Laatste maanden voor meeneembaarheid registratierechten

Actualiteit

De registratierechten die je betaald hebt bij de aankoop van je huidige woning of bouwgrond, kan je ‘meenemen’ als je je eigendom weer verkoopt voor een volgende woning. Dat kan fiscaal interessant zijn. Maar haast je, want de meeneembaarheid van registratierechten stopt eind 2023.

Wat betekent ‘meeneembaarheid van registratierechten’?

Als er maximaal twee jaar zitten tussen de verkoop van je huidige woning en de aankoop van je nieuwe woning, dan mag je de registratierechten of verkooprechten die je toen op je oude huis betaald hebt, aftrekken van de registratierechten die je moet betalen op je nieuwe eigendom. Het gaat om maximaal 14.500 euro die je kan aftrekken. Je mag de registratierechten alleen meenemen als je een natuurlijke persoon bent (dus geen vennootschap) en als zowel de oude als de nieuwe woning in het Vlaams Gewest liggen. Je moet ook zelf permanent in de woning gaan wonen en mag ze dus niet verhuren of gebruiken als vakantieverblijf.

Lagere registratierechten

De registratierechten bij aankoop van een bestaande woning zijn verlaagd van 6% naar 3%. Dat is op zich goed nieuws. Maar als compensatiemaatregel voor deze verlaging komt wel een einde aan de meeneembaarheid van de registratierechten.

Neem snel actie

De meeneembaarheid van registratierechten houdt eind 2023 op te bestaan.  Wil je er dus nog gebruik van kunnen maken, dan moet je snel zijn en nog dit jaar die nieuwe woning kopen die je op het oog hebt. Concreet moet de authentieke akte van je nieuwe woning namelijk uiterlijk op 31 december 2023 verleden worden. Alleen dan kan je nog de meeneembaarheid van registratierechten genieten. Je hebt nadien nog twee jaar (tot vijf jaar bij aankoop bouwgrond) om je huidige woning te verkopen.

Interessant voor jou?

Wil je nog gauw genieten van de meeneembaarheid van registratierechten? Vraag advies aan onze bouwadviseurs.

Contacteer onze bouwadviseurs

Dit vind je vast ook interessant!