je moet doen om problemen met huurachterstal te voorkomen of snel op te lossen.

Beter voorkomen dan genezen

Wanneer potentiële huurders je woning komen bezichtigen, krijg je meteen een eerste indruk. Laat hen wat meer over zichzelf vertellen zodat je hoogte van hen kan krijgen. Vraag ook zeker hun loonfiches of belastingbrief op. Zo heb je zicht op hun financiële mogelijkheden. Let wel op: je mag huurders niet vragen waar hun geld vandaan komt.

Verhuurdersverzekering

Je huurder zo goed mogelijk inschatten is één ding; met een verhuurdersverzekering speel je op veilig. Deze verzekering dekt:

  • onbetaalde huur
  • schade door de huurder
  • rechtsbijstand bij een geschil met de huurder

Lees zeker de voorwaarden van zo’n verzekering en informeer je bij je verzekeringsmakelaar of rentmeester.

3-gouden-tips-durabrik

Enkele gouden tips om discussies met huurders te vermijden

Huurachterstal is natuurlijk niet het enige discussiepunt dat je met je huurders kan hebben. Volg volgende drie tips om onenigheid zo veel mogelijk te voorkomen.

  1. Stel aan het begin van de verhuurperiode een plaatsbeschrijving op. Je legt op papier vast wat de staat van de woning is voordat de huurders erin trekken. Zo kan je aan het einde van het huurcontract exact checken of er schade is waarvoor je huurders verantwoordelijk zijn.
  2. Als je nieuwe huurders voor je woning hebt, begin je best met een contract van één jaar. Merk je dat het allesbehalve geschikte huurders zijn, dan kan je het contract na dat ene jaar gewoon beëindigen.
  3. Je hebt het recht om als verhuurder één keer per jaar langs te gaan bij je huurders. Doe dat ook. Zo zie je hoe het met je woning is gesteld en kan je je huurders meteen aanspreken als je wil dat er iets verandert.

Vastgoedbeheer door een rentmeester

Vind je het opvolgen van huurders lastig of tijdrovend? Dan kan je jouw investeringsvastgoed ook laten beheren door een rentmeester. Die neemt alle administratieve, technische en financiële zaken die bij de verhuur komen kijken van jou over. Dat gaat van het opmaken van het huurcontract en de plaatsbeschrijving, het opvolgen van het onderhoud dat jouw huurders moeten uitvoeren, tot het uitsturen van betalingsherinneringen. Zo hoef je daar niet mee bezig te zijn, en krijg je gewoon elke maand je huurinkomsten binnen. Durabrik biedt rentmeesterschap aan als extra service om haar klanten te ontzorgen en tegelijk een optimaal huurrendement te garanderen. 

Op zoek naar een interessante opbrengsteigendom?

Ben jij geïnteresseerd in de aankoop van een opbrengsteigendom? Vraag vrijblijvend advies aan onze relatiebeheerder.

Contacteer Durabrik Invest

Dit vind je vast ook interessant!