Staatsbon vs vastgoed: welke investering past het best bij jou?

Investeren in vastgoed

In een wereld vol met investeringsmogelijkheden kan het soms lastig zijn om te bepalen welke keuze het beste past bij jouw financiële doelen. Zowel staatsbonnen als vastgoed bieden unieke kansen, elk met hun eigen voordelen. Staatsbonnen zijn bekend om hun stabiliteit en gegarandeerde rendementen, terwijl vastgoed kan zorgen voor aanzienlijke groei over tijd door huurinkomsten en waardestijging. In deze blog duiken we in de details van beide opties om je te helpen een weloverwogen beslissing te nemen over waar jouw geld het hardst voor jou kan werken.

Investeren in een Staatsbon: een goed idee?

Wanneer je een Staatsbon koopt, leen je geld uit aan de Belgische overheid in ruil voor een vaste rente over een bepaalde periode. Dat deze investering nog altijd populair is, bewezen we massaal vorig jaar. In 2023 werd er namelijk een recordbedrag van bijna 22 miljard euro geïnvesteerd in de eenjarige Staatsbon. Dat had alles te maken met de uitzonderlijk lage roerende voorheffing van 15%: zo profiteerden investeerders van een nettorente van 2,81%.

Betekent dit dan dat ook jij in 2024 in een Staatsbon moet investeren? Dat hangt ervan af. Want hoewel deze investering veilig en relatief eenvoudig is, zijn er ook enkele belangrijke nadelen aan verbonden.

  • Investeren in staatsobligaties doe je op korte termijn. Zodra de looptijd van de Staatsbon verloopt, stopt je investering. Dit betekent dat je redelijk snel een nieuwe investeringsbeslissing moet nemen. Als de rente dan lager zou zijn dan vandaag beschik je over minder aantrekkelijke opties.
  • Bovendien zijn overheidsobligaties inflatiegevoelig. Loopt de inflatie hoger op dan de beloofde nettorente, daalt je investering in relatieve termen in waarde.
  • Tot slot heb je weinig controle over je investering. Zodra je jouw geld hebt uitgeleend aan de Belgische Staat, bepalen zij wat ermee gebeurt.

Waarom investeren in vastgoed

Zeker in deze tijden blijft vastgoed een populaire optie om je beleggingsportefeuille te diversifiëren. Het biedt namelijk verschillende mogelijkheden voor kapitaalopbouw.

 

  • Je investeert op de lange termijn. Zeker bij de aankoop van nieuwbouw vastgoed ben je gerust van een zorgeloze belegging voor 15 jaar en meer.  
  • Je genereert een hoger rendement. Jouw vastgoedinvestering kan genieten van een dubbel rendement. Enerzijds zijn er de maandelijkse huurinkomsten, anderzijds bouw je over de jaren heen een mooie meerwaarde op.
  • Huurinkomsten zijn inflatiebestendig. Je kunt je huurprijzen jaarlijks indexeren. Hierdoor is jouw huurrendement inflatiebestendig. Daarnaast wijst historische data er op dat vastgoed in waarde steeds sterker is gestegen dan inflatie. Geen beter product dan vastgoed om jouw vermogen te beschermen tegen inflatie.
  • Vastgoed is stabiel. Terwijl aandelen en obligaties erg volatiel kunnen zijn, is vastgoed steeds waardevast gebleken. Zelfs in deze tijden.
evolutie-woningprijzen
  • Je kiest voor transparantie. Als je wil investeren in vastgoed heb jij directe controle over je eigendom, waardoor je opnieuw actief kan bijdragen aan het beheer en de waardevermeerdering van het pand.

Conclusie

Investeren in een Staatsbon heeft zowel voor- als nadelen. Als investeerder weet je exact hoeveel je investering zal opbrengen. Het nadeel is dan weer dat deze rente relatief laag ligt en niet mee evolueert met de inflatie. Ook zal je op relatief korte termijn geconfronteerd worden met een nieuwe investeringsbeslissing aan mogelijk minder interessante voorwaarden.

Investeren in vastgoed is daarentegen geschikt voor iedereen die wil investeren in de lange termijn. Daarnaast bescherm je jouw vermogen tegen inflatie door jouw huurinkomen mee te indexeren. Tot slot is het een zeer stabiele investering zonder grote fluctuaties zoals bijvoorbeeld het geval is bij beursbeleggen en behoud het zelf in deze uitdagende tijden zijn waarde.

Wens je meer informatie?

Durabrik Invest helpt je graag bij het vinden van projecten die financieel aantrekkelijk zijn én bijdragen aan een duurzamere toekomst.

Ben je klaar om je vastgoedportfolio naar een hoger niveau te tillen? Maak dan nu een persoonlijke afspraak met een van onze ervaren bouwadviseurs. Wij staan klaar om je te begeleiden bij elke stap. 

Plan hier je afspraak

invest-community-event

Word lid van onze community

Ontdek de exclusieve voordelen van het lidmaatschap bij onze Durabrik Invest Community. Krijg toegang tot unieke investeringsevents, persoonlijke begeleiding en exclusieve lanceringsprijzen. Sluit je aan bij een netwerk van gelijkgestemden die streven naar groei en succes in de vastgoedmarkt.

Word nu lid!

Dit vind je vast ook interessant!