Van bod naar effectieve aankoop

Hieronder delen we welke stappen je nog moet nemen alvorens je kan verhuizen.

Ik kocht een woning! Wat nu?

Werd je bod op je droomwoning net aanvaard? Wow, proficiat! Maar hoe gaat het nu verder? Wel, je moet nog een aantal stappen doorlopen voor je officieel in je nieuwe woonst kan gaan wonen. Met ons stappenplan weet je precies waar je je de komende maanden aan mag verwachten.

Stap 1: de voorlopige verkoopovereenkomst

Eens je bod door de verkopers aanvaard is, zullen zij contact opnemen met een notaris om een voorlopige verkoopovereenkomst of ‘compromis’ op te stellen. Daarin staat een gedetailleerde beschrijving van de woning, samen met volgende documenten:

  • EPC-attest
  • Bodemattest
  • Keuringsattest van de elektriciteit
  • Stedenbouwkundige inlichtingen

Laat voordat je het compromis ondertekent, zeker alles checken door jouw notaris. Deze voorlopige verkoopovereenkomst is, in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, volledig bindend. Ben je dus nog niet zeker of je wel een lening krijgt van de bank? Laat dat dan opnemen als opschortende voorwaarde. De kans is ook groot dat de verkoper in dit stadium van de verkoop een voorschot van zo’n 10% van de aankoopprijs vraagt.

Stap 2: bezoek aan de bank

Nadat het compromis getekend is, ga je langs bij de bank om de details van je hypothecaire lening te finaliseren. Je kan op dat moment ook de verzekeringen afsluiten die je nodig hebt voor je nieuwe huis of appartement. Dat kan bij je bank, maar evengoed bij een verzekeringsmakelaar of online.

Stap 3: de notariële akte

Na het tekenen van de voorlopige verkoopovereenkomst heeft de notaris maximaal vier maanden de tijd om de notariële akte op te stellen en door jou en de verkopers te laten ondertekenen. Eens je handtekening op de akte staat, is de woning officieel van jou! Dit is ook het moment waarop alle kosten betaald moeten worden.

Stap 4: tijd om te verhuizen!

Nu je de sleutels in ontvangst hebt genomen, is het eindelijk tijd om te verhuizen! Hier vind je alvast onze handige verhuischecklist. Tips nodig om je woning leuk en volledig naar eigen smaak in te richten? Onze interieuradviseurs helpen je daar graag mee.


Twijfel je nog om je bod uit te brengen?

Nog niet helemaal zeker van de woning of het appartement dat je op het oog had?
Neem dan zeker eens een kijkje in ons woonaanbod.

Ontdek onze projecten