Vakantievibes in of dichtbij huis

Lifestyle

Gewoon lekker in België blijven tijdens de vakantie. Gezellig thuis of eindelijk eens natuur en cultuur in eigen land verkennen. Het spreekt steeds meer mensen aan, zeker in deze vreemde en onzekere tijden. Geef toe: de voordelen van een staycation zijn er zeker wel. Het is superrelaxed – minder inpakstress en fileleed –, het is goed voor het milieu én budgetvriendelijk bovendien. Zeker als je net gebouwd hebt. We geven je een reeks leuke tips voor een geslaagde vakantie dichtbij.

Maak je huis klaar voor vakantie

Het fijne aan vakantie is dat je de alledaagse dingen inruilt voor iets nieuws. Dat kan je ook thuis doen. Eet eens van een ander serviesje en zet bloemen in de vaas die je normaal veel te fleurig vindt voor je interieur. Wedden dat ze deze zomer wel perfect passen? Je wordt er zelfs spontaan helemaal vrolijk van.

Denk ook aan je tuin

Als je thuis blijft tijdens de vakantie breng je ook veel tijd door op je terras of in je tuin. Ook daar kan je heel gemakkelijk voor een zomers sfeertje zorgen.Kleurige lichtjes aan de muur, een vuurkorf en wat sfeerkaarsjes zijn ideaal voor lange, zwoele zomeravonden. En misschien is dit hét moment om eindelijk die comfortabele tuinzetel op je terras te zetten waar je uren in kan relaxen.

Haal de vakantiesfeer in huis

Wat vind jij zo leuk aan een zuiders vakantiehuisje of een luxueus hotel? De geur van lavendel en honingzoete meloen? De frisse witte lakens op het bed of gewoonweg het licht en de geluiden van de zomer? Haal die sfeer in huis! Leef met de ramen open, draai zomerse muziekjes en verwen jezelf met die exotische verzorgingsproducten die je normaal alleen op vakantie gebruikt. Wat lavendel op het terras en een kleurrijk veldboeket op tafel en je waant je in het zuiden.

Leef zoals op vakantie

Dat betekent: geen mails, geen (of minder) schermtijd, geen wasjes en geen plasjes. Doe dat ook thuis! Je kan gerust eens een weekje niet poetsen en niet strijken, de was loopt niet weg. De vrije tijd kan je invullen met dingen die je op vakantie in het buiten land ook zou doen. Kamperen (in je tuin)bijvoorbeeld, een aperitiefje drinken in de zon, een lekker lange siësta houden met een goed boek of een avond wandeling maken in de natuur.

Eet zoals op vakantie

Tijdens je staycation is het ten slotte ook prettig om eens iets anders te eten dan je gewoon bent.Neem tijd voor een gezond ontbijt met veel zomers fruit, gooi ’s avonds een forel op de barbecue of bereid samen met vrienden een lichte zomerse maaltijd. Of waarom niet eens wat stokbrood met Franse kaas’s avondsof gewoon een lekkere afhaalpizza met een Italiaans wijntje erbij?Want hé, waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan! Niets moet en alles mag tijdens jouw staycation.

Of speel toerist in eigen land 

Ook België is – in coronavrije tijden – best populair bij toeristen over heel de wereld. En gelijk hebben ze. Want we hebben heel wat te bieden: van heerlijke gastronomie en eeuwenoude architectuur tot boeiende musea en groener dan groene natuur!

Haal je hart op in Henegouwen

Een toertje in de Waalse provincie Henegouwen? Dat is bijvoorbeeld genieten op een terrasje in de historische stad Doornik van een lokaal gebrouwen Chimay. Maar ook opgaan in de wondere dierenwereld in het prachtige Pairi Daiza. Je waant je met gemak even op safari op een exotische bestemming. Zeker als je logeert in het resort!

Laat je betoveren door de Limburgse natuur

Dat er heel wat groen te bewonderen valt in ons land ontdek je vanzelf als je een zomer in eigen land doorbrengt. Met stip op één in Vlaanderen staan de vele Limburgse natuurgebieden: de Wijers, het Nationaal Park Hoge Kempen, Bosland, de Lommelse Sahara, … Hier vergeet je even dat in België bent! Inspiratie vind je bijvoorbeeld op de website van Natuurpunt.

Boek een citytrip in Namen

Dit is hét moment om eindelijk eens te ontdekken waarom Brugge, Brussel enzovoort toeristische trekpleisters zijn in ons landje. Of verken net eens die minder bekende maar minstens even fascinerende steden zoals Namen. De citadel, de kathedraal, wandelen langs de oevers van Samber en Maas, de knusse horecazaakjes, …  Gezelligheid troef! Bekijk de stadswandelingen in Namen en andere toffe Belgische steden.

Snuif cultuur op in Antwerpen

Vlaamse primitieven, treinen, WOI of II, Afrika, strips, muziekinstrumenten, chocolade, … de 172 (!) musea in België bieden voor ieder wat wils. Heb je bijvoorbeeld al eens Kazerne Dossin in Mechelen bezocht? Goed voor een portie geschiedenis die we nooit zouden mogen vergeten. Met de MuseumPass ga je trouwens voordelig een culturele zomer tegemoet.

Ga smullen in Waals-Brabant

We zijn trots op ons bier, onze frieten, mosselen, wafels en chocolade. En terecht. Maar ook ons grote aanbod aan streekproducten is de moeite. Ken jij de tarte al djote, de noix de Piétrain en de Gueuze Tilquin bijvoorbeeld? Je kan ervan smullen tijdens een gastronomische roadtrip in Waals-Brabant.

Overnacht origineel in Luxemburg

Glamping is trendier dan ooit. Slapen in een houten hut, een hangende ‘boompit’, een tipi of yurt, … het kan allemaal in de provincie Luxemburg. Blader eens door de vele opties op glampings.be.

Herontdek ambachten in Vlaams-Brabant

Kaasmakers, brouwers, glasblazers, … onze ambachten zijn stokoud én springlevend. Dat beleef je onder meer tijdens een rondleiding in de Abdij van Averbode. En natuurlijk geniet je nadien van het lokale lekkers op het terras.

Verken de boerenbuiten in West-Vlaanderen

West-Vlaanderen is zoveel meer dan de kuststreek. In de groene velden liggen heel wat gezellige boerderijen te pronken. Ideaal voor een uitje – of waarom ook geen hele week – met de kinderen. Diertjes aaien, groenten telen, fruit plukken, superverse producten proeven, … Kies eens voor een boerderijbeleving!

Fiets langs Oost-Vlaamse polders en kreken

Nederland mag dan wel hét fietsland zijn, ook wij Belgen mogen trots zijn op onze iets heuvelachtigere fietsroutes. In Oost-Vlaanderen gooi je bijvoorbeeld je benen los in het Waasland. Polders, schorren, kastelen, … je vindt ze op de diverse fietsroutes.

Cruise op rivieren en kanalen in Luik

Ben je een liefhebber van cruises naar bijzondere bestemmingen? Heerlijk ontspannen op het water, de wind in je haren. Dat kan gelukkig ook in eigen land. In de provincie Luik zijn er tal van riviertochten te boeken. Ai, ai, kapitein!

Dit vind je vast ook interessant!