"Investeren in vastgoed kan vandaag haast met gratis geld”

Actualiteit

Hoe evolueert de vastgoedmarkt na bijna 3 maanden lockdown? Joost Callens, CEO van Durabrik, werpt er zijn blik op. Eind april wees Joost al op de blijvende verkoop en de extra aandacht van kopers voor een kwaliteitsvolle woonomgeving. “Een eigen woning of appartement kopen, blijft in deze economische crisis een goed idee. Wie de knoop doorhakt, doet dat aan historisch lage rentevoeten”, vertelt hij nu.

Door de coronacrisis gingen de beurscijfers diep in het rood. “Vastgoed blijft in deze tijden een aantrekkelijke investering”, zegt CEO Joost Callens. “Zeker nu de rente voor woonkredieten op een dieptepunt staat. De aankoop van vastgoed biedt zekerheid, niet alleen voor de particulier, maar ook voor wie in huurwoningen investeert. Als het consumentenvertrouwen hoog blijft, mogen we verwachten dat de markt voor nieuwbouwwoningen en -appartementen op zijn huidige elan verder zal gaan. Bij Durabrik is de verkoop sinds de versoepeling van de maatregelen zelfs gestegen van 1 woning per werkdag naar 1 per kalenderdag.”

D-scan bij aankoop bouwgrond

“Met de lockdown nog vers in het geheugen, is een woning of appartement met groen de wens van elke Vlaming. Niet alleen groen in eigen tuin is belangrijk, maar ook een recreatieve buurt waar je kan wandelen en fietsen. Durabrik plant de aankoop van loten bouwgrond altijd in functie van een goede duurzaamheidsscore. Die score wordt onder meer bepaald door de ‘D-scan’, met de ‘D’ van Durabrik en duurzaam, maar vooral de D van dichtbij parken, stations, bushaltes, fietspaden enz.”

“Durabrik plant de aankoop van loten bouwgrond altijd in functie van een goede duurzaamheidsscore. Die score wordt onder meer bepaald door de ‘D-scan’, met de ‘D’ van Durabrik en duurzaam, maar vooral de D van dichtbij parken, stations, bushaltes, fietspaden enz.”

Versterkt community gevoel

Ook op sociaal vlak zijn mensen op zoek naar een leuke buurt. Het gevoel deel uit te maken van een community was voor Durabrik altijd al belangrijk. “Daar houden we nu nog meer rekening mee, bijvoorbeeld door in projecten een speelplein, een groentetuin of een gemeenschappelijk lokaal te voorzien.” Durabrik wil dat idee in de toekomst verder uitbreiden. “We denken eraan een syndicusfunctie te creëren in een verkaveling, zoals die in appartementsgebouwen al bestaat. De syndicus zou dan een aantal gemeenschappelijke elementen van de verkaveling beheren, zoals de tuin of het warmtenet.”

 

Extra m2 voor thuiswerk

De grootste verandering van de voorbije weken en maanden is echter dat veel mensen van nabij kennis maakten met thuiswerk. “De verwachting is dat thuiswerk ook in de toekomst een deel van ons leven blijft. Dan is het belangrijk dat je thuis comfortabel en rustig kunt werken. Die evolutie nemen wij mee in de ontwikkeling van onze projecten.

Sociale duurzaamheid primeert

“Ik ben een optimist”, gaat Joost Callens verder. “In 2008 zijn we met Durabrik versterkt uit de bankencrisis gekomen. De voorbije jaren hebben we bijzonder veel energie in ons bedrijf gestopt. Daar plukken we nu de vruchten van. Zoals gezegd: tijdens de coronacrisis zijn we niet stilgevallen.” Durabrik zet voluit in op duurzaamheid, met concrete inspanningen rond onder meer energiezuinigheid, waterrecuperatie en natuurcompensatie. Maar evengoed investeert het bedrijf in sociale duurzaamheid. “We blijven onze geplande dienstbaarheidsprojecten verderzetten en geven veel energie aan het welzijn van onze medewerkers. De bedrijven met een sociaal duurzame organisatie zullen als eerste de huidige crisis achter zich laten, omdat ze beter gewapend zijn.” Durabrik polste tijdens de crisis regelmatig naar het welzijn van de medewerkers en deed recent een medewerkersbevraging naar hoe zij het leven en werken tijdens Corona ervaren. “Ze hebben vertrouwen in het beleid van het bedrijf en voelen zich gesteund door hun collega’s en het management. Daar ben ik heel blij om. Je hebt veerkracht en betrokkenheid nodig om te kunnen omgaan met onzekerheid. Maar de veerkracht van een onderneming hangt af van de veerkracht van haar mensen. Daar blijven we verder in investeren.”

Dit vind je vast ook interessant!