Ergocoaching op de werf voor Durabrik bouwvakkers

Werken bij Durabrik

Bij Durabrik kunnen de arbeiders genieten van ergocoaching op de werf. Dit kadert in het langetermijnprogramma ‘Fit @ Durabrik’. Dit programma voor arbeiders zet zich in op mentaal en fysiek welzijn.

“Gemotiveerde en ervaren bouwvakkers en techniekers zijn echte goudklompjes”, zegt HR Directeur Bie De Backer. Er is een schaarste op de arbeidsmarkt, door een te kleine instroom van jong talent en een uitstroom van mensen met ergonomische klachten. “Krijgt iemand nek-, schouder- of rugklachten, dan is die meestal een hele tijd out. Daarom zetten we bij Durabrik alles op alles op vlak van preventie, zodat onze medewerkers op een gezonde en duurzame manier hun beroep leren uitvoeren.

Een van de concrete acties is de ergocoaching op de werf. We merkten dat je ergonomie niet kan leren in een klaslokaal. Een coach ergonomie gaat daarom naar de werf en kijkt eerst toe hoe de bouwvakkers hun job uitvoeren. Daarna geeft ze tips in kleine groepjes of individueel, op maat van de mensen:

  • Hoe til je gewichten op?
  • Hoe rij je met een volle kruiwagen?
  • Hoe gebruik je je beenspieren in plaats van je rug te belasten?

Deze concrete tips op de werf, zijn heel toegankelijk en blijven beter hangen. Naast de handelingen van de bouwvakker is ook de inrichting van de werf extreem belangrijk. Als de bakstenen op de juiste plek geleverd worden bijvoorbeeld, is er heel wat minder sleurwerk voor de bouwvakkers.

Deze ergocoaching kadert in een ruimer plaatje. In februari 2020 startte het traject Fit@Durabrik, een langetermijnprogramma voor arbeiders dat breed inzet op welzijn. Zowel fysiek - met naast ergocoaching, ook aandacht voor gezonde voeding en fitness - als mentaal, met wandelcoaches, een toolbox tegen pesten en een persoonlijk assistentieprogramma. Kortom een ontwikkelingsaanbod op maat van de vakmensen om op lange termijn gezond, gelukkig en gemotiveerd te blijven.

Benieuwd naar onze jobs op de werf?

Ontdek ze hier!

Dit vind je vast ook interessant!