Haal kleur in huis

Interieuradvies

Iedereen is op zoek naar een interieur dat klopt, waarin alles perfect bij elkaar past. Je wil niet dat het te druk wordt, maar het mag ook niet saai worden. Kleur speelt daar een erg belangrijke rol in. Hoe je kleur in huis kan halen, zodat ook jouw interieurplaatje perfect past, vertellen we je hier.

Voordelen van kleur in je interieur

Het juiste kleurgebruik maakt je interieur af en zorgt voor een mooi geheel. Kleuren creëren in elke ruimte de gewenste sfeer, kunnen een ruimte groter of kleiner doen lijken en prikkelen onze zintuigen. Hoe intenser de kleur, hoe meer invloed die heeft.

Als je met kleuren aan de slag gaat, is het belangrijk om een balans te zoeken. Wissel felgekleurde muren af met neutrale tinten zoals wit, grijs, zwart of beige. Je wil niet dat het té wordt. Heb je een kleine kamer? Schilder de wanden en het plafond dan in lichte (pastel)kleuren voor een optisch ruimer effect. Wil je nog een stapje verder gaan? Dan kan je ook meubels in dezelfde kleurtinten zoeken voor een extra ruim gevoel.

Zeg het met kleur

Net zoals mensen, stralen kleuren een bepaalde energie uit. Elke kleur heeft zo zijn eigen karakter en mensen gaan op zoek naar kleuren die bij hun persoonlijkheid aansluiten. Vandaar dat er vaak wordt gezegd dat iemands interieur je veel over zijn of haar persoonlijkheid vertelt. Denk ook goed na over welke kleur je in welke kamer gebruikt. De energie van een kleur past namelijk niet zo maar in eender welke kamer.

  • Rood staat voor kracht, passie en motivatie. Deze kleur is ideaal in de werkkamer, maar vermijd je best in de slaapkamer.
  • Oranje straalt een positief, opwekkend en energetisch gevoel uit. Perfect voor de inkomhal.
  • Geel is een zonnige, sprankelende en optimistische kleur, die je concentratie en zelfvertrouwen een boost geeft. Past goed in de kinder-, studeer- of woonkamer.
  • Groen ontspant, geeft vertrouwen en zorgt voor balans. Staat leuk in de slaapkamer, woonkamer en badkamer.
  • Blauw geeft rust en inspiratie in de badkamer en de slaapkamer.
  • Roze staat voor kalmte, zorgzaamheid en romantiek. Dat klinkt als een echte slaapkamerkleur.
  • Zwart is strak, somber en mysterieus. De kleur straalt een bepaalde kracht uit en past perfect in kantoorruimtes en de woonkamer.
  • Wit is kalm, koel en tijdloos. Het is de ideale kleur voor het creatieve brein. Wit geeft een ruimtelijk gevoel, brengt andere kleuren tot leven en past overal in huis.
kleurrijke-slaapkamer

Kleuren combineren

De kleurencirkel helpt je om kleuren uit te zoeken die perfect bij elkaar aansluiten. Ga voor ton-sur-ton, harmonieuze of contrasterende kleurencombinaties. Zo vermijd je een kakafonie van kleuren in huis.

 

Ton-sur-ton tinten

Deze kleuren beginnen met dezelfde basiskleur, maar hebben andere gradaties wit. Dankzij de subtiele kleurnuances ben je er zeker van dat ze mooi bij elkaar passen.

 

Harmonieuze kleuren

Deze kleuren liggen naast elkaar op de kleurencirkel. Denk aan rood en oranje of blauw en turquoise. Je combineert ze eenvoudig met neutrale tinten zoals wit, grijs of zwart.

Contrasterende kleuren

Zwart en wit, groen en roze, paars en oranje. Deze contrasterende kleuren liggen tegenover elkaar op de kleurencirkel. Ze versterken elkaar en geven je interieur een levendige en krachtige touch.

 

Kleur je accessoires

Je hoeft niet meteen aan het schilderen te slaan om enkele kleuraccenten aan je interieur toe te voegen. Houd de muren neutraal en ga voor gekleurde accessoires. Wij geven je alvast enkele voorbeelden:

 

Planten en bloemen

Elke week een vers boeketje bloemen van de markt of de bloemist halen, is misschien wel de gemakkelijkste manier om je huis op te vrolijken. Liever iets wat langer blijft? Ga dan voor droogbloemen of gekleurde planten zoals een paradijsvogelplant, flamingoplant of orchidee.

 

Vazen

Je vindt vazen in alle vormen, maten, kleuren en materialen. Trek dezelfde kleuren door of ga voor een bonte mix. Je hoeft er zelfs geen bloemen in te steken, ook zo staan ze leuk in ieder interieur.

 

Kunst

Kunstliefhebbers brengen gemakkelijk kleur in huis door kunstwerken aan de muren te hangen. Ga voor één groot werk of kies lijsten in allerlei maten en kleuren om een mooie accentmuur te maken.

 

Kaarsen en kandelaars

Gedraaide kaarsen zijn hot en trendy. Je vindt ze in alle kleuren van de regenboog. Zet ze in een toffe kandelaar et voilà, klaar is kees.

Kussens

Een leuke tip is om kussens in de zetel aan het seizoen aan te passen. In de herfst ga je voor een gebreide variant in een warme kleur, in de winter voor faux fur in een koele kleur, in de lente voor pasteltinten en in de zomer voor een linnen variant. Zo ziet je interieur er elk seizoen net dat tikkeltje anders uit.

Tapijt

Een tapijt is altijd een goed idee. Het maakt een ruimte in een vingerknip een pak warmer en gezelliger. Kies jij een effen kleurtje of een leuk patroon?

Accessoires kan je weghalen en vervangen wanneer je maar wil. Ideaal om te experimenteren met kleur dus!

 

Kleurinspiratie in onze kijkwoningen

Benieuwd hoe onze interieuradviseurs met kleur spelen? Neem dan zeker eens een kijkje bij onze kijkwoningen.

Onze kijkwoningen

Dit vind je vast ook interessant!