Nieuwbouw of renovatie: wat kies je het best?

Bouwen

Een woning kiezen is een van de belangrijkste beslissingen in een mensenleven. Normaal dus dat je dit niet zomaar in een-twee-drie doet. Wat verkies jij? Ga je bouwen? Of een bestaand huis kopen en renoveren? We zetten je op weg om de knoop door te hakken.

Buikgevoel versus gezond verstand

De legendarische ‘baksteen in de maag’ doet je misschien dromen van een huis dat je bouwt naar eigen smaak. Niets is mooier dan die droom werkelijkheid te zien worden, maar het vraagt ook een flinke portie doorzetting: een bouwgrond vinden alleen al is niet gemakkelijk, en dan moeten de papiermolen en de bouwwerken nog beginnen…

Is bouwen niets voor jou? Gelukkig is er in dit land geen gebrek aan bestaande woningen. Je vindt ze in alle maten en stijlen, je kan er zo intrekken of renoveren. Perfect is een bestaande woning meestal niet, maar met wat creativiteit en een extra budget maak je er een mooie thuis van.

6 vragen maken je wegwijs

Bouwen of renoveren? Laat je buikgevoel spreken, maar zeker ook je gezond verstand. Denk goed na over deze vragen:

  1. Welk budget kan ik nu meteen besteden?
  2. Hoeveel marge heb ik voor onverwachte kosten?
  3. Hoe belangrijk vind ik het om volledig mijn eigen ding te doen?
  4. Hoe fijn vind ik het als bepaalde zaken voor mij geregeld worden?
  5. Hoeveel tijd kan ik aan mijn nieuwe woonst besteden?
  6. Hoe lang kan ik nog in mijn bestaande woonst blijven?

De voordelen van nieuwbouw

Als je een nieuw huis bouwt, kan je zelf kiezen en beslissen: van de stijl over de indeling tot de materialen. Sommige mensen krijgen er alleen maar stress van, maar als jij het fijn vindt om alle touwtjes in handen te hebben: ga je gang! Vergeet niet dat er ook heel wat praktische zaken bij komen kijken zoals een bouwvergunning aanvragen, een architect zoeken, de werken plannen en opvolgen, etc.

 

Qua budget moet je bij een nieuwbouw op korte termijn een behoorlijk bedrag op tafel leggen. Niet alleen voor de grond en het huis, maar ook voor een EPB-verslaggever en een veiligheidscoördinator bijvoorbeeld. De volgende jaren echter heb je nauwelijks extra kosten. Je nieuwbouw is gloednieuw en behoorlijk energiezuinig. Dat zal je wel merken aan je lage energiefactuur.

Kopen (en renoveren)

Ben je op zoek naar een huis om te kopen, dan heb je sowieso meer keuze: er is voor elk budget wat wils. De ligging, oppervlakte en staat van de woning bepalen de kostprijs.

Als je beslist om het huis te renoveren dan heb je daar natuurlijk ook nog een budget voor nodig. En wil je een lage energiefactuur in de toekomst, dan zullen de renovatiewerken zeer grondig moeten gebeuren. Voorzie zeker nog wat marge voor onvoorziene kosten die bij een renovatie sneller opduiken dan je denkt. Voordeel is dat je wellicht de werken én de kosten wat kan spreiden. Als je het ziet zitten om een tijdje ‘op een werf’ te leven tenminste.

 

Val jij voor nieuwbouw in samenwerking met een betrouwbare partner?

Bekijk onze woonprojecten

Dit vind je vast ook interessant!